velikost písma: A +/ A/ A -

Pošlete své připomínky k důchodové reformě

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Až do 20. června trvá připomínkové řízení k paragrafovému znění návrhu zákona o důchodovém spoření a návrhu zákona o doplňkovém penzijním spoření. Připomínky může zasílat odborná i laická veřejnost na adresu [email protected].

Foto: iStock

V připomínkovém řízení se nyní nacházejí i dva návrhy ministerstva financí, které se vztahují k druhému pilíři důchodové reformy. Ten představuje dobrovolné spoření do soukromých fondů spočívající ve vyvázání části prostředků z prvního pilíře. Podle návrhu bude moci do druhého pilíře dobrovolně vstoupit člověk, kterému dnes není ještě 35 let. „Lidé starší této věkové hranice, kteří budou mít zájem též spořit prostřednictvím druhého pilíře penzijní reformy, budou mít možnost tak učinit ještě šest měsíců od okamžiku spuštění reformy,“ uvádí tiskový odbor vlády. „Rozhodnutí pak bude nevratné a účastník pojištění nebude moci do pilíře vstoupit, ale ani z něj vystoupit,“ je uvedeno v informaci k návrhu.

Tři varianty ve druhém pilíři
Návrh počítá se třemi variantami spoření pro ty, kdo si zvolí důchodové spoření ve druhém pilíři. „První variantou bude výplata doživotní penze. Klientovi bude penzijní společnost vyplácet starobní důchod až do doby jeho úmrtí. Podmínky vyplývající z této varianty jsou srovnatelné s výplatou důchodu od státu. Stejným způsobem bude vyplácená částka podléhat i valorizaci,“ uvádí tiskový odbor úřadu vlády.
V informaci je zmíněna i druhá varianta, kterou by byla výplata důchodu s pozůstalostní penzí po dobu tří let ode dne úmrtí účastníka pojištění. „Klient, který se pro tuto možnost rozhodne, tak bude pobírat o něco menší důchod než v případě varianty ve formě doživotní anuity, ale zajistí měsíční výplatu ve stejné výši někomu ze svých blízkých v dalších třech letech po své smrti,“ je uvedeno v informaci k návrhu. „Jako třetí způsob vyplácení důchodu může účastník zvolit rentu na dobu dvaceti let. Naspořené prostředky jsou tak rozpočítány a po dobu dvaceti let postupně vypláceny. V případě smrti příjemce tak výplata stále trvá a je následně postoupena dědicům pojištěnce. Kdo se rozhodne pro tuto variantu má jistotu, že veškeré uspořené prostředky budou vyplaceny. Po uplynutí této dvacetileté lhůty je důchodce nucen pobírat pouze státní důchod,“ zmiňuje tiskový odbor třetí variantu.

Doplňkové spoření
Návrh, který je v připomínkovém řízení, počítá i se třetím pilířem - doplňkovým spořením. „Třetí pilíř důchodového systému vyplývá z návrhu zákona o doplňkovém penzijním spoření. Na jeho základě dojde k oddělení majetku akcionářů penzijních fondů a majetku účastníků penzijního spoření. Díky tomuto návrhu budou mít klienti možnost volby mezi jednotlivými investičními strategiemi. Zavedením doplňkového penzijního spoření by mělo dojít k uzavření stávajícího systému penzijního připojištění se státním příspěvkem. To znamená, že nebudou moci být uzavírány nové smlouvy v tomto připojištění a jeho stávající účastníci budou mít možnost setrvat v takzvaném transformovaném fondu, nebo dobrovolně přejít do nového doplňkového penzijního spoření podle jejich rozhodnutí,“ uvádí tiskový odbor. „Nově dojde ke změně poskytování výše státního příspěvku, která má za úkol více motivovat účastníky k přispívání vyšších částek, čímž dojde k akumulaci dostatečného kapitálu pro vytvoření doplňkového příjmu v důchodovém věku. Reforma nabízí i mezigenerační bonus pro ty, kdo by chtěli na starobní důchod přispívat také svým rodičům. Bude tak možné převést částku ve výši jednoho procenta svého hrubého příjmu. Vzhledem k tomu, že je tento bonus plně dotován státem, se klientům fakticky nesníží spoření na důchod ani nebude odečteno z čisté mzdy,“ je uvedeno ve stanovisku.

Návrh reformy důchodového systému včetně důvodových a předkládacích zpráv najdete zde.

Souhlasíte s kroky důchodové reformy? Jakým způsobem se do ní zapojíte Vy? Diskutujte o výhodách a nevýhodách důchodové reformy na našem diskuzním fóru .

Kam dál?
Důchodová reforma dostává jasné obrysy
Malá důchodová reforma jde do praxe
Infarkt není konečná
Udělejte si radost a naučte se něco nového
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.