Lipidy, čili tuky, jsou nezbytné pro řadu životně důležitých tělesných procesů. Musíme si však dávat pozor, jaké tuky tělu dodáváme.
Varující čísla
Pokud chceme snížit hladinu cholesterolu, je nutné snížit celkovou spotřebu tuků. Náš organismus sice dokáže zvýšený příjem cholesterolu kompenzovat snížením vlastní produkce, ale pouze částečně. Světová zdravotnická organizace vydala v 80. letech minulého století doporučení, aby denní příjem cholesterolu z potravy nepřekročil 200 až 300 mg. Varující je, že dospělá populace v Evropě však tyto hodnoty překračuje až o 100%. Znamená to, že ve stravě přijímáme dvakrát více cholesterolu, než bychom měli, občany naší republiky nevyjímaje. Proto v úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění obsazujeme v rámci Evropy čelní příčky pomyslného žebříčku. Navíc následkem onemocnění srdce a cév u nás umírá více lidí než na tolik obávanou rakovinu.
Pozor na nasycené tuky
Pokud chceme tento nepříznivý trend zvrátit, nestačí sledovat jen množství cholesterolu v potravinách, ale také podíl tzv. nasycených (saturovaných) tuků. Tyto tuky v kombinaci s cholesterolem (a dalšími faktory) významně přispívají k rozvoji aterosklerózy a dalších zdravotních rizik. Neplatí však přímá úměra, čím více nasycených tuků v potravině, tím více cholesterolu. Například některé rostlinné oleje sice obsahují nasycené tuky, ale cholesterol nemají žádný. Naproti tomu vaječný žloutek nemá nasycených tuků mnoho, ale je doslova cholesterolovou bombou.
Čtěte také: Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu
CSI index
Poměr nasycených tuků a cholesterolu vyjadřuje takzvaný CSI index (z anglického Cholesterol/saturated fat index). Čím je tento index vyšší, tím je potravina pro náš srdečně cévní systém nezdravější a naopak.
Pro názornost uvádíme přehled některých potravin a jejich CSI indexu. Když vás tato problematika hlouběji zajímá, podrobné tabulky najdete na webových stránkách slovenského Výzkumného ústavu potravinářského.
Čtěte také: Cholesterol – dobrý sluha, zlý pán
Z tabulky je patrné, že nezdravé potraviny lze většinou vyměnit za vhodnější varianty. Je ale třeba mít na paměti, že tuk je nezřídka (například u některých mléčných výrobků) nahrazen škrobem a cukrem. Je proto třeba nakupovat s rozumem a nezacházet do extrémů ani v jednom směru. Jestliže se naučíte podrobně studovat složení potravin na obalech, brzy přijdete na to, že jíst zdravěji nemusí nutně znamenat velké omezení.
Kam dál?
Infarkt není konečná
Nezdravý životní styl jako příčina CMP
Stárněte bez problémů díky stravě
V čem se vozily naše babičky?
Obáváte se zvýšené hladiny cholesterolu? Snažíte se o prevenci již nyní? Jak proti zvýšené hladině cholesterolu bojujete? Budete raději brát léky a v jídle se nebudete omezovat, nebo je pro vás vhodnějším řešením dieta? Pište svoje příspěvky do fóra nebo rovnou pod článek. Najdete nás také na facebooku.