velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií?

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 0

Svátky jara jsme oslavili, ale gastronomické příležitosti, které lákají děti i dospělé, nekončí. Vyberte si z naší nabídky a vezměte svoje vnoučata na výlet.



Jaro na vsi
Je vám líto, že Velikonoce už jsou za námi? Nemusí. Vydejte se do areálu skanzenu Polabského muzea, kde až do května probíhá výstava Jaro na vsi. Návštěvníkům připomíná různé obyčeje, které naši předkové ze středního Polabí dodržovali během masopustu, zabijaček, půstu a Velikonoc. Přijeďte se podívat, jak se hrála hra jménem šplochan, jak se pekly tradiční jidáše a mazance. Při jarní výstavě jsou zpřístupněny také všechny stálé expozice ve skanzenu včetně školní třídy školy a školního kabinetu s ukázkami starých učebních pomůcek a učebnic. Více zde.
Kdy a kde: 17. 3. – 12. 5. 2012

Cukrářské slavnosti
Milovníci sladkostí by si rozhodně neměli nechat ujít Cukrářské slavnosti, které se každoročně konají v dubnu na zámku Kačina. Akce je zaměřena na ukázky cukrářské výroby, jimiž prezentuje svůj um Společenstvo cukrářů. Akci bude doprovázet další bohatý program, nakoupit si můžete na velkém dobovém tržišti a vnoučata budou mít příležitost si také zasoutěžit. Obdivovat můžete nejen výrobky mistrů cukrářů, ale také řezbářů, přadlen a dalších řemesel. Více zde.
Kdy a kde: 22. 4. 2012, zámek Kačina, Svatý Mikuláš

Čtěte také: Největší krize je v nás

Jarní festival chutí
Nenechte si ujít již 4. ročník jarního festivalu, během něhož ochutnáte jarní speciality šéfkuchařů ve dvaceti vybraných restauracích v Praze, Brně, Ostravě, Průhonicích a Brandýse nad Labem. Čekají vás tříchodová menu složená z jídel, která na běžném jídelním lístku nenajdete. Pro jarní kuchyni jsou typická vejce, mladá zvěř, zelenina a divoké byliny. I na stoly restaurací se vrací tradiční české speciality. „Pozorujeme, že postupně stoupá počet restaurací nabízejících tradiční českou kuchyni, i když ve modernizované podobě tak, aby odpovídala nejen nejnovějším gastronomickým trendům, ale také současným zásadám zdravé výživy,“ říká Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, který v minulosti uspořádal kurz věnovaný právě úpravám králičího masa. Festival je ideální příležitostí pro rodinné setkání nebo oslavu. Více zde.
Kdy a kde: do 21. 4., Praha, Brno, Ostrava, Průhonice, Brandýs nad Labem

Sladký život s čokoládou
Které vnouče by nemilovalo čokoládu! V klášterním areálu Ostrov v kostele Zvěstování panny Marie připravili výstavu o historii této pochoutky, způsobech přípravy a prodeje. Oko potěší dorty, bonbony či nádobí a historické formy na odlévání čokolády, mlsné jazýčky zase prodej čokoládových dobrot v informačním centru kláštera. A pamatujte, že čokoláda byla předepisována jako lék. Proto nemusíte mít výčitky svědomí, pokud si na ní budete pochutnávat spolu s vašimi vnoučaty. Více zde.
Kdy a kde: 8. 3. – 6. 5., Ostrov, region Karlovarský

Máte zajímavý tip, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Osolte si život!
Vodní hladina – zrcadlo iluzí i poznání
Gastronaut.cz – Kalendárium gastronomických akcí v ČR
Velikonoční tvoření s vnoučaty
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.