velikost písma: A +/ A/ A -

Čističky vzduchu pro lepší dýchání

Autor: Adéla Stolaříková | komentářů: 2

Čistý vzduch je stejně jako nekontaminovaná voda nebo potraviny základním předpokladem pro zdraví a život. Pokud bydlíte v blízkosti dálnice nebo se bojíte otevřít okno z jiného důvodu, můžete ovlivnit kvalitu vzduchu, který dýcháte, jinak. Třeba tím, že si pořídíte domácí čističku.


Foto: iStock

Jak zatočit s roztoči
Vzduch, který dýcháme v uzavřených místnostech, může být v porovnání s venkovním ovzduším až pětkrát znečištěnější. Vzhledem k tomu, kolik času doma nebo v práci trávíme (asi 90 %), je toto zjištění alarmující. V současné době trpí více než třetina populace nějakou formou alergie projevující se rýmou, častými záněty průdušek, astmatem nebo ekzémem. Především ve městech a v blízkosti průmyslových oblastí jsou obyvatelé vystaveni zvýšené prašnosti, smogu a dalším alergenům, které mají negativní dopad na jejich zdraví. Vedle jemného prachu to jsou nejrůznější pyly, spory, viry a bakterie.

Na trhu naleznete širokou nabídku čističek vzduchu, které se liší nejen svým vzhledem, ale především technickými parametry a poměrem cena – výkon. Díky soustavě filtrů snižují v krátkém časovém intervalu (cca 3 hodiny) prašnost asi o 80 %, podíl částic plísní o 70 % a podíl bakterií o 30 %, koncentrace „pozitivních“ iontů roste dokonce až desetinásobně (v případě, že je přístroj vybaven ionizátorem). Aby přístroj pracoval s maximální mírou efektivity, měl by být jeho provoz nepřetržitý. Po přerušení provozu se již po 1 hodině vracejí hodnoty znečištění vzduchu k původní hranici. Další zásadou správné funkce je, že místnost, ve které čistička pracuje, je co nejméně větrána – přechody z místnosti by se proto měly omezit na minimum.

HEPA, nebo PEPA?
Pro nejzákladnější orientaci je nutné znát velikost prostoru, kde chceme filtraci vzduchu provádět. Většina výrobců uvádí výkon přístrojů m3. Pouhé určení rozlohy však může být zavádějící vzhledem k rozdílným výškám stropů jednotlivých místností. Vzduchový výkon (objemový průtok vzduchu) je počet m3 vzduchu, které přístroj za jednu hodinu přefiltruje a vyčistí (m3/h). Tento údaj by měl být 1,5–2x vyšší (u alergiků 3x), než je celkový obsah kubických metrů daného prostoru.

Čistička by měla také spolehlivě zachytit 80 % prachu (současná generace to splňuje na 100 %). Někdy výrobce uvádí, i jak velké částice prachu je filtr schopný zachytit. Velikost částic bývá udávána v mikronech neboli mikrometrech. Při rozhodování o koupi přístroje by se měl zákazník informovat také o ceně vyměnitelných filtrů a jejich životnosti, tzn. za jak dlouhou dobu výrobce doporučuje filtry měnit. Doba výměny však závisí především na intenzit provozu čističky a na stavu znečištění ovzduší. Neméně důležitá je hladina hluku, která by neměla překročit 40 dB.

Jaké jsou typy čističek vzduchu?

Čistička vzduchu s HEPA filtrem
Čističky s absorpčím principem čistění vzduchu využívají filtr s aktivním uhlím ve spojení s HEPA filtrem na zachycení pylu a prachu. HEPA, případně ULPA filtr je nejdůležitější ze všech typů filtrů, zadrží ve vzduchu i ty nejmenší částečky. Jedná-li se o čističku pro alergika, neměl by tento filtr u přístroje chybět.

Čistička vzduchu na fotokatalytickém principu
Podstatou této metody je chemický rozklad emisí na bezpečné komponenty (voda, oxid uhličitý) a jejich okyselení na povrchu fotokatalyzátoru pod vlivem ultrafialového záření. Takto se efektivně ničí toxiny, viry i bakterie. Reakce probíhají v přítomnosti katalyzátoru, např. oxidu titanu, pod vlivem ultrafialového záření vylučovaného speciální ultrafialovou lampou.

Čistička vzduchu s elektrostatickým filtrem
Její předností je možnost umývání filtrů vodou, čímž se podstatně snižují náklady na provoz. Nevýhodou těchto přístrojů je vyšší pořizovací cena.

Čistička vzduchu s biofiltrem
Biofiltr je nasycen látkou působící proti vzdušným virům, podle hodnocení SZÚ likviduje až 99,9 % přítomných virů. Jeho nasazení má smysl pouze v období, kdy je zvýšené riziko nákazy.

Čistička vzduchu s vodním filtrem
Tento typ filtrace se nedoporučuje alergikům, protože ve vodě, která obsahuje nečistoty, se velice rychle množí bakterie a choroboplodné zárodky.

ŽijemeNaplno.cz radí: Ani sebelepší čistička nenahradí větrání a úklid – vysávání a utírání prachu. V trvale obývané místnosti se doporučuje, s ohledem na roční období, krátkodobé (max. 5 min) provětrání 3–4x denně.

Nejste spokojení s kvalitou vzduchu ve vaší domácnosti? Jak to řešíte? Poraďte se s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
S „chytrou“ obuví za poklady
Desatero asertivního řidiče
Petanque slaví 100 let, přesto není hrou starců!
Psychowalkmany jsou psycho!
Jak nenaletět při koupi tepelného čerpadla
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.