Ředkvičky se dají pěstovat a sklízet po celý rok. Pocházejí z oblasti Blízkého Východu, ale u nás se poměrně dobře zabydlely. Mají blahodárné účinky na naše zdraví.
1. Jejich palčivou, pro mnohé nepříjemnou chuť, mají na svědomí hořčičné silice. Právě ony ale ničí plísně a nepřátelské bakterie v trávicím traktu a ve střevech. Přispívají tak k lepšímu trávení a také zabraňují nadýmání. Zlepšují stravitelnost těžších jídel.
2. Ze stejných důvodů se doporučují jako prevence žlučových a ledvinových kamenů.
3. Palčivost můžete zmírnit tím, že na plátky nakrájené ředkvičky orestujete na troše oleje nebo přepuštěného másla až zesklovatí. Lehce osolíte. Budete překvapeni jednoduchou a zdravou pochoutkou.
4. Kdo chce
zhubnout, měl by syrové či tepelně upravené ředkvičky konzumovat třikrát denně. Jejich kalorická hodnota je totiž kolem 80 kJ ve 100 gramech. Navíc podporují střevní peristaltiku.
5. Ředkvičky mají nezanedbatelné množství vitamínu C a také vitamíny skupiny B. Z minerálních prvků je nejdůležitější vápník, draslík, měď, fosfor a mangan. Působí preventivně proti avitaminóze.
6. V dýchacích cestách pomáhají uvolňovat hlen a usnadňují
vykašlávání.
7. Posilují
paměť.
8. Červené barvivo karoten má blahodárný vliv na
zrak.
9. Konzumovat nemusíte jen bulvy. Do salátů a polévek můžete přidávat také mladé lístky.
Kam dál?
Ginkgo probouzí paměť
Jarní chroupání
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Máte nějaký osvědčený "ředkvičkový" recept? Podělte se o něj s ostatními! Napište svůj příspěvek přímo pod článek nebo do diskuzního fóra.