velikost písma: A +/ A/ A -

Jakou knihu darovat o Vánocích blízkým?

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 1

Jak vybrat správnou knížku pro zeťáka, vnoučka, snachu nebo rodiče? Hlavu si nad tím lámete už pár dní a hodila by se vám nějaká inspirace? Žádný problém. Začtěte se do následujících řádek a za pár minut budete chytřejší.

Knihu pro manžela?
Román Skleněný pokoj autora Simona Mawera je inspirovaný skutečným osudem slavné brněnské vily Tugendhat. Na pozadí životního příběhu jejích majitelů se zrcadlí nedávná historie celého českého národa. Jenom málo knih z poslední doby dokázalo tak výstižně postihnout československou realitu druhé poloviny 20. století. Román je o to zajímavější, že byl v létě 2009 nominován na nejprestižnější knižní cenu anglicky mluvícího světa The Man Booker Prize. Chcete-li o knize vědět více, navštivte webové stránky nakladatelství Kniha Zlín, nejvýhodněji knihu pořídíte za 314 Kč na internetovém knihkupectví Kosmas.

Co když moji rodiče na čtení už nevidí?
Poslechové romány jsou skvělým řešením pro všechny, kdo hůř vidí, delší čtení je unavuje, anebo na něj zkrátka nemají čas. Zaposlouchat se můžete klidně při vaření, úklidu, anebo při dlouhé cestě autem. Výbornou dramatizaci slavného románu Miláček vydalo na třech CD nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis. V hlavních rolích si své posluchače během pár minut kolem prstu omotají: Jan Šťastný, Viktor Preiss nebo Simona Postlerová. Guy de Maupassant by měl škodolibou radost, kdyby poznal, jak současný je příběh jeho Georgese Duroya, bezbřehého kariéristy a intrikána. Titul zakoupíte v každém lepším obchodě s CD nebo on-line na oficiálních stránkách nakladatelství, a to za 399 Kč.
¨


Kterou knihu by ocenila snacha?
Přerůstají vaší snaše děti přes hlavu? Máte pocit, že do nich investuje neskutečnou energii a na ni samotnou jí nezbývá čas? Potřebuje si zkrátka oddychnout? Kupte jí knihu Líný rodič od Toma Hodgkinsona, tak trochu jinou příručku pro všechny rodiče, kteří chtějí vychovávat své děti, ale přitom zůstat v pohodě. Autor přistupuje k celé věci s humorem, nadhledem a hlavně přehledem! Knihu pořídíte za cenu 223 Kč na webu internetového knihkupectví Kosmas.



A kniha pro zeťáka?
Prvotina Nebe pod Berlínem českého spisovatele Jaroslava Rudiše vyšla už před nějakým časem, ale neměli byste ji přehlédnout. Autor v první osobě vypráví poutavý příběh třicetiletého učitele, který uprchne z Prahy, aby v Berlíně založil hudební kapelu U-Bahn. Potká krásnou dívku Katrin, se kterou má život říz. J. Rudíš za tuto knihu získal Cenu Jiřího Ortena 2002, byla také oceněna jako Nejkrásnější kniha roku 2003 v kategorii beletrie. Nebe pod Berlínem vydalo nakladatelství Labyrint, za 206 Kč je dostání na internetovém knihkupectví Kosmas.

Do čeho by se asi tak začetl syn?
Televizní pořad Na stojáka zná dneska skoro každý – víte ale, že existuje i kniha Komici s.r.o.? Mapuje vznik originálního projektu v čele s Milošem Knorem z jihočeského Rudolfova, který je právě jedním z nově objevených bavičů s nemalým talentem a velkou odvahou postavit se před nelítostné publikum. Můžete si přečíst třeba záznamy nejlepších výstupů, ale také vyprávění aktérů o tom, jak se dostali ke své neobvyklé profesi. Tohle je zkrátka kniha pro ty, co mají rádi osobitý humor, vtipné hlášky a nebojí se smát hodně nahlas! Komiky s.r.o. pořídíte za 268 Kč na webu internetového knihkupectví Kosmas.



A co pro dceru?
Bezejmenná hrdinka knihy Snaživky Jiřího Šimáčka rozhodně není žádná blbka. A taky není venkovanka jako její kamarádka Renča, která si ani neumí v kavárně pořádně objednat. Bydlí v Brně, živí se jako kosmetička a ve všem, co dělá, je naprosto profi. Čas od času zajede za rodiči do Boskovic, nejvíce svého času ale věnuje hledání toho pravého. Protože ona chce teda kluka, kterej bude v balíku. Je to všem jako jasný? Knihu vydalo nakladatelství Větrné mlýny, zakoupit ji můžete za 199 Kč on-line, stačí vyplnit objednávku na webu.



Co by tak mohlo oslovit vaši nejlepší kamarádku?
Vídeň, hlavní město Rakouska a kulturní metropole, kde se neustále něco děje, leží od České republiky „co by kamenem dohodil“, klidně se tam můžete vydat na víkend nebo jen tak na otočku. Abyste se ale vyznali ve změti ulic a širokých bulvárů, věděli, který zákusek si v kavárně objednat a kdy je vstup do toho kterého muzea zdarma, není marné pořídit si dobrého turistického průvodce. Bedekry nakladatelství JOTA patří k těm nejlepším na trhu – najdete v nich maximální možné penzum informací, barevné přílohy o tom nejzajímavějším, co byste si neměli nechat ujít, i praktické mapy. Průvodce Vídní zakoupíte na webových stránkách nakladatelství JOTA za 250 Kč. Stačí kliknout zde.

Čím potěšit dospívajícího vnučky a vnuky?
Americký spisovatel C.D. Payne baví svým vyprávěním už několik desítek let dospívající po celém světě. Získá si je v minutě svým lehce absurdním humorem, smyslem pro pointu a příběhy, které skončí vždycky tak, jak by čtenář nejméně čekal. V českém překladu je k dostání dnes už slavná série Mládí v hajzlu, pro dívky se pak nabízí titul Americké krásky. Více se o jednotlivých knížkách dozvíte na stránkách nakladatelství JOTA, nejlepší cenu vám ale stejně nabídne internetové knihkupectví Kosmas.

Jakou knížku pro předškoláky?
Lucie Bílá namluvila CD půvabných příběhů o gorilí rodině žijící v pražské Zoologické zahradě, do kterých se rádi zaposlouchají malí i velcí. Jednotlivá vyprávění jsou napsána tak, aby jim porozumělo dítě, nepodbízí se ale, mají vtip a podněcují fantazii. Objevte svět sympaticky ztřeštěné gorilky jménem Moja a jejího brášky Tatu. A až se trochu oteplí, můžete si své chlupaté hrdiny zajít do ZOO na vlastní oči prohlédnout. CD Moja, Tatu a tiplíci dostanete na webu nakladatelství za 199 Kč.



A pro ty nejmenší?
Skutečně originálním dárkem pro všechny děti, co už znají vyprávění o Červené karkulce zpaměti, je stejnojmenná kniha, na jejímž vzhledu se podílela i mladá výtvarnice Vendula Chalánková. Ta totiž ilustrace k této klasické pohádce pojala neklasicky – ušila je! Nevěříte? Přesvědčte se na webových stránkách nakladatelství B4U PUBLISHING. Knížku si pak můžete koupit na osobním profilu výtvarnice za 250 Kč, máte-li zájem, klikněte sem.



Kterou knížku nakonec nadělit sobě?
Nejslavnější upír všech dob – hrabě Drákula, jenž v rumunské divočině čeká na svou příležitost – kdo by ho neznal? Nyní máte i vy možnost propadnout jeho vlivu: nově zpracovaný příběh totiž vychází v nakladatelství Radioservis na dvou CD jako audiokniha v titulní roli s Vladimírem Dlouhým. Máme jedinečnou příležitost zaposlouchat se do dramatizace plné stupňujícího se napětí a poznat tak jedno z nejslavnějších děl světové hororové literatury. Více než sto minut trvající příběh je k dostání na dvou CD na webu nakladatelství za 299 Kč.



Ať mátě šťastnou ruku ve výběru! Veselé Vánoce!

Kam dál?
Jakou knihu vnoučatům pod stromeček
Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky
Čtení nejen na léto
Audioknihy vám umožní znovu číst

Jakou knihou letos o Vánocích potěšíte své blízké? Podělte se o své tipy s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010