velikost písma: A +/ A/ A -

Klaus chce minimální důchod pro všechny

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Nízkou penzi jen jako nejnutnější zabezpečení na stáří by si představoval prezident Václav Klaus. Nepodepsal proto novelu, která – v reakci na Ústavní soud – zvýší penze lidem s nejvyššími příjmy. Normu, která začne 1. října platit i bez jeho podpisu, tak odmítá ze zcela jiných důvodů než levice.


Foto: iStock

„Stáří není neočekávatelná pojistná událost. Každý člověk s ním musí po celý svůj předcházející život počítat a na tuto fázi svého života se připravit. Jde primárně o soukromou věc každého jednotlivce.“ Také těmito slovy v článku „Stát není pojišťovna“, publikovaném v deníku MF DNES, odůvodnil prezident Václav Klaus to, že nepodepsal novelu zákona o důchodovém pojištění, takzvanou malou důchodovou reformu.

Princip zásluhovosti?
„Prezident malou důchodovou reformu, která je už sama o sobě pravicová, napadá z pozice ještě extrémnější pravice. Pro něj je míra zásluhovosti málo, dokud tuto funkci přebírá stát. Ten by se měl podle Klause sociálních funkcí plně vzdát,“ okomentovala pro Zijemenaplno.cz prezidentovo odůvodnění ekonomka z Alternativy zdola Ilona Švihlíková.

Čtěte také: Výpočty důchodů se od 30. září asi změní

Menší penze pro průměrně vydělávající
Novela, týkající se výhradně nových penzistů, začne od 1. října platit i tak – prezident totiž nevyužil možnosti ji vetovat, jen ji ponechal bez svého podpisu, a sněmovna se jí tudíž znovu zabývat nebude.V důsledku novely, kterou senátoři s připomínkami vrátili poslancům a ti ji znovu v původním znění schválili, se novým výpočtem asi 20 procentům obyvatel vydělávajícím nad 36 tisíc korun měsíčně penze zvýší, 70 procentům lidí vydělávajícím mezi 10 900 až 36 tisíci korunami měsíčně se naopak sníží a u lidí s nejnižšími příjmy pod 10 900 korun měsíčně zůstane stejná. Na základě normy se bude postupně zvyšovat také věk pro odchod do důchodu.

Čtěte také: Malá důchodová reforma jde do praxe

V soukromém sektoru je to jinak
Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV novelou reagovala na nález Ústavního soudu, podle kterého je stávající výpočet penzí nespravedlivý pro lidi s vyššími příjmy, kteří následně pobírají nízké důchody. „Princip zásluhovosti zde má asi takovou logiku, jako kdyby každý člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj například více svítilo pouliční osvětlení nebo aby mu stát zajistil vyšší míru policejní ochrany než ostatním,“ uvedl prezident v odůvodnění svého nesouhlasu. „Je třeba si uvědomit rozdíl mezi veřejným a soukromým sektorem. V soukromém sektoru samozřejmě princip zásluhovosti platí a platit musí,“ upřesnil později na ČT24 prezidentovo stanovisko jeho tajemník Ladislav Jakl.

Odůvodnění Václava Klause: http://www.klaus.cz/clanky/2863

Souhlasíte s názorem pana prezidenta? Diskutujte na našem fóru, facebooku nebo přímo pod tímto příspěvkem.

Kam dál?
Budou děti přispívat na penze rodičům?
Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče
Spotřebitelský úvěr – bez rizika?
Jak nenaletět při reklamaci
Daktylografika pomáhá komunikovat hluchoslepým
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.