velikost písma: A +/ A/ A -

Pozor na změny na kůži

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Slunce, opalování a letní pohoda - tak nějak – si představujeme čas dovolených. Mnozí z nás si užívají na mořských plážích nebo u tuzemských přehrad a koupališť nejenom vodní, ale i sluneční koupele. Sluneční paprsky přinášejí teplo a zdravě vyhlížející pleť. Mohou však být právě pleti nebezpečné a pokud se jim oddáváme nepřiměřeně, může být jejich důsledkem i nádor z pigmentových buněk – maligní melanom.

Maligní melanom je sice nejsnáze odhalitelným nádorem, ale je také nádorem nejnebezpečnějším. „Je totiž schopen poměrně časně metastazovat,“ upozorňuje Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., přednostka Dermatovenerologické kliniky UK 2. LF a FN Na Bulovce. Při včasné diagnostice je ale pravděpodobnost vyléčení takřka stoprocentní. Mezi další nádory, na jejichž vzniku se může podílet sluneční záření, patří bazocelulární karcinom (nejčastější maligní kožní nádor, který takřka nemetastazuje) a spinocelulární karcinom (metastazuje v malém procentu případů do lymfatických uzlin).

Za posledních třicet let stoupl počet melanomů u nás více než čtyřikrát. V roce 1970 bylo nahlášeno 316 melanomů, o třicet let později jich bylo již 1 413. Muži i ženy jsou postiženi téměř stejnou měrou, někdy se uvádí větší výskyt u žen (nejvyšší nárůst je pozorován u dívek a žen ve věku 10 až 29 let). Málokdo ví, že se může kromě kůže vyskytnout i na sliznici a v oku. Nejčastější je kožní forma. Ročně je nejzhoubnější kožní nádor odhalen u 1 500 lidí, zemřou tři stovky.

Melanom se objevuje zpravidla tam, kde dochází k nárazovému a nadměrnému ozařování slunečními paprsky (pozor zvláště v polední době!). Větší výskyt nádorů kůže se zaznamenává u lidí kožního fototypu I a II, při dlouhodobém opalování kůže, i když je chráněná slunečními filtry s vysokým UV faktorem. Ten sice brání spálení kůže, ale ovlivňuje změny imunity v kůži a zvyšuje tak riziko vzniku kožních nádorů. Velmi nebezpečné je z hlediska potenciálního vzniku nádoru spálení kůže.

Větší riziko vzniku maligního melanomu je u osob, které mají na kůži pigmentové névy. Každý z nás má v průměru pět až deset pigmentových mateřských znamének. Podle některých autorů přítomnost 50 – 90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje pravděpodobnost vzniku maligního melanomu až dvakrát, přičemž některé z těchto pigmentových projevů až desetkrát. Větší riziko panuje i u osob, kde se v rodině již nějaká rakovina kůže vyskytovala.

Čtěte také: Trápí vás alergie na slunce?

Moderní léčba
Diagnóza a další prognóza onemocnění závisí na tloušťce nádoru a také na tom, jestli se ho lékařům podařilo včas chirurgicky odstranit. „Jestliže odstraníme i maligní melanom v jeho počáteční fázi, kdy ještě nedošlo k šíření krví nebo mízou do těla, potom je pacient prakticky zhojen,“ říká přednostka Hercogová. „Jestliže ale na druhou stranu odstraníme nádor v jeho pokročilém stádiu, kdy se dají předpokládat již založené metastázy, je prognóza mnohem horší,“ dodává.

Ne každý má ale to štěstí, že se lékařům podaří melanom odhalit včas. V případě rozsáhlých metastáz nemají lékaři v léčbě příliš možností. Používají se preparáty na bázi imunoterapie, to znamená imunologické ovlivnění zdravotního stavu pacienta. Existuje i nový lék s názvem Ipilimumab, na jehož vývoji pracoval rozsáhlý tým lékařů a vědců ve Spojených státech. Látka by mohla být novou nadějí pro pacienty v pokročilém stádiu choroby, může jim prodloužit život o několik let. Nový lék by se měl v USA začít používat už příští rok.

Vhodná doporučení a ochrana před UV zářením

1. Jedenkrát ročně je vhodné navštívit kožního lékaře a nechat si vyšetřit pigmentové změny (pihy a mateřská znaménka), nejlépe digitálním dermatoskopem. Pamatujte, že kvalitní prevence a včasná diagnostika vám mohou zachránit život. K tomu patří i akce, jako je „Euro Melanoma Day“, pořádaný již opakovaně a vždy s pozitivním výsledkem a podchycením řady útvarů na kůži, které při přehlédnutí mohly být nositelům osudné – u nás naposledy 10. května 2010 (podrobnější informace na www.melanoma.cz).

2. Kožní fototypy a přirozená ochrana: Je všeobecně známo, že reakce na oslunění není u všech lidí stejná. Lidská kůže vykazuje určité odchylky, které se projevují zejména odlišnou barvou. Tendence kůže ke zrudnutí a schopnost ztmavnout dovoluje rozdělit lidi všech barev do tzv. kožních fototypů. Je jich celkem šest, pro hodnocení bílé kůže se uplatňují první čtyři: (Po expozici 1 hod. na jarním poledním slunci)
I. vždy zrudne, nikdy neztmavne
II. obvykle zrudne, pigmentuje jen málo
III. někdy rudne, pigmentuje dobře
IV. nerudne, vždy ztmavne

3. Pozor, žádné zdravé opalování neexistuje! Jestli si myslíte, že opalování v soláriu je neškodné, jste na omylu! Nezapomeňte, že existuje i chorobná závislost na opálení, takzvaná tanorexie!

4. Používejte opalovací krémy s UV filtry, ale nespoléhejte na ně. Chemické filtry jsou do kosmetiky přidávané delší dobu, fyzikální v poslední době. Z chemických je to asi 9 základních chemikálií, které jsou schválené globálně ve všech zemích světa, z fyzikálních se používá titanium oxid a zinc oxid. Fyzikální mají výhodu v tom, že se nevstřebávají do kůže, zůstávají na jejím povrchu, chrání kůži i proti UVA záření (dlouhovlnné). Jejich krycí účinek je lepší. Hodí se zejména pro ochranu dětské kůže. Kvalitu výrobků však je nutné pravidelně kontrolovat!

5. Při práci venku chraňte kůži oděvem, noste klobouky nebo jinou ochranu hlavy.

Zdroje:
www.melanoma.cz
www.liposukce.cz
www.dermatology.cz
www.ceskatelevize.cz

Kam dál?
Dejte pigmentovým skvrnám vale
U moře buďte aktivní
Krása, kterou si můžete koupit
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“
Dagmar: „Nenechám se zlomit“
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.