velikost písma: A +/ A/ A -

Kam v Bavorsku?

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

V německém Bavorsku je rozhodně co objevovat – nádherné výhledy, tajemnou historii či skvělé sportovní a relaxační příležitosti. Představíme vám tři tipy, kam se vydat – na Orlí hnízdo, k jezeru Chiemsee a na tradiční bavorský fest v Ruhpoldingu.



Bavorsko je plné barev. Někdy až příliš. Alpská panoramata spolu s pečlivě zdobenými domky a balkóny natřásající se bujným porostem muškátů leckomu připadají kýčovitá. Ale co?! Místní si zakládají na tradici a turisty čisté a pestré vesničky lákají.

Orlí hnízdo
Jedno z nejkrásnějších míst v Evropě má pohnutou historii. Přilehlá horská vesnice Obersalzberg a její okolí byla násilně zabrána nacisty, aby na jejím místě vznikl komplex budov propojených podzemními chodbami. Hitler si zde nechal zřídit svůj horský zámek – Berghof. Na nedalekém vrcholu hory Kehlstein, dal vybudovat říšský ministr Martin Bormann hotel jako dárek k 50. narozeninám Führera. Přístup zajišťuje výtah, vybudovaný v nitru hory. Neskutečný výhled na všechny světové strany vám vyrazí dech. Orlí hnízdo je vyhledávaným cílem turistů z celého světa, připravte se na fronty! Autobus ze stanice Hintereck (Eagl´s Nest) k parkovišti Kehlsteinhausu a výtahu odjíždí každých 30 minut, během následující půlhodinky se ve zkratce dozvíte historii této cesty (Kehlsteinstrasse). Po příjezdu na Kehlstein si rezervujte čas zpáteční cesty. Autobus není jediná možnost, můžete se vydat také lanovkou nebo pěšky, zvládnutí trasy trvá zhruba 2 hodiny.

Za kolik?
Zpáteční jízdenka autobusem (jezdí denně od 7:40 do 17:15) z parkoviště pod horou Kehlstein stojí 15,50 eur, děti platí polovinu. V ceně je jízda ve zlatém výtahu. V restauraci Orlího hnízda si můžete dát občerstvení (např. pivo za obvyklou cenu 3,5 eur).



Čtěte také: Léčba vzduchem - snadná a účinná

Bavorské moře – Chiemsee
Chiemsee, největší bavorské jezero, je pozůstatkem dávného ledovce. Zaujímá plochu 85 kilometrů čtverečních. Za pěkného počasí si budete připadat opravdu jako u moře. Čisté pobřeží největšího bavorského jezera nabízí písečné i kamínkové pláže, mnoho dětských hřišť, golf, možnost výletu lodí na ostrůvky a samozřejmě koupání a surfaření. Pokud zamíříte na nedaleký ostrůvek Herreninsel, překvapí vás pohádkový zámek Ludvíka II. Bavorského, jehož zahrady byly vybudovány podle vzoru Versailles.

Za kolik?
Například v kempu Chiemgau Camping Lambach (83358 Seebruck am Chiemsee) zaplatíte:
Dospělí: 6,50 eur za noc
Děti: 3 – 13 let 4,00 eur za noc
Děti do dvou let neplatí



Čtěte také: Město vína a pikantní hořčice – Krems

Georgi Ritt v Ruhpoldingu
Ruhpolding je známý především příznivcům biatlonu (v roce 2012 bude hostit světový pohár). Městečko s 6500 obyvateli je půvabné místo v horním Bavorsku. Je to ráj pro všechny milovníky přírody. Ať už se vydáte pěšky, na kole nebo na koni, můžete objevovat kilometry stezek vedoucí kolem hor či na jejich vrcholky. Každoročně se zde koná také slavnost koní – Georgi Ritt. Georgi-Ritt je svátek zasvěcený sv. Jiřímu, který je často zpodobňován právě na koni. Letos se koná 4. září. Ústřední program tvoří průvod krásně nazdobených koní a samozřejmě s krásně nazdobenými jezdci a jezdkyněmi. Hřívy spletené do copů, růže na oháňkách, alegorické vozy, slavnostní zdobení a kroje. Nic z toho nesmí chybět. Na místo činu se sjíždějí milovníci koní z širokého okolí. Po průvodu už se pije a hoduje za zpěvu a hry tradiční dechovky. A věřte, že málokdo si nechá ujít příležitost právě v tom svém městečku či vesnici provětrat peněženku za litry piva a kila párků. Inu, proti gustu...

Za kolik?
Pronájem: za apartmán v soukromém ubytování (zimmer frei) dáte od 15 do 50 eur za noc se snídaní. Cena se odvíjí od toho, zda je v apartmá také kuchyňka či nikoli. Ze sumy jdou 3 eura na poplatek obci (tzv. Kurtaxe).
Lanovka na blízký Rauschberg (1626 m) stojí 18,50 eur (zpáteční).
Vstup do pohádkového parku pro děti, Freizeitpark Ruhpolding, stojí 8 eur.
Vstup do aquaparku Vita Alpina stojí na tři hodiny pro dospělého 15 eur.


Foto: archiv autorky

Jezdíte rádi na hory? Co patří mezi vaše oblíbené aktivity na horách? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku!

Kam dál?
Vozatajství: v zápřahu koňské energie
Bavte se, hrajte si, dovádějte, léto je tu!
Jak se zabezpečit na důchod 3. díl
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“
Mozaika na podlahu i pro radost
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011