velikost písma: A +/ A/ A -

Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Společenská odpovědnost firem je hodnotou pro společnost i pro podnik, týká se životního prostředí, zdravotnictví, vzdělávání, sociální oblasti, i starých lidí. Firma tak vedle byznysu dělá i něco pro společnost.


Foto: iStock

Morální podnikání?
Velvyslanec USA Norman Eisen, pod jehož záštitou se konference konala, připomněl, jaký důraz klade na společenskou odpovědnost firem, kdy se dbá nejen na podnikání, ale i na jeho morální rozměr, například americký prezident Barack Obama. Ten před časem uspořádal konferenci v oválné pracovně Bílého domu, kam svolal všechny státní žalobce z USA. Hovořilo se o společenské odpovědnosti firem, které se Eisen věnoval dvacet let. Pražskou konferenci s názvem Strategické CSR aneb Co věděl už Tomáš Baťa o společenské odpovědnosti firem, uspořádali Economia-konference, týdeník Respekt a T-Mobile. „Teorie, aby podnikání mělo i morální rozměr, byla vymyšlena protestantskými mysliteli z Evropy, mimo jiné i Janem Husem. Společenskou zodpovědnost chápali i Tomáš Baťa nebo František Křižík, který mimo jiné v Písku udělal veřejné osvětlení a v Praze měl tramvaj,“ řekl Norman. Sociální zodpovědnosti firem by se měl podle něj věnovat soukromý sektor, neziskové organizace i média.

Specifické problémy
V každé zemi by se podle Valerie Bockstette měla zaměřit pozornost na problém, který může být specifický. Třeba v Africe je hodně těžařských společností a pracovníci tam mají problémy s pozitivním HIV, má tedy cenu spolupracovat s neziskovkami věnujícími se boji s AIDS. „Třeba jeden projekt propojil pomocí esemesek laboratoř a porodnici, které jsou od sebe mnoho kilometrů vzdálené. Zefektivnila se tak opatření při negativních výsledcích krevních testů novorozenců,“ uvedla. Jinde zase firmy investovaly do školského systému, aby měly v budoucnu vzdělané zaměstnance.

Dánská farmaceutická firma zabývající se diabetem se zase věnuje vzdělávání v této oblasti v subsaharské Africe, kde je tato nemoc problémem u dětí. Vysoké procento nemocných dětí je také v Číně – i tam dánská firma investovala do prevence. Výsledky se dostavily jak v menším počtu nemocných, tak v ušetření vynaložených financí na následnou léčbu. Firmě navíc stouply zisky. Automobilka Toyota zase založila Fond pro Evropu a učí řidiče šetrného řízení – tím Toyotě nejen stoupl odbyt aut, ale došlo i k omezení vypuštění emisí kyslíkových plynů.

Banka Barclays zase investovala inovativních produktů pro potřeby společnosti formou takzvaných sociálních půjček, společnost BASF si zase uvědomila, že do r. 2030 se výrazně zvýší populace žijící ve městech a bude osm miliard lidí na planetě. Firma tudíž realizuje projekty ve prospěch stavebnictví i zajištění jídla a vody pro chudé země. Třeba v Indii je firmou realizován projekt, kdy jsou pronajímáni agronomové, kteří pomáhají zemědělcům ve zvýšení výnosů ze svých polí, a tím zajištění živobytí.

Čtěte také: Kdy se mohou senioři obracet na ombudsmana

Věda má budoucnost
Byly zmíněny i příklady z Česka, kde firmy začínají za sociální odpovědnost myslet. Kupříkladu projekt Věda má budoucnost představila Daniela Červencová ze společnosti Bayer. K realizaci projektu firmu přivedl nedostatek chemiků, technických pracovníků či laborantů. „Povýšili jsme proto spolupráci se školami na společenskou odpovědnost,“ uvedla. Za priority zvolili oblast inovací a přírodní vědy. Děti motivují k tomu, že když budou chodit do chemického kroužku, budou moci následně dělat zajímavou práci s možností rozvoje, budou moci pracovat kupříkladu na tom, jak chemicky vylepšit auto Porsche nebo třeba postel, na které se bude pohodlně a zdravě spát.

Zeptali jsme se…
Server ŽijemeNaplno.cz položil na konferenci dotaz, zda by v rámci sociální odpovědnosti firem mohlo být uplatněno třeba i zřizování firemních denních stacionářů pro staré rodiče zaměstnanců, kteří potřebují být ekonomicky aktivní, nemají finance na zaplacení drahé denní péče o nemohoucí rodiče či chtějí, aby s nimi rodiče byli doma, ale přes den měli program. Valerie Bockstette reagovala, že se jedná o velmi dobrý podnět, který by určitě uplatněn být měl, bude jej podle svých slov diskutovat. „Je to skvělý nápad, věnujeme se i stárnutí populace a bylo by přínosné, aby lidé přes den mohli pracovat a bylo postaráno o jejich rodiče, se kterými by se zase večer vrátili domů,“ řekla.

Souhlasíte s myšlenkou sociální odpovědnosti firem? Diskutujte o možných problémech na našem diskuzním fóru či přímo pod článkem.

Všechny články z této rubriky naleznete zde.

Kam dál?
V práci vás nechtějí? Podnikejte!
Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce
Tereza: „Nechci golfové hřiště místo zahrady.“
Jak nenaletět při koupi tepelného čerpadla
Jak usnout? Triky a fígly
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.