velikost písma: A +/ A/ A -

Zdravé opalování? Zapomeňte!

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 0

Podle odborníků zdravé slunění neexistuje. Cíleně bychom se proto opalovat vůbec neměli. A i když se právě „neopalujeme“ na lehátku, je třeba počítat se sluneční expozicí i při běžném životě venku – třeba cestou na nákup nebo do práce.


Foto: iStock

Jednička nebo šestka?
Zásadní pro pobyt na slunci je vědět, jaký jsme fototyp, a podle toho zvolit vhodný krém nebo sprej na opalování. Existuje šest druhů fototypů. Od jedničky, kterou charakterizuje velmi světlá kůže, zrzavé vlasy, modré oči, až po nejtmavší typy, které se nespálí nikdy. Většina lidí v České republice je fototyp dvě a tři. A co vlastně slovo fototyp znamená? Každý z nás má v kůži určité množství kožního pigmentu, který chrání organismus proti UV záření. Vzhledem k různým přírodním podmínkám a dlouhodobému vývoji vznikly v různých populacích rozdíly v pigmentaci kůže, které máme geneticky zakódované. Fototyp tedy vyjadřuje intenzitu přirozeného zbarvení (pigmentace) kůže. Určuje se podle reakce pokožky v okamžiku, kdy ji vystavíme jarnímu nebo časně letnímu slunci. Čím má člověk světlejší kůži, vlasy a oči, tím nižší je číslo kožního fototypu.

Jaký jste fototyp?
- Fototyp I: Nápadně světlá pleť, rezavé vlasy, velké množství pih, modré oči. Při pobytu na slunci se prakticky vždy spálí, opálí se jen do červena, kůže nezhnědne.
- Fototyp II: Světlá pleť, pihy, řídké světlé vlasy, modré, zelené či šedé oči. Opalují se do červena, často se spálí.
- Fototyp III: Světle hnědá pleť, hnědé až tmavé vlasy, hnědé oči. Dobře se opalují, málokdy se spálí, spálení mírné.
- Fototyp IV: Tmavá pleť, velmi tmavé vlasy i oči. Prakticky nikdy se nespálí.
- Fototyp V: Velmi tmavá kůže, tmavé až červené vlasy (kůže indiánů či arabské populace). Nikdy se nespálí.
- Fototyp VI: Nejtmavší typ, nikdy se nespálí.

Čtěte také: Pozor na změny na kůži

Jak se slunit
Pokud vyrazíme „chytat bronz“, měli bychom se řídit zásadami správného opalování. Mezi jedenáctou až patnáctou hodinou je nutné se slunečním paprskům vyhnout. V tuto dobu je totiž záření nejintenzivnější a také nejnebezpečnější. Před sluněním se musíme pořádně namazat krémem nebo sprejem na opalování. Výška zvoleného faktoru závisí na fototypu jedince, zeměpisné poloze, nadmořské výšce i na stavu dosavadního opálení. Dospělí by měli použít minimálně faktor 15, dětí alespoň 20 až 30. Krémy se aplikují zhruba třicet minut před sluněním. Je dobré nanést ochranný přípravek dvakrát po sobě. Poprvé se totiž může stát, že některá místa zapomeneme namazat. Nejčastěji jde o nos, ušní boltce a nárty. Po koupání nebo zpocení je nutné namazání opakovat. Velkou pozornost bychom měli věnovat dětem. Dětská pokožka je obzvláště citlivá a slabá. Nemluvě o tom, že malé děti ještě nemají vyvinuty ochranné pigmenty. Jejich kůže je tedy vystavena většímu příjmu slunečního záření než pokožka dospělých. Odborné studie uvádějí, že více než padesát procent celoživotní dávky UV záření získáme právě v dětství.

Povinná výbava
Na trhu se objevují desítky krémů a sprejů na opalování. Na každém přípravku je uvedena hodnota ochranného faktoru, takzvaného SPF. Co ale toto číslo přesně znamená? Zjednodušeně řečeno jde o násobek doby, po kterou můžeme být s použitím daného přípravku na slunci, aniž bychom se spálili. Účinek vyšších faktorů se ale ve skutečnosti liší jen minimálně. Například rozdíl mezi faktorem 16 a 100 je jen pět procent pohlceného slunečního záření. Ochranné produkty s označením 50+ tedy znamenají, že účinnost prostředku odpovídá nejméně faktoru 50. Vyšší označení se neprovádí, protože by bylo vzhledem k malým rozdílům matoucí. Proti slunečním paprskům bychom se měli vyzbrojit také vitamíny. Vhodný je betakaroten a vitamin E.

Už jste se někdy totálně spálili? Jak se preventivně bráníte rakovině kůže? Debatujte na našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
S větrem v zádech i v plachtách
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Jaro schované v cibulích a exotický motýl na okenní římse
Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky
Seniorské slevy v brněnských bazenéch, na koupalištích a plovárnách

Všechny články z rubriky zde
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011