velikost písma: A +/ A/ A -

Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

Finská sauna, římské lázně, ruská baňa, tepidárium, to jsou místa, kam se chodí ve světě, u nás je to jednoduše sauna. První a zásadní předpoklad pobytu v sauně je mít dobrý pocit. V sauně vám musí být příjemně.

Efekt saunování
Efekt, který saunování má na naše zdraví, je komplexní. Sauna přispívá k větší imunitě, otužuje nás a má bezesporu také vliv na naši psychiku. Pozor ale na uzavřený prostor. Ti, kdo trpí vážnou klaustrofobií, by mohli vyjít ze sauny nikoliv osvěženi, ale zničeni.
„V podstatě jde o termoregulační děje, které se v intenzivním teple snaží udržet co nejdéle normální vnitřní tělesnou teplotu. Tato obrana je po určitou dobu velmi účinná a projevuje se pocením, které ochlazuje kůži; urychlením krevního oběhu, které napomáhá k odvodu tepla z vnitřku organismu; k ovlivnění činnosti vegetativního nervstva a hormonálního systému a celé řadě momentálních reakcí tělesných orgánů a systémů. To vše nakonec vyvolá blahodárnou psychickou a somatickou relaxaci především a příznivé změny v imunitním systému,“ říká přední český nestor saunování MUDr. Antonín Mikolášek.

Čtěte také: Saunování podle nestora

Ale nejen klaustrofobici by se měli sauně vyhnout, také například sauna s vysokou teplotou rozhodně nesvědčí lidem s nemocnými ledvinami ani kardiakům. Do sauny by neměli chodit ani lidé s citlivou červenající pletí. Rychlá změna teplot totiž způsobuje, že žilky popraskají.
Pokud by vás i přes tato zdravotní omezení saunování bavilo, jsou pro vás vhodné infrasauny, které se zahřívají na teploty jenom kolem 50 až 55 °C, kdežto v sauně bývá až 110 °C. Topným tělesem jsou infrapanely, jejichž červené záření zahřívá lidské tělo. Teplota v infrasauně tedy není příliš vysoká a dýchání nebrání kombinace horka a vlhkosti. Ovšem, pokud máme problémy s ledvinami nebo s krevním tlakem, je nutné se poradit s lékařem, zda vám ani infrasauna neuškodí. A vůbec poradit se s lékařem by mělo být samozřejmé pravidlo pro každého, kdo by se rád saunoval, ale trpí nějakým akutním onemocněním, případně chronickým, které se momentálně zaktivizovalo.

Skandinávci a Rusové
O blahodárných účincích sauny vědí Seveřané už doslova celá staletí. Saunování patří k jejich životům a těžko bychom hledali rodinný dům, který by neměl saunu. Finové jsou dokonce takoví nadšenci, že mají sauny i v bytech. Tělo si tedy prohřívá každý Fin už od věku miminkovského. Prý si sauny užívají i dvoutýdenní miminka.
Právě z této země jsou známé také historky o ochlazování těla ve sněhu za domem i o mrskání březovými proutky. Nejde o žádný sadomasochismus vůči sobě samému, ale o docela logický krok. Je to tak, že ovíváním nebo rovnou pomrskáváním větviček po těle si člověk poruší, řekněme zjednodušeně, ochranný obal těla a organismus se mu rychleji ohřívá.

Účinky saunování
Ve fázi, kdy tělo ohříváme, zvyšuje se teplota pokožky asi o 10 °C, v kůži nastává látková výměna, začíná vylučovat pot, současně nečistoty, normalizuje se krevní tlak, zlepšuje se prokrvení pokožky, uvolňuje se svalové a psychické napětí.

Ve chvílích ochlazování si tělo normalizuje tělesnou teplotu, krev se dobře okysličuje, zklidní se srdeční tep, povzbudí se funkce ledvin, člověk se psychicky jakoby probudí a nastává pocit osvěžení.
Pak je dobré se osušit, namazat kvalitním krémem nebo tělovým mlékem, zabalit se do ručníku, prostěradla nebo deky a ještě tak minimálně třicet minut odpočívat na pohodlném lehátku.

