velikost písma: A +/ A/ A -

Energie - klíč ke zdraví

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

Pocit radosti, štěstí a zdraví každého z nás je přímo závislý na množství „životní energie“, kterou máme k dispozici. Je prokázáno, že až 90 % chorob a zdravotních potíží je způsobeno špatným nakládáním s energií, kterou má každý z nás k dispozici.

Mladý člověk odebírá 100 % potřebné energie z výživy, spánku a aktivního pohybu. Z celkového množství spotřebuje 60 – 70 % na denní život, práci, trávení potravy a pohyb. Zbytek může vydat tím směrem, kterým se mu zachce. Pokud je mladý a zdravý, vydává energii velkoryse – místo spánku může být v barech, milovat se každý den s jiným partnerem či nadšeně hledat formy sebevyjádření. S přibývajícím věkem člověk získává stále menší a menší množství energie, i když ji v podstatě stále stejně vydává. Tak se pozvolna dostává do schodku – deficitu, protože svou energii musí odejmout z životně důležitých orgánů, z jater, srdce, ledvin, žláz i mozku. Ve věku kolem čtyřiceti let máme spotřebováno 50 – 60 % energie a v šedesáti pěti letech je již energie již téměř spálená, blízko vyčerpání. Životní energii můžeme zmnožit mnoha způsoby – masáží, akupresurou, meditací, bylinkami, zdravou stravou, jógou.

Jak energie proudí?
Před několika tisíci lety byl život mnohem jednodušší, lidé nežili pod tíhou stresu, spěchu, úzkosti. Tehdy byl vzduch čistý a všude byl dostatek přírodních energií. Lidé žili více v klidu, v tzv. „duševním tichu“, tedy ve stavu, který nám dnes velmi chybí. Tělesné funkce se zpomalovaly, lidé byli vnímavější k sobě i jiným a prociťovali, že jejich tělem prochází energie. Cítili, že začíná někde v oblasti pupku, tam, kde je umístěn vůbec první zdroj životní energie, pupeční šňůra. Energie se dostává přes pohlavní ústrojí přes konečník podél páteře, vzhůru přes hlavu, jazyk, krk, hrudní kost opět k pupku. Tento oběh energie se nazývá jako „malý oběh energie“. V našem organismu není jen malý oběh. Energie proudí přímočaře nahoru a dolů, protéká nejdůležitějšími orgány a nabíjí je. Takto vzniklo taoistické učení o energiích, prastará čínská nauka o meridiánech a oběhu energie. Nesprávné proudění energie způsobuje blokády, které mají za následek zdravotní potíže.

Emoce a energie
V orgánech vznikají a hromadí se pozitivní a negativní emoce. Negativní emoce způsobují zeslabení životní energie, naopak pozitivní emoce nás posilují. Je-li orgán vyčerpaný a slabý, může se v něm usadit negativní energie. Když známe zdroj nežádoucích energie, můžeme provést změnu. Pozitivní energie orgánů má léčebný účinek. K tomu, abychom byli zdraví, je třeba otevřít přístupové cesty do jednotlivých orgánů a naučit se je plnit pozitivní energií, tedy plnit pozitivními emocemi. Příroda, krása, pokora, nádherné zážitky nás plní pozitivní energií, která se hromadí v příslušných orgánech. Například potkáme-li přátelského člověka, dostanou naše játra více životní síly. Stejně tak, když projevíme upřímné přátelství někomu druhému. Nesmíme to však učinit ze ziskuchtivosti nebo strachu.

Orgány versus emoce
Srdce – čestnost, štěstí, respekt / netrpělivost, krutost, arogance, ukvapenost, násilí
Ledvina – jemnost / úzkost, chlad
Játra – přátelství, dobrotivost, přívětivost / zlostnost, agresivita, prudkost
Slezina, slinivka – čestnost, citlivost, poctivost / starostlivost, soucit, lítost, sebelítost
Plíce – spravedlnost, oddanost, rozpustilost / smutek, sklíčenost, melancholie


Negativní emoce nás ničí
Podle taoistické představy se každý člověk rodí s ctnostmi jemnosti, laskavosti, čestnosti a poctivosti. Kulturními, výchovnými a vnějšími vlivy se tyto vlastnosti mění a ztrácejí. Přichází stres, napětí, shon, strach, zlost. V dospělosti se v člověku nahromadí tolik stresu a negativních emocí, že se pak odrážejí v jeho chování v podobě depresí, závistí, pesimismu, strachu, chtivosti, egoismu. Tyto negativní emoce a vlastnosti nás okrádají o životní energii. Tam, kde chybí jemná primární energie, chybí energie k výživě ducha a duše. Tím slábne duševní i duchovní úroveň nejen člověka, ale i celého národa.

Zdroj:
Josef Jonáš, Rosemary Gladstar: Přírodní léčba pro ženy

Kam dál?
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami
Nedovolte fobii, aby omezovala váš život
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.