Sushi je lehká nízkokalorická strava, která obsahuje řadu tělu prospěšných látek: jód, mastné kyseliny, proteiny i minerály.

Kyselá rýže – přesně tak zní doslovný překlad slova sushi. Tradice přípravy tohoto původem pravděpodobně čínského pokrmu sahá asi do sedmého století. Původně se však rybí maso balilo do rýže z mnohem prozaičtějších důvodů, totiž aby se co možná nejdéle uchovalo čerstvé. Rýže se pak před jeho konzumací odstraňovala.
Japonská kuchyně během staletého vývoje obohatila světovou kuchyni o bezpočet variant. Proto se v každé části země připravuje sushi trochu jinak. V té podobě, v jaké je známe dnes, pochází teprve z poloviny devatenáctého století. Poprvé se takto servírovalo v Tokiu jako rychlé občerstvení divákům divadelního představení. Jeho základ vždy tvoří speciálně vařená rýže. Ta se pak za studena s kousky čerstvých syrových ryb nebo jiných mořských plodů obaluje mořskou řasou. K přípravě sushi se také používá čerstvá zelenina, ovoce, tofu nebo vaječná omeleta. Sushi získalo oblibu po celém světě. Asi nejvíc sushi barů najdete v USA, jsou tu téměř na každém rohu – tomu odpovídá i celkem lidová cena.
Vzhled jídla a konzumace
Nejčastěji se sushi servíruje na dřevěných podnosech a konzumuje se pomocí dřevěných hůlek. Pokud si na hůlky netroufáte, doporučujeme jíst sushi podle japonského vzoru – místo příboru rukou. Nezbytným příslušenstvím je kameninová mistička na sojovou omáčku, kterou je možné okořenit ostrým wasabi křenem. Pro ten je typická „jedovatě“ zelená barva a štiplavá chuť. Mezi jednotlivými sousty se doporučuje pojídat kousky nakládaného zázvoru, který neutralizuje chuť v ústech. Každé sousto je tak možné vychutnat, aniž by vaše smysly cokoli rušilo.
Sushi vyniká nejen svou chutí. Stejně dokonalý je vizuální zážitek z pokrmu. Jednotlivé kousky elegantně seskládají mistři kuchaři. Ke zdobení se používá syrová zelenina, jejíž tvary nacházejí inspiraci v živočišné a rostlinné říši.
Nejznámější způsob přípravy je Maki sushi – syrová ryba nebo zelenina obalená rýží a řasou nori. Rolka se nakrájí na kousky a vyskládá na tác řeznou stranou nahoru. Nigiri sushi je prsty vytvarovaný rýžový váleček ozdobený plátkem syrové ryby (zeleniny, ovoce). Temaki jsou rýží a rybou plněné kornoutky z mořské řasy a u California sushi je postup přípravy rolek opačný než u Maki. Ingredience jsou nejprve obaleny řasou a nakonec rýží. Ta může být ještě navrch ozdobena plátky ryby nebo kaviárem.
Evropanovi můžeme k pití doporučit zelený jasmínový čaj, tradiční saké, japonské pivo nebo bílé víno.
Kam si zajít na sushi?
Sushi je v Čechách stále ještě i dnes považováno za jídlo spíše pro labužníky, fajnšmekry a gurmány, proto se ve specializovaných restauracích připravte na výrazně vyšší ceny. V zahraničí však narazíte na bufety, kde se sushi servíruje jako rychlé občerstvení.
V Praze je vyhlášený podnik The Sushibar. Dalším zajímavým místem je i Sushipoint, který má své pobočky hned v několika českých městech. V Brně se pak určitě vyplatí investovat do večeře ve stylové restauraci Koishi, kde se od úterý do soboty servíruje sushi připravované pod taktovkou známého speciality a japonského sushimastera Tadayoshi Ebinou. U této restaurace lze také každodenně navštívit specializovaný obchod s výhradně asijským sortimentem.
Sám sobě sushi-mistrem
Skutečně šikovní jedinci si dokáží své sushi připravit i sami doma. Nakoupit suroviny už přestává být pomalu problém, a tak zbývá mít dostatek trpělivosti a trochu toho teoretického vědění. A k tomu jen tolik: nakladatelství IKAR vydalo knihu Suši, kde najdete vše potřebné pro začátečníky i pokročilé.
Dobrou chuť! Nebo japonsky itadakimas!
Recepty na sushi naleznete mimo jiné na webu www.labuznik.com.
Veškeré možné další informace o sushi poskytuje web www.e-sushi.cz.
Vše potřebné k výrobě sushi si můžete zakoupit na webu www.japan-eshop.com.