velikost písma: A +/ A/ A -

Lítost nemocnému dítěti neprospěje

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE Onemocnění dítěte se často dotýká všech členů rodiny včetně prarodičů. Jejich pomoc bývá neocenitelná a mnohdy, zvláště v případě vážnějšího onemocnění dítěte, mohou být oporou i svým dospělým dětem. Několik otázek k této problematice nám zodpověděla odbornice na speciální pedagogiku Mgr. Magdalena Čiháková.



V čem, kromě zajištění základní péče, spatřujete přínos péče prarodičů o vnoučata?

Základem úspěšné léčby je především klid a přívětivý přístup. To přesně mohou prarodiče dítěti dát. Jsou trpěliví, laskaví a mají také již vzhledem ke svému věku jistý nadhled. Není nic horšího, než když se dítěti jeho nemoc vyčítá, například slovy „Zase s tebou musím být doma!“, což se, bohužel, vzhledem k tlaku na zaměstnané ženy dnes mnohdy stává.

Psychika nemocného dítěte je jiná než u zdravého dítěte. S čím bych jako babička měla počítat?
Je samozřejmé, že nemocné dítě mívá výkyvy nálad, je plačtivé, mohou se zhoršit i dosavadní nežádoucí projevy, například enuréza (pomočování). Některé děti jsou statečné, jiné se naopak v nemoci vyžívají, nechávají se rády „obskakovat“ a rozmazlovat. Určitě je zapotřebí citlivého pozitivního přístupu, ale rozhodně se nedoporučuje dítě litovat. K tomu zvláště babičky mívají někdy sklony. Je důležité dítě zabavit také proto, aby nemělo z nemoci obavy a čas nad ní přemýšlet.

Péče o nemocné dítě bývá náročná a vyžaduje mnoho energie. Na jakém principu by proto měla pomoc prarodičů fungovat?

hVše záleží na vzájemné dohodě a také na fyzickém a psychickém stavu samotného prarodiče. Nelze chtít po babičce, která si píchá třikrát denně inzulín, aby dítěti vyvářela a běhala s ním po doktorech. Staráte-li se o dítě v jeho domácím prostředí, je zapotřebí zajistit všechno tak, abyste se snadno orientovali.Je důležité vědět, kde je vše potřebné, včetně telefonních čísel na rodiče i lékaře, případně na sousedy v domě. Léky by měly být viditelně nachystané a je rozumné je mít popsané či oštítkované. Není možné se spoléhat, že „Maruška už to všechno babičce ukáže“. Je vhodné si dát vysvětlit, jak zacházet s elektronikou, případně si postup napsat. Děti mohou chtít třeba pustit pohádku a způsob ovládání televize či DVD přehrávače se může značně lišit od toho, který máte doma. Rozhodně by také měli jak prarodič, tak dítě vědět, jak dlouho bude hlídání trvat a kdy se rodiče vrátí z práce.

Při krátkodobém onemocnění většinou vystačíme se základní, běžnou péčí. Co ale dělat v případě, kdy se jedná o těžší nemoc nebo např. rekonvalescenci po úraze?
V tomto případě by se prarodiče měli spíše starat o vylepšení nálady,a to i rodičům dítěte. Snažit se být pozitivní. Psychická podpora, laskavý a klidný přístup mohou celkovou dobu rekonvalescence malého pacienta dokonce urychlit. Ten by měl být veden k tomu, aby byl trpělivý, a ani jeho prosby by neměly ovlivnit babičku, která jinak dovolí téměř vše, aby ustoupila v předepsaných, byť i nepříjemných procedurách. Je zapotřebí malému pacientovi vysvětlit, že všechno se dá vydržet. Uvést třeba, že jsme kdysi také měli podobný problém a dokázali jsme ho překonat. I kdyby to měl být vymyšlený příběh.

Je možné, aby byli prarodiče v závažnějších případech psychickou oporou nejen vnoučeti, ale i svým dětem, jeho rodičům?
Rodiče si často, zvláště jedná-li se o vrozenou vadu nebo úraz, situaci vyčítají a obviňují se navzájem. Přitom je zapotřebí, aby se rodina semkla, vyšla si vstříc, rozdělila si povinnosti a stanovila pravidla. Zdravý náhled rodičů je velmi vzácný, často dítě přeceňují, nebo naopak nedoceňují. Nemalou úlohu samozřejmě hraje stanovení diagnózy a reálné prognózy. Prarodiče by se v takových situacích měli snažit být rodičům oporou, pomáhat jim, ale nepřebírat všechny jejich povinnosti. Je důležité vyvarovat se poučování a nežádoucího vměšování do soukromí. Některé věci se prostě musí odžít. Rodiče sami časem přijdou na to, jak vše nejlépe rozvrhnout a čeho se vyvarovat. Opora prarodičů spočívá zvláště v naslouchání, ve vlídném slově. I pro své dospělé děti by měli mít otevřenou náruč.

Čtěte také
Co s nemocným vnoučetem:


Jistě máte zkušenosti s péčí o nemocné dítě. Svěřte se na našem fóru nebo v diskuzi pod článkem.

Kam dál?
Kam s vnoučaty
Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy
Senioři jsou často spokojeni
V chytrém květináči rostlina neuschne
Už jste vyzkoušeli tureckou kuchyni?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne