velikost písma: A +/ A/ A -

I po valorizaci přijdou penzisté o peníze

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Rada seniorů ČR požaduje zákon, který by kompenzoval očekávaný růst životních nákladů pro příjemce nižších než průměrných penzí. Pokud jej nepředloží vláda, vypracuje jej rada, která domluví, zda jej předloží Senát nebo některý z poslaneckých klubů.

Foto: iStock

Valorizace penzí pro příští rok, s ohledem na očekávaný růst životních nákladů u celkového počtu 2 280 000 starobních důchodců, je podhodnocená a nedostatečná. Uvedl to předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Zatímco důchody budou od ledna 2012 v průměru zvýšeny o 201 korun měsíčně, tedy o 1,9 %, jen navýšením dolní sazby DPH (v roce 2012 z 5 na 14 % a od roku 2013 dokonce na 17,5 %) stoupnou seniorům výdaje v průměru asi o 406 korun za měsíc.

Senioři tedy přijdou, oproti stávajícímu stavu, v průměru o 205 korun měsíčně, tedy 2460 korun ročně. „K tomu je nutné připočíst zvýšené poplatky v nemocnici z 60 na 100 korun za den nebo náklady na léky, které budou činit odhadem 200 až 300 korun měsíčně. A také zvýšené náklady na bydlení, které mohou v Praze, kde dojde po Novém roce k deregulaci nájemného, vzrůst až o 1475 korun za měsíc,“ uvedl Pernes.

Čtěte také:
Jak zvládnout péči o děti a zároveň o rodiče?
Jak se zabezpečit na důchod 1. díl

Rada seniorů chce vykrýt růst nákladů
„Nejhůř na tom budou nejstarší senioři, protože mají nejnižší penze a valorizuje se procentuálně k výši penzí. Například čtyřtisícová penze bude navýšena jen o 94 koruny,“ uvedl. Připomněl, že minimální měsíční penze činí 3300 korun a od příštího roku bude zvýšena o 50 korun. Penze se budou valorizovat poprvé podle takzvané malé penzijní reformy, tedy jen technicky ve vazbě na průměrnou mzdu a inflaci spotřebitelských cen. „Vláda si odebrala kompetenci rozhodovat o výši penzí, doposud totiž vláda mohla penze navýšit podle konkrétních aktuálních potřeb, nyní budou navýšeny jen automaticky. S tím nesouhlasíme,“ uvedl Pernes.

„Vyzýváme vládu, aby připravila návrh zákona pro vykrytí očekávaného růstu životních nákladů pro příjemce nižších než průměrných penzí. Pokud to vláda neudělá, učiní tak v nejbližší době Rada seniorů ČR. Budeme jednat o tom, zda požádáme o předložení návrhu Senát nebo některý z poslaneckých klubů. A v příštím volebním roce bude seniorská veřejnost vědět, jak se jednotlivé politické strany k návrhu postavily,“ řekl Pernes.

Jak se připravujete na důchod? Poraďte ostatním čtenářům v diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Strašák jménem rating¨
Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče
Jak se zabezpečit na důchod 4. díl
Jak nenaletět při reklamaci
Gastrotoulky: Čechy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.