velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na srpen

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Pro ty, kteří chtějí uniknout letnímu horku či bouřce a trochu také nakrmit svou duši, nabízíme opět několik kulturních tipů. Přidáte se?

Emoce v pohybu
23. srpna od 20 hod. uvede žižkovské divadlo Ponec premiéru taneční inscenace RGB od Sebastiana Belmara. Projekt je výsledkem úzké tvůrčí spolupráce choreografa, light designéra a interpretů v rámci Belmarova rezidenčního pobytu v Praze a Plzni. Barevný model je synonymem pro širokou škálu tělesné exprese vizuálních vjemů a ústředním motivem fyzického vyjádření pocitů. Sebastian Belmar je nezávislý tanečník, choreograf a pedagog chilského původu italské národnosti, dlouhodobě působící ve Francii. Jeho taneční a pohybové zkušenosti zahrnují širokou škálu stylů od butó přes clownerii, techniky nového cirkusu a vzdušné akrobacie až po současný tanec.



Kupte si novou knihu!
Bývalý švédský novinář a televizní producent Jonas Jonasson ve své románové prvotině Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století. Záhy po svém vydání na podzim 2009 se Stoletý stařík stal bestsellerem. Díky mladoboleslavskému nakladatelství Panteon se brzy dostane také k českým čtenářům. Na pultech knihkupců se objeví 20. září, v překladu jednoho z nejlepších tuzemských skandinavistů Zbyňka Černíka. Současně s vydáním tištěné knihy se připravuje i vydání audioknihy.

Španělsko doma
Oblíbené taneční lekce horkokrevného flamenka, salsy či neodolatelného argentinského tanga nebo příležitost naučit se temperamentní hře na cajón či flamenkovou kytaru nabídne 9. ročník festivalu španělské kultury Ibérica 2012. Po příznivém ohlasu veřejnosti z předešlých let ani letos nebude v pestré programové náplni chybět kromě tanečních i hudebních vystoupení předních španělských umělců rovněž řada tvůrčích dílen. Festival, jenž se uskuteční ve dnech 14.–18. srpna v Brně, Boskovicích, Praze a Letovicích, nabízí volná místa v kurzech flamenkového tance, svůdné salsy, argentinského tanga a instrumentálních kurzech kytary a perkusí, jež povedou domácí i zahraniční renomovaní lektoři.


Festival Bienále Brno
Letní festival burningBEATS bourá hranice nejen mezi styly a žánry, ale také mezi návštěvníky, účinkujícími a organizátory. Festival burningBEATS je platforma pro kreativní tendence z oblasti živé i mixované hudby, současného tance včetně battle ve street dance, performance, grafického designu, výtvarného umění, ale také módy. Festivalové koncerty probíhají již od června a právě v srpnu máte dvě poslední příležitosti okusit moderní umění. Přijďte 8. nebo 22. srpna do Moravské galerie v Brně.

Stodola Michala Tučného
Kdo má rád českou muziku a písně Michala Tučného, určitě si nenechá ujít již 15. ročník Stodoly. Koná tradičně v Hošticích u Volyně od pátku 24. do soboty 25. srpna. V pátek se bude soutěžit o cenu Michala Tučného. Během festivalového víkendu uslyšíte například Věru Špinarovou, Greenhorns, Petra Spáleného, Buty nebo Xaviera Baumaxu, Tomáše Kluse, Allana Mikuška a mnoho dalších.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Internetové seznámení: strašáci prvních schůzek
Test věrnosti: lukrativní kšeft
Řítíme se do chudoby?
Jak zpevnit problémové partie při cvičení doma?
Chcete najít práci po padesátce? Vzdělávejte se!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.