Černý bez léčí a čistí tělo od usazených toxinů a je také výborným pomocníkem v chřipkovém období. Své místo si najde nejen v lékárničce, ale také v kuchyni.

Černý bez (Sambucus nigra) známe pod mnoha lidovými názvy – bezinky, kozičky, psí bez, smradinky… Keř či menší strom dosahuje výšky 3–5 m a dobře se mu daří ve vlhkých humózních půdách bohatých na dusík.
Bylinná medicína
Černý bez pomáhá především při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních chorob,jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin. Je močopudný a potopudný, takže dokáže snižovat teplotu a pomáhá nám zbavit se sekretu usazeného v dýchacích cestách. Proto je nejlepší používat ho ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci s dalšími léčivkami (s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou či jitrocelem).
Je také výborným prostředkem na zmírnění bolestí při
revmatismu, prochladnutí a ischiasu. Jeho čistící vlastnosti ocení obyvatelé lokalit zatížených nepříznivým stavem ovzduší, zejména z velkých aglomerací. Dokáže působit preventivně proti žaludečním potížím a arterioskleróze, protože svým obsahem přírodních antokyanových barviv se řadí k
antioxidantům.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Používají se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách nebo jako součást přípravků na zklidnění nervového systému. Osvědčuje se taky při
migrénách a ischiatických zánětech. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, a to zejména kyseliny močové. Výluhy z květu bezu černého se používají i v
kosmetice k omývání problematické pleti.
Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitamin A, skupinu vitaminů B a kyselinu pantotenovou. Sirup z bobulí krátí dobu trvání chřipky. Bezinky se hojně využívají v potravinářském průmyslu – najdeme je ve
vínu, marmeládách, kompotech či
sirupech.
Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dost velké množství vápníku. Vhodné jsou pro přípravu obkladů. Mladé listy rozmačkáme válečkem na nudle a přikládáme na bolestivé záněty kloubů, znehybněné klouby, na končetiny postižené revmatismem.
Čtěte také: Mumio pomáhá proti stresu
Tři tipy do kuchyně
VÍNO V Itálii se traduje, že na účinky bezu se přišlo díky tomu, že se bezinkovou šťávou ředilo portské víno. Vedlejší účinky vína pak byly víc než
léčivé. Do 1 l bílého vína dáme 100 g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50 g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladu. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii (bolesti nervového původu).
OCET Používáme do salátů, ale také k obkladům a k masírování namožených nebo bolavých končetin. Jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme.
KOSMATICE aneb řízky z květu černého bezu jsou velmi chutnou alternativou pro vegetariány. Připravíme si mladé (bílo žluté) květy černého bezu, vejce, mouku, strouhanku,
mléko, sůl, koření podle chuti a olej na smažení. Rozkvetlé květy omyjeme pod tekoucí vodou a obalíme v těstíčku z výše uvedených ingrediencí. Klademe na rozehřátou
pánev a smažíme v oleji dozlatova. Podáváme se šťouchanými
brambory s cibulkou.
Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Kávovina je zdravější než káva
Mléko jako základ zdraví?
Stárněte bez problémů díky stravě
Víte, co pijete?
Ginkgo probouzí paměť
Využíváte vlastností černého bezu v kuchyni nebo v domácí lékárničce? Věříte v jeho léčivé schopnosti? Diskutujte o tom na fóru nebo facebooku.
Všechny články z této rubriky naleznete zde