velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

27. 7. – 10. 8. 2011 Tentokrát vás pozvu na místa, kde si můžete prohlédnout dodnes fungující technické památky. Jde o pevnost Stachelberg u Trutnova a lesní úvraťovou železnici, která je součástí kysuckého skanzenu. Uděláme si také výlet do loučeňské zámecké zahrady a nakonec budeme hledat karlštejnské šachy.



Dělostřelecká pevnost Stachelberg nedaleko Trutnova
Opevnění nad obcí Babí mezi Trutnovem a Žacléřem bylo v minulosti součástí pohraničního opevnění. Na konci 30. let minulého století to byla největší dělostřelecká tvrz v tehdejším Československu. Podzemní prostory Stachelbergu jsou naprosto unikátní a výjimečnou technickou památkou. Prohlídkový okruh uvnitř obrovského bunkru nabízí 3,5 km podzemních chodeb a sálů v hloubce 25 až 60 m pod povrchem. Pevnost měla fungovat jako týlové zabezpečení pro osm set mužů posádky. Se svými vnoučaty budete procházet rozsáhlými podzemními prostory, kudy vás povedou desítky schodů úzkými chodbami, uvidíte původní části zařízení dělostřelecké pevnosti. K nejunikátnějším z nich patří originální posuvné bednění pro betonáž z roku 1938. Po prohlídce opevnění si dospělí mohou dát kávu v blízkém altánku a děti pohrát v dětském koutku se skluzavkou, malou lezeckou stěnou, provazovým žebříkem a lanem, pískovištěm a houpačkou.
www.stachelberg.cz


Dětský koutek

Lesní úvraťová železnice
Tato unikátní technická památka z roku 1926 je zejména pro děti příjemným zpestřením při prohlídce kysucké dědiny ve Vychylovce na Slovensku. Takový malý adrenalin. Původně byla tato zvláštní úzkokolejná železnice zkonstruována pro práce s dřevem. Lokomotiva táhla nákladní vagóny, na které lesníci pokládali klády. Dnes táhne lokomotiva osobní vagónek a jede po stejné trati, jako jezdívala kdysi. Železnice je úvraťová, to znamená, že se do kopce pohybuje nejdříve dopředu a pak lokomotiva vagónek zase kousek po kopci tlačí, opět jede dopředu a pak zase pozadu. Zpět na nádražíčko se vláček dostane stejným způsobem.
www.kysuckemuzeum.sk



Labyrinty v zámeckém parku Loučeň
V anglickém parku loučeňského zámku začali budovat labyrinty před čtyřmi lety. Dnes jich je zde jedenáct a každý jiný, mezi nimi kamenný, pískový, dlaždicový, palisádový nebo písmenkový, čili křížovkářský. V něm si procvičí mozkové závity a užijí spoustu zábavy hlavně školáci! Podmínkou hry je totiž umět číst a znát číslice. Ale i ti nejmenší si v zámecké zahradě najdou své bludiště. V případě nesnází jistě pomůže babička nebo děda.
www.zamekloucen.cz


Hledejte Karlštejnské šachy
Obce na Karlštejnsku připravily na letošní léto pro dětské návštěvníky a hravé dospělé hru na hledání šachových figur. Nový turistický okruh má název Karlštejnské šachy. Figury jsou umístěny v pěti obcích v nejbližším okolí Karlštejna. Jsou v nadživotní velikosti, rozhodně je nemůžete přehlédnout. Společně s vnoučaty začněte hrát v některém infocentru, třeba rovnou v obci Karlštejn. Tam si najdete místa, kde šachové figury stojí, a současně si vyzvednete hrací kartu. V každém místě, kde najdete figuru, dostanete do karty razítko. Kdo nasbírá všechna razítka, bude zařazen do slosování. Hraje se o let balonem.
www.karlstejnskesachy.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Jak se žije tam, kde vládne příroda
Užijte si dovolenou na kole, na vodě i na zámku
Úpal a úžeh nejsou totéž. Nepodceňujte je!
Zábava pro děti, která nic nestojí
Zahrady pro lenošení
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?