Jahody se mohou stát vhodnou domácí náhradou za citrusy. Kromě vysokého obsahu vitamínu C obsahují i další cenné látky.

Začátek léta je spojen s červenajícími se plody, ostatně i měsíce červen a červenec nazvali naši předkové právě podle nich. Mezi nejoblíbenější ovoce u nás patří bezesporu jahody. Lesní, zahradní, stále plodící, měsíční…. Je popsáno na tři tisíce druhů šlechtěných či divoce rostoucích jahodníků. Kromě lahodné chuti a mnoha možností jejich kulinářského zpracování však mají i léčivé účinky. A není jich málo:
1. Především celkově posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky. Z vitamínů je v nich totiž nejvíce obsažen vitamín C. Jeho množství je srovnatelné s obsahem v citrusových plodech.
2. Jsou rovněž bohaté na kyselinu listovou, která působí blahodárně na krvetvorbu a růst buněk.
3. Draslík v nich obsažený pomáhá snižovat krevní tlak a také odvádí z těla přebytečnou
vodu.
4. Obsahují nejvíce manganu ze všech druhů tuzemského ovoce. Tento prvek povzbuzuje celkový metabolismus, prosívá také vlasům a zubům.
5. Semínka jsou zdrojem zinku, mají i mírné
afrodiziakální účinky. Povzbuzují střevní peristaltiku.
6. Červené barvivo je bohaté na
karoten. Chrání buňky před působením volných radikálů.
7. Jsou vhodné při
hubnutí. Jejich plody jsou z devadesáti procent tvořeny vodou. Osvěží a příliš po nich nepřiberete.
8. Jahody kupujte vždy zralé, čerstvé a
skladujte je v chladu. Do dvou dnů je spotřebujte, protože rychle podléhají plísni.
9. Nejlépe je konzumujte čerstvé, tepelným zpracováním se ničí zejména vitamín C. Jahody se dají dobře
zmrazit, zavařit, či zpracovat jako džemy a marmelády.
10. S opatrností by je měli konzumovat alergici. Mohou totiž vyvolat alergickou reakci v podobě kopřivky. Objevuje se zejména u jedinců, kteří jsou citliví na kyselinu acetylsalicylovou.
Kam dál?
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
Osvěžující vitaminové drinky
Jarní detoxikace
Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl