velikost písma: A +/ A/ A -

Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru.

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

V Evropě se rebarbora pěstovala od počátku 18. století jako léčivá rostlina pro své silně projímavé účinky. Stačí rozvařit trochu rebarbory, mírně osladit, přidat k bílému jogurtu a tuto pochoutku posnídat.

Efekt by se měl vzápětí dostavit. Ale pozor, nic se nesmí přehánět. Rebarbora obsahuje ve vysoké míře kyselinu šťavelovou a ta nedělá dobře revmatikům a lidem s ledvinovými potížemi. Rebarbora neboli reveň vévodila prázdninám tráveným u babičky. Na výraznou chuť rebarborových koláčů nebo kompotů se zkrátka nedá zapomenout. Byly velmi osvěžující, určitě stojí za to je vyzkoušet.

Nejlepší je mladý a červený
Především nikdy nezpracováváme a nekonzumujeme listy, ale jen stonky. Vybíráme si ty načervenalé, ne příliš silné, pevné a přitom křehké, ne „gumové“. Mladé a čerstvé nejsou také tolik kyselé. Nekupujeme je do zásoby, protože rychle vadnou. Ale tak dva tři dny v chladničce vydrží. Protože je sezona rebarbory krátká (od dubna do září), můžeme si ji uchovat v mrazničce. Zmrazíme ji syrovou, případně vařenou nebo jako kompot nejlépe neslazenou. Napřed ji ale zbavíme pevných vláken a nakrájíme asi na třícentimetrové špalíčky.

Přečtěte si také: Chladnička – ukládáte v ní správně?

Se zmrzlinou nebo k masu?
Z rebarbory je vynikající kompot nebo koláč s drobenkou. Stonky nasekané na kousky se pomalu vaří. Protože rebarbora obsahuje dostatek vody, vaříme ji skoro nasucho nebo přilijeme jen trochu vody, Jestliže se rozhodneme pro koláč, je potřeba odděleně upéct korpus a zvlášť připravit rebarboru, aby koláč nebyl „rozmočený“. A ještě jedna záludnost – rebarboru nikdy nevaříme v hliníkovém nádobí.

Přečtěte si také: Pokrokové materiály ve vaší kuchyni

Rebarbora na sladko si dobře rozumí s jahodami a s broskvemi. A rebarborovo-jablečné pyré je také výborné. Zázvor a vanilka jsou rafinovanými spojenci její výrazně kyselé chuti. Třeba rebarborový koláč s vanilkovou zmrzlinou nemá chybu. Z rozvařené a vychladlé reveně můžeme připravit rychlý dezert pro nečekanou návštěvu – smícháme ji s tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem nebo šlehačkou. V horkých dnech oceníme také rebarborový sorbet, tedy rebarborovou mraženou dřeň. Nakrájenou rebarboru podusíme, dokud nezměkne (cukr vmícháme, až když se začne uvolňovat šťáva). Pak ji vychladíme a uložíme do mrazničky. Během zmrazování ji několikrát promícháme a asi čtvrt hodiny před podáváním necháme trochu povolit.

Dušená rebarbora poslouží jako příloha k telecímu, vepřovému nebo králičímu masu. Podusíme ji na másle a ochutíme špetkou pepře a směsí koření „quatre épice“ (skořice, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček).

Přečtěte si také: Topinambur – sladký brambor

Zavařená pochoutka na zimu
Pokud si rebarboru zamilujeme a chceme si na ní pochutnat i v zimě, můžeme si ji zavařit podle následujícího receptu:
Ingredience: 3,5 kg rebarbory, 3,5 kg želírovacího cukru, šťávu a kůru ze dvou citronů (chemicky neošetřených), 50 g loupaných mandlí.

Postup: Rebarboru nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm a dáme dusit do hrnce. Když začne pouštět šťávu, přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a oloupané mandle. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a vaříme, až kaše zhoustne. Horkou směs naplníme do sklenic a zavíčkujeme.

Kam dál?
Ředkvičky vyženou plíseň z těla
Při depresi jezte mungo a chřest
Černý bez léčí i chutná
Zahrady pro lenošení
Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma

A jaký je váš osvědčený recept na zpracování rebarbory? Podělte se o něj s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty