velikost písma: A +/ A/ A -

Internetové seznámení: strašáci prvních schůzek

Autor: Libuše Konopová | komentářů: 2

Seznámení přes internet je dnes nejběžnější a nejoblíbenější způsob. Volí ho všechny věkové i sociální kategorie. Výhody jsou nesporné a všeobecně známé, ovšem každá mince má dvě strany a virtuální seznámení kromě pozitiv skrývají i bezpočet rizik a nebezpečí.



Ty můžeme minimalizovat tím, že si jich budeme předem vědomi a psychicky se na ně připravíme. Na co konkrétně? Tak třeba na to, že sebevětší množství e-mailem zaslaných fotek nevypovídá skoro vůbec nic o dotyčné osobě.

Kráčíme-li na rande s někým, koho dosud známe jen z e-mailu, případně ještě z telefonického rozhovoru, měli bychom být připraveni na to, že fantazijní představa je na hony vzdálená realitě. V tom smyslu, že ji mnohonásobně převyšuje. Musíme tedy počítat s tím, že pravděpodobně budeme zjevem dotyčného zklamáni. Opak se sice také občas stává, ale spíš výjimečně.

Velmi často bohužel dochází i k záměrnému zkreslování údajů – zejména věku, tělesných proporcí, rodinného stavu, postavení. Zde záleží jak na stupni zkreslení, tak na tom, čeho se týká a zda je to pro druhého akceptovatelné. Zdůvodnění: Kdybych ti byl napsal, že ještě nejsem rozvedený / měřím o 10 cm méně atd..., je totiž nutné klasifikovat přinejmenším jako zbabělost.

Ale jsou tu i další úskalí. Například přehnaná očekávání. Čím víc se na schůzku a partnera těšíme, tím většímu riziku zklamání se vystavujeme. Sympatie totiž bývají často jednostranné, a je-li osoba, u níž chemie nezafungovala, milá jen ze zdvořilosti, bude pro druhého později nepříjemným překvapením, že se jednalo o schůzku první a zároveň poslední.

Čtěte také: Milenec na objednávku: Felace ano, líbání ne!

Čeho se vyvarovat, chceme-li na potenciálního partnera zapůsobit co nejlépe? Například nervózního mluvení o překot. Zejména ne příliš sebejisté osoby trpí hrůzou, aby nebyly nudné, ve snaze zabránit „trapným“ pauzám v dialogu ze sebe chrlí veletoky slov. Vůbec si nevšimnou, že to protějšek nezajímá, ba co víc, že se dívá na hodinky a chce být co nejrychleji pryč. Zde jedna důležitá rada: Chcete-li se o tom druhém dozvědět co nejvíc, držte se zpátky a stimulujte partnera, aby mluvil hlavně on. Nikoli „policejním“ výslechem, ale vtipnými žertovnými poznámkami a příjemně zvídavými otevřenými otázkami.

Negativně působí i bezbřehá otevřenost, např. líčení předchozích vztahů, detailů o partnerech, intimit. Takové informace na první schůzku z pochopitelných důvodů rozhodně nepatří.

Špatně může vyznít i snaha o co nejbombastičtější dojem. Silné nalíčení, tuny zlata nebo šperků, nápadně nákladné oblečení, vypůjčené porsche atd. Nejde-li o věci pro dotyčnou osobu charakteristické a jí vlastní, získá protějšek mylnou představu, která může negativně ovlivnit jeho rozhodování. Paradoxem je, mučí-li se žena na extrémně vysokých podpatcích nebo v šatech, které normálně vůbec nenosí a které jsou právě důvodem mužova odmítnutí!

Čtěte také: Když žena balí muže

Svou roli na první schůzce hraje i volba místa. Hlučná restaurace sice dobře zakrývá případné výpadky v komunikaci, těžko ale vytvoří příjemnou atmosféru. Poloprázdná kavárna s tlumenou hudbou sice ano, ale jen za předpokladu, že si ti dva takzvaně sednou a mají si co říci. Není-li protějšek sympatický, zdá se každá minuta nekonečně dlouhá! Nejsme-li si na základě e-mailů ani telefonátů jisti, co nás na schůzce čeká, doporučuji zvolit místo, odkud lze rychle zmizet: galerii, park nebo nějaké veřejné místo.

S pozváním do restaurace je totiž spojeno další kontroverzní téma: placení. Je nepsaným pravidlem a gentlemanským gestem, že muž ženu pozve, ať již na kávu, nebo něco jiného, ale je-li oběma na první pohled jasné, že jde o omyl a žádné další rande nebude, jeví se jako slušnější varianta omluvit se a odejít hned. Ačkoli nelze vyloučit, že muže bude tento rychlý průběh přece jen trochu mrzet, ocení férový přístup víc než předstíraný zájem a odmítnutí až po /mnohdy bohaté/ konzumaci... Rozhodne-li se žena setrvat, přestože jí protějšek typem nic neříká a ví, že ho znovu vidět nechce, měla by při dotazu na způsob placení alespoň navrhnout, že budou platit každý zvlášť. Je pak na muži, jak se k tomu postaví.

Šla jste někdy na schůzku naslepo? Jak to dopadlo? Napište nám svůj příběh do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?
Vyhořelé partnerství?
Hledat lásku přes seznamku je dlouhodobý trend
Když muži mají své dny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.