velikost písma: A +/ A/ A -

Nechte svá játra odpočinout

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

S novým rokem přichází obvykle řada dobrých předsevzetí, mezi která nejčastější patří zahájení diety. Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů či ozdravení jídelníčku, jaterní dieta přináší odlehčení játrům.


foto: iStock

Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Zastupují detoxikační funkci a představují centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Játra jsou jedinečná svou regenerační schopností. Dokonce pouhá pětina jater dokáže plnohodnotně vykonávat funkci jako celá játra. Zároveň jsou játra schopna dorůst do své původní velikosti, pokud byla část například chirurgicky odstraněna.

Jaterní dieta se drží obvykle až na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by ale měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě.

Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenka. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Čtěte také: Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva
Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujon, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.

Vyhněte se smaženým pokrmům
Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Nevhodné potraviny:
Sádlo, máslo, tučná masa;
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy; tučné mléčné výrobky;
ostré koření, bujony;
vejce, tatarka, majonéza;
některá zelenina – česnek, cibule, okurka;
některé ryby – losos, makrela, kaviár;
čerstvé pečivo a sladkosti.

Vhodné potraviny:
Olivový nebo řepkový olej;
libové maso;
nízkotučné a polotučné mléčné výrobky; neostré koření;
zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata; ovoce (kromě kompotu, kokosu, marmelády);
pečivo – včerejší, chléb, netučné koláče; výrobky z bramborového a tvarohového těsta.

Odborná spolupráce na článku: MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D, MBA, Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc

Zatěžujete svá játra nebo jim naopak vycházíte vstříc odlehčeným jídelníčkem? Zažili jste selhání jater? Napište nám na facebook nebo do diskuzního fóra.

Kam dál?
Energie – klíč ke zdraví
Jaký zvolit jídelníček při cvičení doma
Nachlazení: med pomáhá proti kašli
Jak přistupovat ke kritice
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.