K přednostem saunování patří otužení organismu, nastartování imunitního systému. Pobyt v sauně má také vliv na vyčištění pokožky a tvorbu nových buněk a v neposlední řadě nutno říct, že se povzbuzuje činnost ledvin a hypofýzy.

Psychika v sauně pookřeje
Saunování má na psychiku velký vliv. „Byla jsem téměř na pokraji zhroucení, manžel se se mnou před nedávnem rozvedl, našel si mladší, byla to pro mě těžká doba. Kamarádka mě jednou vzala do sauny. Moc se mi nechtělo, lépe řečeno vůbec se mi nechtělo, ale naléhala tak dlouho, až jsem svolila. Sama jsem byla překvapená, jak jsem se psychicky uvolnila a dokázala myslet na úplně jiné věci než dosud. Teď chodíme s kamarádkou do sauny alespoň jednou týdně a už pociťuji, že bych bez ní nemohla být, je to dost dobrý psychický adrenalin,“ svěřila se nám Kateřina (56 let).

Jak správně do sauny?
1. Přicházíte-li do sauny po nějaké větší námaze, třeba úklidu, jízdě na kole, je dobré si tak dvacet minut odpočinout, stejně tak po jídle, ale to už musí být doba delší, minimálně hodina až dvě. Vhodné je před saunováním jíst jen lehká jídla, zeleninu, bílé maso, knedlo, zelo vepřo si raději nechte na jindy.

2. Před samotným saunováním je třeba si tělo umýt a osušit. V sauně pak ležíte nebo sedíte, a to vždy maximálně 15 minut, obvyklá doba je 8 až 12 minut a jakmile saunu opustíte, jděte co nejkratší cestou pod studenou sprchu nebo do bazénku. Pod sprchou se umýváte proudem vody, vždy od nohou směrem k srdci.


3. Mnozí si myslí, že saunování je odtučňovací kúra, ale není tomu tak. Je pravdou, že pár deka při saunování ztratíte, to jste se ale pouze odvodnili, pití z přirozené žízně vám zase váhu vrátí zpět. Pot je voda nikoliv tuk. Jedině lze připustit, že díky celkovému prokrvení organismu, tedy i prokrvení podkožního tuku, nastává lepší „hospodaření“ s tukem v těle.

4. Alkohol je sice dobrý sluha, ale špatný pán, jak se říká, a v sauně to platí dvojnásob. Není vhodný. Organismus se neumí dobře vyrovnat současně s alkoholem a horkem, takže pobyt v sauně může být i nebezpečný. Nejběžnější reakce je nevolnost. A vůbec se nedoporučuje v sauně cokoliv pít. Tekutiny se doplňují až po saunování, a to nápojem, který vrátí minerály a vitaminy, které jsme vypotili. Vhodné jsou přírodní ovocné šťávy, bylinné čaje nebo minerálky a mošty.

5. Nahota je v sauně normální a na místě. Zejména z hygienických důvodů. Jistě si dovedete představit, jak vám všechny nečistoty a pot zůstávají v plavkách nebo v ručníku, do kterého se balíte. Nic příjemného! Může také dojít k podráždění pokožky pod oblečením a nakonec byste byli sami proti sobě a účinkům saunování, protože látka kryje kůži, brání tedy termoregulaci, prohřátí organismu, tedy tomu, proč vlastně v sauně jste.

6. Chřipku si v sauně nevyléčíte, ani jiné choroby. Oslabený organismus není vhodné ještě víc zatěžovat, natož vysokou teplotou v sauně. To byste si spíš ublížili než pomohli.

Kam dál?
Stále rád tvořím
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
Plavání je sport pro každého
Co pomáhá když má kůže problém
Zbavte srdce křeče

Čím přitahuje saunování vás? Bojíte se rizik spojených s pobytem v horku? Rozdělte se o své zkušenosti na toto téma ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne