Tradiční pokrmy turecké kuchyně nemusí být vůbec složité, jejich příprava ale dlouho trvá. Většinou se dají jíst i zastudena, mají výraznou chuť a jako příloha se k nim servíruje chléb – ekmek, nebo rýže – pilav.
Foto 01: Balik ekmek – ryba chleba, lahůdka za pár kaček
Než s definitivní platností dobalíme zavazadla a odletíme směr Istanbul, několikrát kontroluji, zda s sebou máme vše, co je třeba k bezproblémovému gastronomicky zaměřenému cestování: léky na zažívání a dezinfekci vody, pro stav nouze antibiotika. Ještě než se pustím do popisu, co všechno jsme ochutnali za tři týdny pobytu v Turecku, mohu vám s klidem prozradit, že nic z těchto preparátů jsme nakonec nepoužili.
Oběd deset tisíc metrů nad zemí
První gastronomickou zkušenost získáváme nečekaně už na palubě letadla. Na výběr jsou buď hovězí karbanátky zvané köfte s pšeničným bulgurem nebo plněný lilek s rýží. Jako předkrm se servíruje v Turecku oblíbený bramborový salát s jogurtem – není od toho našeho k rozeznání, uzený losos a několik přesolených oliv s peckou. S těmi se setkáváme i druhý den ráno, jsou totiž součástí klasické turecké snídaně. Ta sice není tak sytá, jak je zvykem ve střední Evropě, zato chuťově je rozmanitější: Na talíři vedle slaného sýra najdete marmeládu, natvrdo uvařené vajíčko, trochu zeleniny, kousek melounu a také sladkou buchtu. K tomu všemu se přikusuje světlé pečivo a pije čaj, který se připravuje ve speciálních dvoupatrových konvicích. Ve vrchní části je silný koncentrát a vespod se pak vaří čistá voda na zředění, alespoň tři kostky cukru na skleničku jsou nutností.
Foto 02: Slávky prodávané na ulici, stačí zakápnout citrónem
Foto 03: Koupíte si žeton a za něj dostanete skleničku čaje – jednoduché a dobré
Foto 04: Oběd podávaný deset tisíc metrů nad zemí
Vedle černého čaje můžete dostat také o poznání slabší čaj jablečný. Tureckou kávu prodávají u každého stánku, počítejte jen, že nejde zrovna o nejlevnější nápoj. Mezi místními není oblíbená, kofein totiž odvodňuje.V centru města čaj a kávu roznášejí poslíčci na podnosech, stačí si jednoho zastavit, zaplatit a když dopijete, necháte skleničku na kraji ulice, obsluha se už postará.
Foto 05: Sladkosti na Egyptském trhu, jsou drahé ale zatraceně dobré
Foto 06: Prodej speciality balik ekmek přímo z lodi v přístavu u Zlatého rohu
Foto 07: Balik ekmek – detail
Přečtěte si také: Tipy pro snadné cestování
Kudy kam a kam raději ne?
V Istanbulu jsme se vyhýbali podnikům, kde slibovali boloňské špagety nebo pizzu, obloukem jsme taky obešli zbytečně drahé restaurace. Drželi jsme se stravovacího pravidla: Jíme pouze s místními. A tak jsme skončili v malých bufetech, rodinných hospůdkách a u pouličních stánků. Při pouličním stravování se není čeho se obávat, na hygienu místní dbají a čerstvost potravin je samozřejmostí. Snad jediné jídlo, jehož ochutnání jsme se nakonec dobrovolně vzdali, byly čerstvé mušle – slávky – zakapané citronem. Ani jejich nízká cena nás nepřesvědčila, že je to to pravé pro náš žaludek.
Foto 08: Polévka z červené čočky, je levná a dobrá
Foto 09: Slaďoučká baklava
Foto 10: Rýže s cizrnou a ayran, nejlevnější oběd, co lze dostat v Istambulu
Jakmile poprvé ochutnáte polévku z červené čočky a rajčat dochucenou pálivými papričkami a citrónem – mercimek çorba, bude vám jasné, že se jí nikdy nepřejíte, stejně jako jednoduše připravované rýže s cizrnou nebo kouskem kuřecího – k dostání je u těch nejlevnějších stánků. Zapíjet je ji nejlépe ayranem, tradičním nápojem vyrobeným z jogurtu a mořské soli – osvěží vás, neutralizuje chuť v ústech, zbaví žízně a ještě doplníte vypocenou sůl. Pozor ale: Jeho chuť nesedne každému.
Foto 11: Jedna z mnoha možností, jak Turci servírují kebab – s lilkem
Foto 12: Sučuky na Egyptském bazaru
Foto 13: Sýr tu není levným jídlem, chutná ale skvěle
Přečtěte si také: Jarní gurmánské výlety po Francii
Turecká obdoba párku v rohlíku
S nadšením se pouštíme do testování gözleme – na pánvi osmaženého těsta, které se následně naplní, čím kdo chce: houbami, kozím sýrem, brambory, zeleninou nebo masovou směsí. Je k dostání za pakatel na každém rohu. I její nejjednodušší verze – sýr a petrželka – chutná skvěle, stejně jako turecké ostře kořeněné fazole kuru nebo čerstvě upečený plněný chléb pide, s nadrcenými rajčaty a sýrem je o lahůdkou.
Foto 14: Turecké palačinky gözleme to u nás vyhrály na celé čáře
Foto 15: Hovězí karbanátky köfte
Foto 16: Klasická turecká snídaně
Za národní bohatství by měl být vyhlášen pokrm balik ekmek – ryba chleba –, prodává se přímo z lodí v přístavu u Zlatého rohu a jde o smaženou makrelu se salátem v chlebu zalitou citronovým dresingem. Jednou toto jídlo ochutnáte a nikdy ho nebudete mít dost.
Foto 17: Nemáte chuť na kukuřici? K dostání je vařená nebo grilovaná!
Foto 18: Čerstvé mušle s citronem
Foto 19: I takhle se na ulici prodává jídlo, tentokrát sezamové chlebové věnečky
Klasikou turecké kuchyně je pak bezesporu hovězí a kuřecí na rožni pečený kebab, který si můžete za levný peníz poručit v bufetu zamotaný v pita chlebu nebo ho draze servírují v každém lepším i horším podniku. Turci si dají raději vařenou kukuřici, chlebové věnečky se sezamovými semínky nebo právě nakrájený vodní meloun.
Foto 20: Turecké fazole kuru, rýže pilav, salát a ayran – za málo peněz hodně muziky
Foto 21: Ayran se prodává v přepočtu od 6 do 26 korun za kelímek
Foto 22: Vybrat si, do které restaurace zajít, není jednoduché
Přečtěte si také: Město vína a pikantní hořčice – Krems
A na závěr sladká tečka
Velkým dobrodružstvím jsou v Turecku sladkosti. Z nich nejznámější je baklava, křehké těsto prokládané ořechy nejčastěji vlašskými nebo pistáciovými, zalité medem nebo cukrovou polevou a posypané ořechovou drtí. Její kousky vás sice nejdříve zaskočí svou titěrností, výrazná chuť ale vše napraví. Na Egyptském bazaru jsou k dostání i sučuky, oříšky zalité do sladké želatiny, nebo kandované ovoce v cukru, dát si tu můžete i sladko sladký puding či rýžový nákyp a všudypřítomní stánkaři nabízejí lokmu – smažené kuličky z těsta prolité sirupem. Nepříliš dobrá je místní zmrzlina podivně tuhé konzistence, prodavači s ní sice umějí čarovat: Porůznu zmraženou hmotu vytahují z boxu a zákazníkovi ji servírují s velkým divadýlkem okolo, chuť ale nestojí za nic a ani nijak zvlášť neosvěží.
Foto 23: Výroba gözleme a tureckého chleba
Foto 24: Čočková polévka, její přípravu zvládnete i vy doma
Foto 25: Takzvaný adana kebab podávaný s bulgurem
Ať vám chutná! Afiyet Olsun!
Foto 26: Sýrová „turecká pizza“ pide
Kam dál?
Sushi láká nejen svým vzhledem
Dobrotami proti splínu
V horku jíme opatrně
Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
Vařte pomalu. A zdravě!
A jakou lahůdku jste ochutnali Vy na svých cestách? Kde vás kvalita stravování překvapila? Nenechávejte si svůj gastronomický zážitek pro sebe a podělte se o něj s ostatními přímo pod článkem nebo ve fóru.