velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE (12): Krize může přijít i po osmi měsících abstinence

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Alena prožívá po dvou měsících velkou krizi. Překonává ji dobrými filmy a manuální prací. Štěpánka se vrátila z kurzíku v opojně dobré náladě a Zlatica na dovolené maluje v plenéru. Přečtěte si komentář kamarádky, který napsala Zlatici do deníčku.



Nehledáte náhodou?
Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Video účastníků zde
Diskuzní fórum Típni TO! LIVE
Podpořte účastnice Típni TO! LIVE
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE najdete zde

Co si típařky poznamenaly tentokrát?

Štěpánka
Plna dojmů jsem zpět z kurzu. Byla jsem zvědavá, jak se projeví změna prostředí s ohledem na odvykání. Především bylo velmi příjemné, že jsem nemusela drahocenné minuty ztrácet úprkem před školu, abych si zakouřila. Úsměvné bylo, že moje náhražka dráždila kolegy kuřáky, kteří před školu odbíhali. Jeden z nich před pár měsíci selhal při odvykání a uvítal proto příbalový leták od mého podpůrného léku a trochu informací. První den jsme měli menší podíl teorie, chutě jsem měla srovnatelné jako doma, možná trochu menší. Ale druhý den jsme poslouchali a zapisovali poznámky, až nám doutnaly propisky. Teorie je nezbytná, nicméně dost úmorná. Odpoledne už jsem ládovala oříšky, žvýkačky, cukrátka, prostě vše, co bylo po ruce. Toho večera jsem prožila prozatím asi nejsilnější nutkání ode dne D. Spasil mě urychlený odsun do postele. Další dny už byly celkem v pohodě. Na rozlučkovém setkání jsem zaujala strategickou pozici a blaženě inhalovala kouř od dvou kolegů. Potahovala jsem si ze své náhražky, pocucávala pěkně vychlazené nealko pivko a užívala si úžasného večera ve společnosti prima lidiček. Doma se zatím vznáším na jakémsi pomyslném obláčku doznívajících dojmů. Musím zase začít pravidelněji jíst a pít. Na kurzu na to nebylo dost času.

Zlatica
Pondělí: Vystojím řadu na dobití Opencard, pak si koupím jízdenku na dovolenou a hledám dárky pro přátele. Už týden čekám, až mi z pusy zmizí opar. Marně hledám přípravek na jeho léčbu, který se kamsi vytratil. V lékárně si nakonec kupuji jiný a hned se cítím líp. Doma soustřeďuji věci, které si vezmu s sebou a nemohu najít speciální papír na malování. Při pátrání v knihovně konstatuji, že mám ve složkách s odbornými články, časopisy a poznámkami neskutečný chaos a dlouho do noci vše třídím. Stranou odkládám materiály, které chci prostudovat než začne nový školní rok.Ten speciální papír jsem ale nenašla a fakt mně to štve!
Úterý: Dvakrát obsloužím pračku a udělám si šťávu – mám tady ještě zásoby zeleniny a ovoce, které je zapotřebí do odjezdu zlikvidovat. Pak se cestovně pojišťuji. Syn se ohlásil na oběd, skočím pro hranolky a připravím mu smažák. Sobě udělám mísu míchaného salátu. Papír jsem našla, ale není ani v tom množství, ani v kvalitě, kterou hledám. Můj vetřelec opravdu pracuje na svém odchodu a zvládá to bravurně. S přáním všeho dobrého jsme se přátelsky zapovídali. Větrovka se kdesi zatoulala, vrátí ji dodatečně.
Středa: Uklízím a balím zavazadla. Podpůrný lék nazapomínám přibalit (!)
Čtvrtek: Cestování busem na Slovensko, povídání s přáteli a zavařování višní dlouho do noci. Domácí pán odbíhá kouřit na balkon – chudáček.
Pátek: Jízda autem na Oravskou chaloupku. Pijeme do noci dobré vínko, ale vadí mi, že pan domácí kouří uvnitř.
Sobota: Pan domácí respektuje moji nevoli a chodí kouřit na terasu.
Neděle: Odjezd do Dolného Kubína na malířský plenér, ubytování v hotelu, večerní čvachtání v Aquarelaxu a přes den hlavně malování. Na podpůrný lék nezapomínám. Cigarety jsou mi lhostejné.

Komentář kamarádky Jany Malotové, nekuřačky: Netušila som, že moja dlohoročná priateľka po dlhých rokoch opäť začala fajčiť, čo ma prekvapilo, ale kladne hodnotím, že sa sama zapojila do boja samej so sebou a zúčastňuje sa projektu „Típni TO!“ Počas spoločných oddychových a aj pracovných chvíľ jej fajčenie našťastie nechýba, lebo by som bola nútená vyraziť ju zo spoločných priestorov, čo by som činila veľmi nerada, lebo si vždy máme čo povedať a rady a veselo trávime náš voľný čas.
S pozdravom a držaním palcov svojej milej priateľke Zlatinke a všetkým snaživým odvykačom.

Alena
Dva měsíce utekly jako voda. Zdá se, že první sezení proběhlo teprve nedávno. Od minulého týdne však nepociťují žádné zlepšení. Doma nekouřím jediná, krabičky s cigaretami se povalují téměř všude. Tento týden jsem se přistihla, jak se dívám na cigarety, a myslím na to, že bych si zapálila. Díky bohu jsem se včas vzpamatovala. Vynadala jsem si a šla jsem něco dělat. Věřím, že zvládnu odolat, ale je to o něco těžší, než na začátku. Nejdříve jsem si myslela, že opadla první euforie z toho, že nekouřit díky lékům je snadné, a proto se dostavila krize. Na našem posledním sezení, se paní doktorka zeptala, jestli se náhodou něco nezměnilo v mém životě, například zda se více nestresuji. Tento týden jsem o všem přemýšlela a došla k závěru, že by stres mohl být příčinou. Já vím, že snad už brzo všechno se vyřeší, ale bohužel mi můj mozek v posledních týdnech moc nepomáhá. Potvora jedna. Blízcí mě ze začátku příjemně podporovali. Někteří však přiznávají, že mi na začátku příliš nevěřili. Teď když mám krizi, potřebovala bych jejich podporu cítit silněji. Mám pocit, jakoby už zapomněli, že odvykání může být náročné i po delší době abstinence. Někteří nechápavě kroutí hlavou, co se to se mnou děje. Nejlepším lékem na zahánení chuti je práce a dobré filmy. Když se schovám do pokoje, pustím si dobrý film. zaměstnávám se také lepením dřívek, což jsem dostala v práci jako domácí úkol. Skvěle se při tomo odreaguji. Moc děkuji Štěpánce z našeho čtyřlístku, která mi díky své zručnosti a vybavě v domácí dílně pomohla s přípravou polotovarů.

Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE zde

Podpořte náš čtyřlístek! Slova povzbuzení nebo radu můžete umístit do našeho fóra nebo jim můžete napsat . Do předmětu uveďte jméno účastnice a Típni TO! LIVE.

Petice proti kouření ve veřejných prostorách: www.stopkoureni.cz

Partneři projektu: ČRo 2 Praha, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku, prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., MUDr. Iveta Vondrová, Oddělení pneumologie, alergologie a klinické imunologie
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.