velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

12. 1. – 19. 1. 2011 Tentokrát vás pozveme do tepla papírenské manufaktury ve Velkých Losinách a Českého muzea stříbra v Kutné Hoře. Hledáte-li však trochu mrazivé zábavy, najdete ji při lyžovačce na Pustevnách.



Papírna Velké Losiny
Vaše vnoučata si tu dají báječné opáčko na téma, jak se dělá ruční papír. Ve zdejším muzeu se dozvědí o historii tohoto prastarého řemesla, přímo ve výrobě pak o jeho současnosti.
Papírenskou manufakturu dal vybudovat ve Velkých Losinách na místě bývalého obilního mlýna Jan mladší ze Žerotína a výrobu tu zahájil mezi lety 1591 až 1596. O existenci papírny svědčí dokument, dosud nejstarší známá průsvitka z roku 1596 v podobě žerotínského erbu – lva s korunkou stojícího na třech pahorcích.
Při návštěvě velkolosinské manufaktury, která patří k nejstarším dosud aktivním podnikům svého druhu v Evropě, se seznámíte s její historií. Ruční papír se tu vyrábí stejným způsobem jako před mnoha desítkami let a tradičním postupem – z bavlny a lnu. Používají ho hlavně výtvarníci, lidé i firmy pro svoji reprezentativní korespondenci, používá se k tisku bibliofilií a v knižní umělecké a restaurátorské praxi. Unikátní areál papírny ve Velkých Losinách je technická památka a v roce 2002 byl prohlášen národní památkou.
www.rucni-papir.cz



České muzeum stříbra v Kutné Hoře
Prohlédněte si středověký stříbrný důl návštěvou zdejšího muzea. Poznáte, s jakým náčiním někdejší horníci pracovali, jak byli oblečení a například i to, čím si svítili. Během prohlídky se zároveň seznámíte s historií královského horního města Kutné Hory. Vaše vnoučata bude zajímat, jak se kutnohorské stříbro dobývalo, zpracovávalo, jak se s ním obchodovalo a jak město v době své největší stříbrné slávy prosperovalo.
Až si dostatečně užijete středověký důl, můžete se vydat do dalších objektů, které České muzeum stříbra spravuje, tedy z Hrádku do Kamenného domu a do Tylova památníku.
www.cms-kh.cz



Pustevny, malebné místo pro procházky i lyžování
Pustevny jsou známou křižovatkou beskydských turistických tras. Když se vydáte na východ, dojdete na Čertův mlýn, půjdete-li na západ po naučné stezce Radegast kolem sochy pohanského boha Radegasta, skončíte na vrcholu Radhoště ve výšce 1129 m. Pohledy odtud jsou krásné v každém ročním období.
V zimě patří Pustevny mezi nejvyhledávanější lyžařská střediska na Valašsku. Vyzkoušet můžete jedenáct lyžařských vleků a devět různě obtížných sjezdovek, stejně tak běžkařské trasy. Na Pustevny se dostanete silnicí z Prostřední Bečvy nebo dvousedačkovou lanovkou z Ráztoky u Trojanovic.
Pustevny jsou pojmenované po poustevnících, kteří tady žili. Poslední z nich zemřel v roce 1874. Pohorská jednota Radhošť tu v roce 1891 otevřela útulnu a do konce století tu podobných staveb přibylo, třeba Šumná, Libušín nebo Maměnka. Zdejší dřevěné stavby projektoval slovenský architekt Dušan Jurkovič. Nejstarší mezi dřevěnými stavbami je dřevěná valašská zvonička.
www.ceskehory.cz/pustevny

´

Foto: autorka
Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?