velikost písma: A +/ A/ A -

Dejte pigmentovým skvrnám vale

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Výkyv hormonů, špatná funkce jater, dědičné předpoklady, nevhodná strava nebo náchylnost pokožky samotné – to všechno jsou faktory, které společně či individuálně ovlivňují výskyt pigmentových skvrn. Kvalitní kosmetika mnohdy dokáže více než nešetrný chemický peeling.



Co lze vyzkoušet doma?

Kyselina listová a vitamín B3
Mnoho žen si nemůže vynachválit zdravotní metodu odstranění skvrn, která spočívá v úpravě jídelníčku, resp. jeho značné obohacení o kyselinu listovou a vitamín B3. Doporučená dávka je 5 mg kyseliny listové nebo 100mg vitaminu B3 při každém denním jídle. Během 3 měsíců by měly vymizet všechny velké skvrny a značně se zredukovat skvrny menší. Pokud se problém nachází „uvnitř“ těla a ne na pokožce, zkuste detoxikaci organismu za použití aloe vera.

Kosmetické přípravky: nejprve voda, pak až bělení!
Kvalitní kosmetické přípravky účinkují jen při pravidelném používání a za předpokladu, že před samotným bělením a zesvětlováním problematických míst pokožku řádně rehydratujete. Všechny přípravky musí být maximálně šetrné – zakupte speciální mýdla, peelingy a sprchové gely, které obnovují nejsvrchnější část pokožky a brání unikání vody z pleti.

Ovocné ošetření pro malé skvrnky
Domácí ošetřování za pomoci citrónů má obvykle výsledky pouze u těch žen, u nichž je rozsah poškození teprve minimální a skvrny jsou nepatrné. Jako přírodní bělidla pleti se doporučují i křen či celer.

Čtěte také: Krása, kterou si můžete koupit

S čím pomůže odborník?

Laserové odstranění skvrn
Plus
- vyšetření je jasně zacílené - laser s maximální přesností doslova rozstřelí jen danou skvrnu
- laser je šetrný - nedochází k porušení okolních tkání
- ošetření je rychlé (v řádu minut)
- bezbolestná procedura

Minus
- finančně nákladnější
- ošetření je nutné opakovat nejméně dvakrát
- výsledek je viditelný až po několika týdnech
- pacient musí po zákroku dodržovat omezující nařízení, především se nevystavovat přímému slunci, soláriím apod.

Chemický peeling pomocí kyselin
Metoda, která regeneruje pokožku a pomáhá mimo jiné zlepšit stavy akné, způsobuje narušení povrchové vrstvy kůže, která se následně olupuje. Bezprostředně po zákroku je ošetřené místo zarudlé, mohou se vyskytnout i strupy. Po několika dnech dojde k postupnému olupování ošetřené části pokožky. Zákrok bývá účinný, zároveň ale pacienta omezuje (je třeba se zcela vyhnout slunečnímu záření) a může způsobit i nežádoucí vedlejší účinky na pleť (ztráta pigmentace nebo naopak její větší náchylnost).

Kam dál?
Atopický ekzém – chronické onemocnění kůže
Pozor na změny na kůži
Trápí vás alergie na slunce?
Omládněte se třemi atomy kyslíku
Masky k nakousnutí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.