velikost písma: A +/ A/ A -

Exotika na talíři

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Nemáte odvahu ochutnat, protože nevíte jak, ale rádi byste ochutnali? Navštivte tedy naši "miniporadnu" o exotickém ovoci!


Pomelo

Ty tam jsou doby, kdy se u zelináře daly běžně sehnat jen jablka, kubánské pomeranče s tuhou kůrou a při velkém štěstí banány. Dnes mají někteří lidé problém spíše opačný. Odborníci na výživu doporučují konzumovat spíše tuzemské ovoce, trocha exotiky pro zpestření jídelníčku ale rozhodně neuškodí. Jak si vybrat z pestré nabídky plodů roztodivných tvarů a barev? Hlavně nyní, v předjaří, kdy tuzemské ovoce dlouhým skladováním, přišlo o většinu důležitých vitamínů. Poučte se a vybírejte:

Pomelo
Patří mezi citrusy. Připomíná přerostlý grep, může vážit až kilogram. Většinou se prodává na kusy, zabalený v síťce. Při loupání se nestačíte divit, jak tlustou má kůru. Tvoří až polovinu hmotnosti plodu. Přesto jej nezavrhujte, je vydatným zdrojem draslíku (příznivý pro srdce a cévy, snižuje krevní tlak) a také vitamínu C (imunita). A dlouho neskladujte – vnitřek plodu poměrně rychle vysychá.



Kaki
Tvarem připomíná větší rajče, barvou pomeranč. Ke konzumaci jsou vhodné plody na omak měkké. Chuť je příjemná, sladká – dužina obsahuje poměrně dost sacharidů, také vitamín C, draslík a betakaroten, fosfor, hořčík, mangan, měď, vápník a železo. Je rychlým zdrojem energie, pomáhá při stresu, posiluje imunitu, srdce a cévy. Jí se čerstvé, neloupané. Kdo má problémy s trávením, slupku odstraní jako u jablka. Nedozrálý plod nechte dojít při pokojové teplotě.


Liči
Vypadá jako švestka v kožené strupaté slupce. Uvnitř je šťavnatá a sladká dužina perleťového vzhledu a poměrně velká hnědá pecka. Chuť je jemná, někdo ji přirovnává ke kompotovaným mandarinkám. Vybíráme plody s pevnou slupkou. Liči má průměrný obsah vitamínu C a minerálních látek, je však dobrým zdrojem energie a tekutin. Obsahuje až 80 % vody. Jí se syrové, v ovocných salátech či pohárech se zmrzlinou. Varem dužnina tuhne. Slupka se před podáváním oloupe, nejlépe je nakrojit ji nožíkem.

Čtěte také Masky k nakousnutí




Granátové jablko

Kulatý plod o průměru asi deset centimetrů s kožovitou slupkou je doslova napěchovaný semeny a vitamíny. Má lahodně sladkou chuť. Po rozkrojení se vyvalí stovky semen a také sladká šťáva. Semena se konzumují například v salátech. Jsou výborným prostředkem proti zácpě. Granátové jablko obsahuje asi 70 % vody a poměrně velké množství cukrů. Významný je také podíl vitaminů B a C, sodíku a dalších cenných látek. Ze sladké šťávy se vyrábí sirup, který známe pod názvem grenadina. Granátové jablko lze poměrně dlouho skladovat. I když slupka ztvrdne, plod zůstává šťavnatý.

Karambola
Má zajímavý tvar. Asi deset centimetrů dlouhý, žlutozelený plod má na řezu tvar pěticípé hvězdy. To ji, zároveň s příjemně sladkokyselou chutí a ovocnou vůní, přímo předurčuje k použití – na zdobení ovocných dortů, pohárů a salátů. Zanedbatelné nejsou ale ani její nutriční vlastnosti. Z vitamínů obsahuje především vitamín C, z minerálních látek zejména vápník, železo, hořčík a fosfor. Obsahuje až 90 % vody a v dužině málo sacharidů – to je dobrá zpráva pro ty, kdo si hlídají váhu. Plody se konzumují syrové. Po důkladném umytí nakrájíme na tenké plátky. Při teplotě kolem 10 °C je možné ji skladovat i několik týdnů. Slupka ale nesmí začít hnědnout.

Které exotické ovoce máte nejraději? Svěřte se pod článkem nebo našem diskusním fóru.

Kam dál?

Dobrotami proti splínu
Tuky a cholesterol: jak se kamarádí?
Topinambur – sladký brambor
Vítej zpátky, cizrno
Co láká "tiché blázny" k vodě?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.