Nahlédnout do tajů jeho výroby nám umožnil známý vinař z Velkých Bílovic Staňa Mádl. Pochází z vinařské rodiny, vinařství vystudoval a věnuje se mu už téměř dvacet let. Inspiroval se jím film Bobule.

Zastihnout Stanislava Mádla dalo pořádně zabrat. Razí heslo, že nejlepší je udělat si všechno sám, a proto jeho den začíná v pět ráno a končí pozdě večer. Neuznává reklamu a publicitu nepotřebuje. Tvrdí, že dobré víno se prodává samo a lepší je investovat do vína, které rozdá, než si platit drahé inzeráty. Je svérázný, má známosti a není vypočítavý. Rozhovor mi poskytl ve Znojmě na Hudebním festivalu na koncertu houslisty Pavla Šporcla. Každoročně se účastní této znojemské akce, kde návštěvníky seznamuje s vínem.
Jak ses dostal k vinařství?
Začínal jsem v roce 1992. Otec i děda byli vinaři, ale za socialismu mohl každý dělat víno jen v malém, měli tak dva tisíce lahví ročně. Vystudoval jsem vinařskou školu ve Valticích. Tehdy se můj obor jmenoval Zahradník-ovocnář ve vinohradnických oblastech a maturoval jsem z rozmnožování
jahod. Na všechno v oblasti vinařství jsem si ale musel přijít sám.
Kolik vyprodukuješ vína ročně?
250 tisíc lahví.
Kdo jezdí k tobě do sklepa?
Jezdí tam třeba Pavel Šporcl, Magda Kožená, Bolek Polívka, Ivan Hlas, Roman Zach, Světlana Nálepková a další. Ani nevím, scházejí se u mě různí lidé.
Jak to děláš, že se u tebe scházejí takové osobnosti?
Víno má mnoho přátel. Jsem vinař, který je s lidmi v kontaktu, když přijedou hosté, tak si s nimi povídám a tím se seznámím. Pohybuji se mezi sudy od malička, takže mi to nedělá problém. Všechno je to o osobním přístupu.
Proč máš ve znaku zrovna koňský povoz?
Sám rozvážím víno nebo mi pomáhá syn Jakub. Chci znát lidi, kteří pijí mé víno. Znamená to ale, že jsem dost často na
cestách, pořád někde na dálnici. V žádném případě ale nechci dodávat víno do anonymních obchodů a být bezejmenný. Když jezdím se stroji vinohradem, je to pro mě
relax. V současnosti toho už stroje dělají spoustu.
Kam dodáváš víno kromě Česka?
Do Anglie, Japonska, Holandska, Francie nebo třeba do Bruselu.
Jaké je optimální množství vína, které by se mělo denně vypít?
Ráno deci ke snídani, v poledne dvě deci k obědu a večer zbytek lahve.
Není to moc?
U vína je důležité, aby se pilo průběžně. Když srovnám víno s pivem a kořalkou, tak víno je nejpřírodnější nápoj na světě. Kořalka se musí pálit, pivo se vaří, ale víno, když to hodně přeženu, se vytvoří samo. Alespoň pět deci denně neškodí. Víno blahodárně působí s potravinami, proto se musí pít při jídle.
Je vhodné, když víno pijí i starší lidé?
Čím je člověku víc let, tím spíše si vybírá víno. Kořalku totiž organismus hůře snáší. Tvrdí se, že ve víně je prokázáno 1200 látek, které se neobjevují v ničem jiném než ve víně. Proto kdo víno pije pravidelně a v optimálních dávkách, dožívá se
dlouhověkosti.
Poslední dobou jsou oblíbená růžová vína
Růžové víno je více sezónní. Mělo by být suché, tak do pěti gramů zbytkového cukru. Nemělo by mít více než jedenáct a půl promile a servírovat by se mělo při teplotě jedenáct stupňů. Nemá tolik kyselin, jako bílé víno a není tak těžké jako červené. Pak je to vysoce osvěžující nízkoalkoholový
nápoj vhodný zejména v letních vedrech.
Výroba růžového vína je opředena řadou mýtů
Opravdu se nevyrábí smícháním červeného a bílého dohromady. Na jeho výrobu se používají se používají červené hrozny, které se zpracovávají stejným postupem jako bílá vína.
Co ovlivňuje cenu vín?
I když si vybereš víno stejné kvality, například pozdní sběry, tak odrůda Müller Thurgau je výrazně levnější než například Tramín červený nebo Rulanda šedá. To je kvůli tomu, že ze stejně velké plochy sklidíš Müllera dvojnásobek než Tramínu či Rulandy. Takže vinaři si to nevymysleli, ale příroda to tak zařídila.
Co říkáš na archivaci?
Archivace vín je vždycky velká loterie. Já dělám víno proto, aby se pilo, ne skladovalo.
Kam dál?
Víno z Vysočiny
Když je víno VOC
Jarní gurmánské výlety po Francii
Naplněná dlouhověkost
Jakému vínu dáváte přednost? Považujete sami sebe za vinaře nebo za pivaře? Byli jste někdy ve vinném sklípku? Je vám sympatický přístup Stani Mádla? Diskutujte na toto téma s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.