velikost písma: A +/ A/ A -

Je anestézie bezpečná?

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 1

To je otázka, kterou si donekonečna klade laická veřejnost. I když přinesla lidstvu nesmírnou úlevu, přesto vzbuzuje u pacientů strach. Jaké riziko představuje pro lidský mozek?



Anesteziologové s trochou nadsázky tvrdí, že první zmínka o celkové narkóze je už v knize Genesis: „Protož uvedl Hospodin tvrdý spánek na Adama, i on usnul a vyňal jedno z žeber jeho...“

Pomník rajskému plynu
Jisté však je, že zásadním mezníkem se stal 16. říjen roku 1846, kdy americký zubař William T.G. Morton podal pacientovi první éterovou narkózu. Pak mu chirurgicky odstranil nádor pod dolní čelistí. Objev celkové narkózy byl obrovský pokrok. Do té doby totiž lékaři podávali na zmírnění bolesti pacientům maximálně alkohol, hašiš, opium či mandragoru, případně jim, když šlo hodně do tuhého, dali kolík mezi zuby. A to i při tak náročných zákrocích, jakými byly třeba amputace. Není proto divu, že první anestetikum – éter – má v Bostonu dokonce svůj pomník.

Blahodárné bezvědomí
Co to vlastně je anestézie? To nám vysvětlí přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice v Motole profesor Karel Cvachovec. „Anestézie znamená podání farmak – a já záměrně používám množné číslo, protože dneska už nevystačíme jen s jediným – která zajišťují ztrátu vědomí. Zajišťují, že si pacient nebude nic pamatovat, nic ho nebude bolet a operatér bude mít pro svůj výkon co nejlepší podmínky,“ říká. A zároveň dodává, že od svých éterových počátků se dnešní anestézie liší k nepoznání. „Anestézie zaznamenala obrovský vývoj. Dnes prakticky neexistují pro aplikaci anestézie omezení ve smyslu komplikujících chorob ani ve smyslu věkových kategorií. V současnosti se používá anestézie, která nezávisí na jednom farmaku, jako byl dříve chloroform. Používá se anestézie doplňovaná, kde se využívá šest až osm farmak.“

V dnešní době jsou lékaři schopni ušít každému pacientovi anestézii přímo na tělo podle jeho diagnózy, věku a případných zdravotních rizik. I laik dnes ví, že anestézie může být celková nebo lokální. Ta se používá při drobných zákrocích.
Doktor Vladimír Mixa z Fakultní nemocnice v Motole působí jako anesteziolog na dětském popáleninovém oddělení. Tam jsou pacienti opakovaně vystaveni i desítkám anestézií, odborníci je musí proto velmi bedlivě zvažovat.

Přečtěte si také: Pokrok v léčbě bolesti

„Jiná forma se volí při velkých rekonstrukčních operacích a jiná například při převazech nebo drobných výkonech. Samozřejmě čím lehčí výkon, tím mělčí anestézie,“ říká doktor Mixa. „U dětí se velká většina poměrně jednoduchých operačních výkonů ale i vyšetřovacích metod jako třeba CT vyšetření nebo magnetická rezonance provádějí v celkové narkóze. V konkrétních případech se používá buď mělká analgosedace nebo anestézie – jak intravenózní, tak inhalační. Pokud jde o bolestivý nebo náročný výkon, kdy se třeba otevírají tělní dutiny, použije se takzvaná doplňovaná anestézie. To znamená použití inhalačního anestetika doplněného například opiátovým analgetikem či svalovým relaxanciem. Taková anestézie je samozřejmě náročnější pro pacienta, ale také pro anesteziologa, který musí zajistit jeho maximální zabezpečení.“

Zbytečné mýty a pověry
Přestože narkóza přinesla pacientům obecně obrovskou úlevu, stále kolem ní panuje řada mýtů a obav. Možná jsou způsobené i tím, že člověku není příjemné ocitnout se v bezvědomí v cizích byť povolaných rukou bez kontroly nad sebou samým. Nejčastěji se pacienti bojí, že se z narkózy už neprobudí nebo že jim narkóza nevratně poškodí mozek. Strach mohou budit i statistiky, které uvádějí počet úmrtí pacientů v narkóze. Mimochodem, tady je „skóre“ České republiky srovnatelné s nejvyspělejšími evropskými zeměmi. Přesto se samozřejmě úmrtí v narkóze vyskytují. Lékaři pro to ale mají logické vysvětlení – taková úmrtí souvisejí s anestézií jen v nepatrném zlomku případů. Jejich příčinou bývá pacientova diagnóza.

A co se týká poškození mozku, kterého se obávají zejména starší pacienti? Lékaři připouštějí, že se lidský mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s postupujícím věkem na to potřebuje více času. Rozhodně ale není narkóza příčinou degenerativních chorob mozku.

Přečtěte si také: Nezdravý životní styl jako příčina CMP

„Mozkové buňky nás v období dospělosti opouštějí rychlostí, která je znepokojivá. Ovšem přičítat to pouze anestézii by nebylo moudré. Pochopitelně může dojít v průběhu anestézie ke komplikacím způsobeným pacientovými specifiky. Nicméně korektně provedená anestézie by neměla vést k urychlení zániku neuronů,“ říká profesor Karel Cvachovec. Podobně reaguje i doktor Vladimír Mixa: „Velmi častá otázka: Kolik mozkových buněk zemře při jedné anestézii? Vždycky se jim snažím vysvětlit, že to je pověra, která měla možná své opodstatnění někdy před padesáti osmdesáti sto lety v dobách éterové narkózy. V současné době je anestézie tak bezpečná a preparáty, které používáme, tak moderní, že riziko ztráty nervových buněk následkem vlivu celkových anestetik nebo hypoxie (nedostatek kyslíku v mozku – pozn. red.) je tak minimální, že se s ním takřka nekalkuluje.“

Nebojte se zeptat
Podle doktora Mixy souvisí strach pacientů z anestézie především s jejich malou informovaností. A tady by se měla laická veřejnost ve spolupráci s tou odbornou polepšit. Místo historek, které se vyprávějí na rodinných sešlostech, by si lidé měli zjistit skutečně kvalifikované informace o anestézii.

Přečtěte si také: Nebezpečné léky pro starší a pokročilé

„Člověk, který je nucen podrobit se anestézii, se v žádném případě nemusí narkózy jako takové bát. Každému vřele doporučuji, aby se důkladně zeptal na všechny podrobnosti svého ošetřujícího anesteziologa. Nedílnou součástí operace v celkové anestézii je totiž i předanestetická vizita nebo konzultace. Právě tam je prostor pro to, aby si pacient objasnil všechno, co potřebuje,“ říká doktor Vladimír Mixa.

Věděli jste že...
Anestézie má u nás dlouhou tradici a ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi si stojí velice dobře? V Praze v nemocnici Na Františku použil éterovou narkózu necelé čtyři měsíce po T.G. Mortonovi magistr chirurgie Páter Celestýn Opitz. O sto let později v roce 1946 u nás vzniklo první oborové pracoviště.

Kam dál?
Nevyhovuje vám váš lékař? Nestyďte se ho změnit!
Bolesti zad a jejich příčiny
Aby domácí práce nebolely
Nedovolte fobii, aby omezovala váš život

Podstoupila jste někdy anestézii? Při jaké příležitosti? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma zdraví zde nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.