velikost písma: A +/ A/ A -

Kulový blesk: dělají si z nás kulové?

Autor: Ivana Skokanová | komentářů: 0

FEJETON: Někteří setkání s ním přežili. Jiní ne. Obvykle propluje kolem člověka a maximálně opadne omítka, ale někdy doslova vysklí všechna okna a ze zdí vystřelí zásuvky jako špunty ze šampaňského. Dejte si na něj pozor – kulový blesk je inteligentní!


Foto: iStock

Tajemný příběh paní A
Paní A se setkala s kulovým bleskem. Utrpěla šok a trauma na celý život. Není divu. Tajemný svítící kulatý objekt se objevil v koupelně, projel celým bytem, nechal za sebou spoušť a k smrti vylekanou paní A. Její tři synové potvrzují, že „něco“ tam bylo, protože paní A velice křičela, i když je jinak velmi tichá. Na místo okamžitě dorazila média, v závěsu policie, sanitka, hasiči, UFOlogové, NASA a nakonec také specialista pan Kulový, který se na pozorování blesku zaměřuje, i když ho vlastně nikdy neviděl. Konstatoval, že není pochyb – byt paní A opravdu navštívil kulový blesk. Jeho projevy jsou naprosto jednoznačné a vždy se opakují. Tedy…, nejsou-li přítomny jisté odchylky od normálu.

Kulové s přehazovačkou
Dle výpovědi paní A byl ten její blesk tvaru kulového. Kulový blesk bývá totiž ve většině případů tvaru kulového. Někdy jde o přesnou kouli, někdy mírně zploštělou, občas, pravda, je to trochu rozštěpený útvar, za nímž se táhne jakýsi ocas. Kolem něj se mohou občas tvořit další miniaturní kulové blesky, jakési blesíčky. Shluk se pohybuje vždy synchronně. Někdy jen koordinovaně a spořádaně projde místností, ale může způsobit i deformaci – pokud se skupinka zrovna rozhodne prostoupit menším otvorem než je ona sama.

Čtěte také: Pozor pes!

Tichý, až uši přecházejí
Paní A uvedla, že barva jejího kulového blesku byla svítivě bílá, spíše žlutobílá, žlutá až oranžová, respektive načervenalá až fialová. Pan Kulový se tomu vůbec nepodivoval, protože podle jeho spisu existují také zelenohnědé kulové blesky s šedavým nádechem. Důležitým kriteriem je také zvuk. Nemyslete si, že ho neuslyšíte. Ačkoliv je blesk zvaný kulový skutečně nejčastěji bezhlučný, nenechte se zmást, může totiž vydávat tiché bzučivé zvuky, vrčet, pískat nebo troubit. Někdy jsou zaznamenány případy jakéhosi praskání – ale toho si nevšímejte, to vám jen blesk poškodil elektroniku. Nezapomeňte mít oči otevřené dokořán – blesk se pohybuje velmi pomalu, asi tak jako by se pohyboval člověk. Často se pohybuje kolem pevných předmětů, těm se ale vyhýbá, případně se od nich odráží a někdy je zcela zničí. Pan Kulový dobře ví, že blesk jako by byl zdánlivě unášen větrem nebo postupuje proti proudění vzduchu. Je v tom jakási elegance až inteligence. Ano! Kulový blesk je inteligentní a občas zcela bez příčiny změní směr i rychlost. Pan Kulový se smutkem dodává, že zatím jediné co nevíme, je, zda kulové blesky vznikají účinkem sopečné a seismické aktivity, či elektrického výboje nebo zda mají plazmatický původ. To je nejpravděpodobnější, protože se k této teorii staví pozitivně šest z pěti vědců včetně pana Kulového. Pan Kulový, náš přední odborník na kulový, všem na závěr radí – buďte bdělí, nikdy nespěte a čekejte na blesk – může přijít z čistého nebe!

Myslíte, že kulový blesk opravdu existuje? Už jste se s ním setkali? Těšíme se na Vaše tajemné historky na diskuzním fóru či na facebooku!

Kam dál?
Pochybná známost
Klíště můžete chytit i ve městě
Zábava pro děti, která nic nestojí
Čivava je milý a nenáročný společník
Vnitřní mír pomocí jógy
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Páteční speciály