velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

8. – 15. 12. 2010 V tomto příjemném adventním čase vás pozvu do Muzea betlémů na Karlštejně, do pražského Mánesa, do vodního ráje v Kuřimi a do sklepů Arcibiskupského zámku v Kroměříži.



Muzeum betlémů na Karlštejně
V podhradí Karlštejna stojí barokní dům, který prý pamatuje dobu Karla IV.. Dnes hostí největší sbírku betlémů v Čechách. Raritou je chlebový betlém, jsou tu jesličky coby poschoďový dortík i krkonošské jesličky z dvacátých let minulého století. Ví se o nich jen to, že jsou dílem číšníka z některé z tamních hospod a že ho stavěl šest zim. Celé muzeum je provoněné čerstvými perníkovými betlémy, předvánoční atmosféra je tu opravdu báječná. Největší pýchou je ovšem Karlštejnský královský betlém, největší pohyblivý betlém v Čechách. Rozkládá se na ploše osmdesáti čtverečních metrů a je osazen padesáti dřevěnými loutkami oblečenými do historických oděvů právě z doby českého krále a císaře Karla IV..
Muzeum betlémů, 267 18 Karlštejn 11,tel.: 311 681 385,
e-mail:

Hravá interaktivní expozice v pražském Mánesu
Unikátní výstava doslova vtáhne do hry děti i dospělé. A určitě vás zaujme imaginace, fantazie, tvořivost, což jsou základní pilíře, na nichž je výstava založena. Exponátů se můžete dotýkat, dokonce do nich vstupovat, pokusit se je případně dotvořit a hrát si s nimi. Ve výstavní síni Mánes v Praze vlastně sami návštěvníci výstavu tvoří, tak zvaná umělá Krystalíza se bude vytvářet pod jejich rukama, podle jejich fantazie ze sypkých, pevných i hnětacích materiálů. Bezpochyby je to činnost, která vaše vnoučata nadchne. Každý si navíc může umístit do krajiny jakýkoliv předmět, do velikosti 10 cm krychlových. Tvůrčí proces dokumentuje filmová kamera, která nakonec přenese děj do virtuálního světa. Zajít si pohrát do Mánesa můžete až do konce ledna příštího roku.

Vodní ráj v Kuřimi
Právě tady v nově otevřeném kuřimském wellness centru si společně děti s vámi skutečně prožijí nádherně hravé a příjemné chvíle. Je tu několik bazénů, tobogán, posilovna, aerobní sál, dětský koutek a nezklame ani restaurace. Vnitřní areál má dvě podlaží, plavci mohou využít 4 dráhy ve 25 m plaveckém bazénu, pro děti je tu školní bazén s unikátním posuvným dnem a bezpochyby se nejvíc vyřádí na tobogánu. Jeden je neprůsvitný a druhý průsvitný, doplněny jsou různými atrakcemi, samozřejmě je tu semafor, startovní červená světla, prosvětlovací pruhy, světelné blikající body i časomíra s pamětí rekordů. Trasa tobogánu vybíhá z kruhové nadstavby nad střechu v uzavřeném profilu, po vstupu do objektu přes skleněnou fasádu se kruhové potrubí otevírá a po provedení smyčky uvnitř haly se opět uzavírá a vystupuje do exteriéru – člověk vyplave do venkovního bazénku, který funguje i v zimě.



Sklepy Arcibiskupského zámku v Kroměříži
V podzemí v hloubce 6,5 m na ploše jednoho tisíce metrů čtverečních při celoročně stálé teplotě v rozmezí od 9°C do 11°C se vyrábějí ryze přírodní, nejkvalitnější mešní vína. Ve sklepích jsou zachovány nejstarší části zdiva gotického hradu ze 13. století, stěny pokrývají povlaky ušlechtilých plísní a víno tu zraje v historických dřevěných sudech různé velikosti. Největší z nich pojme 19 100 litrů a nejstarší zdejší sud je z roku 1805. Sklepy můžete navštívit denně od 9.30 do 18 hodin. Když se ohlásíte předem, připraví pro vás prohlídku sklepů s průvodcem, spojenou s ochutnávkou mešních vín.

Kam dál?
Jakou knihu vnoučatům pod stromeček
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3
Kam s vnoučaty 4
Kam s vnoučaty 5

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?