velikost písma: A +/ A/ A -

Vláda schválila změny v důchodovém systému

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Lidé do 35 let si od roku 2013 asi budou moci část financí ze sociálního pojištění převést ze státního systému na soukromé fondy. Sněmovna se také zabývá návrhem na změny sazeb DPH, které by měly reformu financovat.


Foto: iStock

Tři procenta ze sociálního pojištění...
...za podmínky, že přidají další dvě procenta z vlastních prostředků – si zřejmě budou moci od roku 2013 převést ze státního průběžného systému na individuální penzijní fondy ti pětatřicátníci a mladší, kteří se rozhodnou pro využití druhého pilíře důchodového systému. V opačném případě budou využívat výhradně státní průběžný systém. Soukromé peněžní ústavy budou sice moci za určitých podmínek měnit, z druhého pilíře však již nebudou moci vystoupit. Ti, kterým je víc než 35 let, budou moci vstup do druhého pilíře zvolit jen do konce roku 2012. Trojkoaliční vláda ODS, TOP 09 a VV schválila změny v důchodovém pojištění a zákony, které jsou pro vytvoření dobrovolného druhého pilíře v rámci důchodového systému nutné.

Soukromé spoření
Druhý pilíř měl být původně povinný, tak to předpokládaly ODS i TOP 09. Věci veřejné ve vládě nakonec prosadily dobrovolný „opt-out“, jejich poslanec a koordinátor pro reformy Vít Bárta uvedl, že nechce, aby se důchodová reforma stala „mejdanem penzijních fondů“. Někteří opoziční politici uvádějí, že lidem, kteří by část prostředků do soukromého systému převedli, by se mohl důchod snížit až o patnáct procent s nejistotou, zda by to výnosy ze soukromého penzijního fondu dorovnaly. „Převedením části odvodů na soukromé fondy by si dostatečně nenašetřili lidé, kteří vydělávají méně než 36 tisíc korun měsíčně,“ uvedl specialista na důchody při Českomoravské konfederaci odborových svazů Vít Samek. Zavedení druhého pilíře bylo dokonce i jedním z důvodů nedávné odborářské stávky v dopravě. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) druhý pilíř hájí. „Soukromé spoření na penzi je povinné nebo kvazi-povinné v 17 zemích OECD. Příklady Finska, Islandu, Norska a Švýcarska, Dánska, Nizozemí a Švédska rozhodně nemůžeme považovat za produkty nezralých demokracií. Ve všech těchto zemích jsou penzijní fondy rozvíjeny po řadu desetiletí a jsou běžnou součástí zabezpečení na stáří pro 60 až 80 % obyvatelstva,“ uvedl například ve svém blogu na aktuálně.cz.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Důchodová reforma upravuje i stávající připojištění. To bude třetím pilířem penzijního systému. Výše státního příspěvku bude moci být místo dosavadních 1800 korun až 2760 korun. Zvýší se hranice pro jeho poskytnutí – budou jej moci získat jen ti, kteří si uloží minimálně 300 korun měsíčně, nyní je to 100 korun.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Sněmovní výbor projednal změny v DPH
V době, kdy vláda schválila normy nutné k zavedení dobrovolného „opt-outu“ v důchodovém systému, věnoval se sněmovní rozpočtový výbor novele zákona o dani z přidané hodnoty, kterou bude na některé z nadcházejících schůzí v závěrečném čtení projednávat plénum Poslanecké sněmovny a následně Senát. Postupným sjednocením sazeb DPH, kterým dojde ke zvýšení stávající snížené sazby, má být totiž důchodová reforma financovaná. V současné době je základní sazba 10 % a zvýšená 20 %. Pokud novela zákona o DPH projde celým legislativním procesem, zvýší se od příštího roku základní sazba na 14 % a zvýšená DPH zahrnující především vybrané luxusnější zboží zůstane na 20 %. Od roku 2013 se pak obě sazby sjednotí na 17,5 % – oproti stávajícímu stavu tedy DPH kupříkladu u léků, potravin, knih, tiskovin, městské hromadné dopravy, vstupenek na kulturu či sport a u dalších komodit v konečné fázi vzroste o 7,5 %. Zvýšená naopak klesne o 2,5 %. Podle opozice a odborů to dolehne především na nízko a středně příjmové skupiny obyvatel. Opatření kritizují třeba i nakladatelé, kteří nedávno dokonce uspořádali demonstraci proti zvýšení daně na knihy a tiskoviny.

Zapojíte se do druhého pilíře penzijního systému? Co říkáte na zvýšení DPH? Diskutujte na našem fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Malá důchodová reforma jde do praxe
V práci vás nechtějí? Podnikejte!
Firmy by mohly zohlednit i péči o staré rodiče
Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce
Daktylografika pomáhá komunikovat hluchoslepým

Všechny články z této rubriky naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.