velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE (10): Vyhaslá karma, lov masa a jiné kratochvíle

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Ačkoli by se mohlo zdát, že naše típařky už v odvykání překonaly nejhorší nástrahy, není tomu tak. Alena prožila snad nejhorší týden, chuť na cigaretu ji provázela na každém kroku. Štěpánka si přidala další nelehký úkol, a sice změnu stravovacích návyků. Zlatica zapomíná brát léky, nekouří a zajímá se o jiné pozemské radosti.


MUDr. Králíková a MUDr. Kmeťová na konzultaci Típařek

Nehledáte náhodou?
Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Video účastníků zde
Diskuzní fórum Típni TO! LIVE
Podpořte účastnice Típni TO! LIVE
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE najdete zde

Típařky svěřily svým deníčkům:

Štěpánka
Tento týden proběhl v poklusu mezi cvičením, rehabilitací páteře a přemítáním po konzultaci s nutriční terapeutkou. Dostala jsem doporučení změnit stravovací návyky, potíž je ovšem v tom, že jsem doposud měla spíše stravovací zlozvyky. Pocit hladu jsem dříve běžně zaháněla cigaretou a rozumné jídlo polkla sotva dvakrát za den. Vařila jsem vždy tak, aby mi to vydrželo alespoň na tři dny s tím, že pro zpestření jsem měnila jen přílohy. Teď, když potřebuji zahánět chuť na cigaretu, nezbývá, než baštit častěji. A hlavně lehčí jídla s větším podílem zeleniny. Protože jsem se léta stravovala ne zrovna podle pravidel, je pro mě obtížné přizpůsobit se nové situaci. Na jednu stranu jsem ráda, že mne něco nutí k ukázněnosti, na druhou stranu mě dost deptá trávit stále více času v kuchyni, která rozhodně nepatří k nejpoužívanějším částem mého příbytku. Neboli, jak říká jedna moje známá – kuchtění zabere spoustu času a energie a pak se párkrát klapne hubou, zbude hromada nádobí a vyhlídka na další pachtění…. Nevyhnutelná změna životosprávy mi poněkud „zkomplikovala“ život. Plánování jídelníčku na druhý den se mi nedaří, s tolika chody si nějak neumím poradit. Nicméně, prioritní je zbavit se závislosti na kouřovém opojení. Jedná-li se o přijímání potravy, nezbude mi, než se pozvolna přizpůsobovat situaci a pracně si zvykat na ukázněnost. Příští týden mě čeká změna v podobě účasti na kurzu mimo Prahu. Moc se těším. S nekouřením tam problém nebude, v objektu školy se stejně nesmí. Horší to bude s jídlem, budu odkázaná na restaurace, nebo na cokoli, co se dá ulovit na ulici.

Zlatica
Týden začíná špatně. Ráno zjišťuji, že moje karma vyhasla definitivně. Pořád se k ní vracím a různými obřady a čarováním se snažím vzkřísit její plamínek. Nic. Tohle zlo je ale dobré k tomu, abych znormalizovala svou domácnost a vypudila vetřelce. S povděkem přijímám. Ostentativně předvádím očistu těla ve velkém vandlu s pracovním názvem „Čaro venkova“. Nefunkční karma je dílem vetřelce a právě proto, že to ani jen slůvkem, ani pokleslou náladou nedám najevo, vetřelec svou vinu neunese, a při jiné nevyhnutelné konfrontaci rezignuje a hlásí odchod. Mé štěstí nezná mezí a tak ho musím brzdit, ale nedokážu si zabránit, abych vetřelci úslužně a s pokorou nedonesla krabice od banánů. Všechno se pak mění k dobrému. Všichni se k sobě chováme pozorně, nasloucháme si a dokonce podnikáme skvělé společné akce. Tak zrovna dnes v neděli jsme si s partou mladých lidí vyrazili do Uhříněvsi. Voda v rybníce je ledová, ale to nám nebrání v jeho přeplavání. A pak se přesuneme k třešním, a necháme si nabízet. S vědomím, že jsem v pozemském ráji, plním si košík těmi nejúžasnějšími druhy chutí třešní. Srdcovky, křupky, ptáčnice - ani to nedokážu všechno pojmenovat.

Co se týče mého definitivního típnutí, mám problém: Zapomínám si vzít svůj záchranný lék. Nikdy jsem dlouhodobě nebrala žádné léky. Žádná fyziologická potíž mi neavizuje, že si mám vzít svůj lék. Mám tu nejlepší snahu dělat doporučené, ale mé dny mě zahlcují spoustou nových informací, dojmů, výzev k různým řešením problémů a dobrodružství s tím spojených, od zdánlivě vyhrocených, po administrativní. A po odchodu syna mám konečně čas po letech akceptovat sama sebe. Nekouřím a nevidím důvod, proč se tím mám pořád zabývat. Mám nejlepší snahu a vůli v léčbě své závislosti na tabáku pokračovat a plnit všechna doporučení. Musím se zkrátka v tomto směru více hlídat.

Alena
Nevím jak je to možné, ale tento týden byl nejhorší za celou dobu nekouření. Snad každý den se mi chtělo kouřit, dokonce jsem i chuť cigaret cítila. Legrační je, že se mi o tom, jak jsem kouřila, i zdálo. Dokonce jsem byla o hodně nervóznější dokonce i v situacích, kdy nebyl důvod k nervozitě. Počáteční euforie ze snadnosti abstinence nejspíše opadla a přišla tvrdá realita. Chuť kouřit nikam zatím nezmizela. Pozitivní je, že mi kouř začal neuvěřitelně smrdět. Těším se, až tento týden se sejdeme všichni v poradně, jsem si jistá, že mě to psychický podpoří. Bohužel tento týden nejsem vůbec optimisticky naladěna. Ani hubnutí moc nejde. Přesněji, vůbec. Ale to nic, všechno se zvládne. Určitě budu mít brzo opět pozitivní zprávy.

Aneta
Dnes jsme ve městě Midun nakupovali dárky a suvenýry. Smlouvání nám dalo pěkně zabrat, každý prodejce nás lákal do svého obchůdku, chytal za ruce, vstupoval do cesty a bránil nám projít. Vydechli jsme si až v restauraci u kávy a tradičního kuskusu. Číšník Ramzi byl milý a naučil nás pár arabských slovíček. Nyní relaxujeme u bazénu a plánujeme výlet na Saharu. Cigarety mi vůbec nechybí.

Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE zde

Podpořte náš čtyřlístek! Slova povzbuzení nebo radu můžete umístit do našeho fóra nebo jim můžete napsat . Do předmětu uveďte jméno účastnice a Típni TO! LIVE.

Petice proti kouření ve veřejných prostorách: www.stopkoureni.cz

Partneři projektu: ČRo 2 Praha, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku, prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., MUDr. Iveta Vondrová, Oddělení pneumologie, alergologie a klinické imunologie
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.