velikost písma: A +/ A/ A -

Třináctý důchod senioři nedostanou

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Pan David by takzvaný třináctý důchod nechtěl, paní Anežce by se naopak hodil. Ani další senioři nemají jednotný názor. Jisté však je, že žádný třináctý důchod nebude.

Senioři nedostanou takzvaný třináctý důchod, o kterém loni jednala Poslanecká sněmovna. Vyplacen měl být letos v létě. Měl to být jednorázový příspěvek ve výši 2 400 korun. Levicoví poslanci ho prezentovali jako pomoc seniorům, podle pravicových zákonodárců to bylo nesystémové řešení, které by zatížilo státní kasu. Zatímco zástupci ČSSD vypočetli potřebné náklady na třináctý důchod na pět miliard korun, představitelé ODS dospěli k částce více než 6,8 miliard korun.

Příspěvek místo valorizace?
Podle poslance Zdeňka Škromacha (ČSSD) měl být příspěvek, který by seniorům jednorázově navýšil měsíční penzi o 200 korun, náhradou za valorizaci důchodů, která nebyla pro letošní rok schválena. Podle ministra financí Eduarda Janoty totiž inflace nedosáhla takové výše, aby k valorizaci muselo dojít. Podle poslance Petra Nečase (ODS) by ale třináctý důchod znamenal prohloubení deficitu veřejných financí.

Sněmovna o třináctém důchodu jednala v době ekonomické krize, která přetrvává. Ta se projevila i v tom, že poslanci nakonec navýšili státní deficit o 14 miliard, aby vůbec na výplaty kupříkladu právě důchodů bylo.

Zdeněk Škromach má za to, že vyplacení třináctého důchodu by z jiných nezbytných sociálních programů neodčerpalo žádné peníze. „Peníze nutné na vyplacení 13. důchodu může stát bez velké časové prodlevy získat formou mimořádné dividendy elektrárenské společnosti ČEZ. Finanční situaci ČEZ ani energetickou bezpečnost naší země dividenda v této výši nemůže nikterak ohrozit. Jen za loňský rok ČEZ investoval několik desítek miliard do svého rozvoje, a to při neustále rostoucích cenách elektřiny,“ uvedl Škromach.

Hlas lidu
Ne všichni senioři však o třináctý důchod stojí. „Jako vysokoškolský pedagog jsem žádný třináctý plat za posledních dvacet let nedostal a ani bych dostat nechtěl. Dostal jsem nakonec jen směšnou penzi, přesto nechci jako důchodce dostávat třináctý důchod, protože to prostě odporuje logice,“ uvádí penzista David Jan Novotný v publikované glose na Neviditelném psu. A dodává: „V Řecku, které dospělo na pokraj státního bankrotu, mají státní zaměstnanci 16 platů!“

Někteří senioři mají jiný názor. Paní Anežce z Prahy 10 by kupříkladu třináctý důchod přišel vhod. „Dva tisíce čtyři sta je pro mě hodně peněz. Sice bych je dostala jen jednou za rok, ale pořídila bych si za ně třeba nějaký zájezd, na který mi jinak nezbývá,“ uvedla pro portál Žijeme naplno. Projevila zároveň radost, že senior David Jan Novotný - ač má jiný názor, dokázal své postoje prezentovat veřejně. „Senioři by měli psát do novin i na internet své názory, protože když se jedná o nás, měl by být náš hlas také slyšet,“ říká paní Anežka.

A co si o třináctém důchodu myslí další senioři? „Jsem proti, není to systémové, jen nás chtějí před volbami obalamutit,“ říká Josef z Brna. „Je to dobré, ale je to málo,“ uvádí Václav z Pelhřimova. „Já bych byl raději, kdyby docházelo k pravidelnému navyšování,“ stýská si Dagmar z Prahy 4. „Chápu, že na slušné penze není, nevyčítám to státu, snažím se přivydělat si,“ říká Klára z Ledče nad Sázavou. Diskuse o třináctém důchodu, i když neprošel, tedy alespoň otevřela debatu mezi seniory, jak se oni sami dívají na podobné návrhy poslanců.

Glosa penzisty Davida Jana Novotného zde

Kam dál?
Starobní důchod: Kolik budete dostávat?
Důchod? Raději rentu!
Smutný chudý důchodce nebo šťastný milionář?
Za jak dlouho „projíte“ v důchodu své úspory?
Penze - bude vám stačit?
Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.