velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE (8): Neodbytné chutě

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Jak zvládla Štěpánka s Anetou silnou chuť na cigaretu? A proč si připadala Alena jako králík? Přečtěte si, jak pokračuje náš čtyřlístek v úspěšném odvykání.



Nehledáte náhodou?
Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Video účastníků zde
Diskuzní fórum Típni TO! LIVE
Podpořte účastnice Típni TO! LIVE
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE najdete zde

Co napsaly tentokrát naše „típařky“ do deníku?

Štěpánka
V posledním týdnu jsem měla dvě krize. Ve středu jsem se už od rána necítila dobře, až k večeru se mi ulevilo, ale s tím se ohlásila velmi neodbytná a vtíravá touha po cigaretě. Zmobilizovala jsem veškeré smysly, abych situaci ustála. Abych se vyhnula nevhodným nápadům, přesunula jsem se do postele, kde se mi povedlo rychle usnout. Ve čtvrtek po snídani jsem zjistila, že příčinou včerejšího trápení bylo opomenuté užití podpůrného léku. Obvykle ho užívám po snídani a po obědě. Ve zmatku jsem prostě na ten druhý zapomněla…V pátek odpoledne jsem řešila jistý technický problém a opakovaně se mi nedařilo. Po každém dalším neúspěšném pokusu jsem vyběhla z kumbálu a automaticky šla k lednici, kde jsem dříve mívala položené cigarety. Čím více se mi nedařilo řešení, tím intenzivněji se mi vybavovaly vize z minulosti. Zároveň jsem si opakovala, že to mizerné cigáro mi ani dřív nepomohlo najít řešení, to jen ona hloupá představa o snazším přemýšlení v objetí kouřové clony. Na spaní bylo příliš brzo, přemístila jsem se tedy do kuchyně a zabavila se výrobou čínských závitků. Povedly se, tak jsem se posléze ujedla do bezvědomí.
V sobotu ráno jsem přišla do kumbálu a bez sebemenšího zaváhání, jakoby mimochodem, jsem vyrobila přípravek, který mi včera způsobil tolik těžkostí. Potvrdila se zkušenost, že je lépe začít dělat něco jiného a problém nechat odležet. Funguje to jak v případě technických potíží, tak pro souboj se závislostí.
Cítím vnitřní uspokojení nad dalším dílčím vítězstvím.

Zlatica
Pondělí: Návštěva Aquaparku. Zaplavala jsem 5 bazénů, zdolávala divokou řeku, vyzkoušela všechny masážní trysky, pobyla v sauně a zavýskala v obřím tobogánu. Oslovil mě asi sedmiletý chlapec a požádal mě, abych se s ním spustila. Jeli jsme v tandemu dvakrát a moc se nám to líbilo. Škoda, že jsem musela do práce. Byl to fajn parťák.
Úterý: Byl u mě můj potomek na obědě. S dětmi jsme tvořily bižuterii z fimo hmoty. Jednu krabičku Champixu nosím v kabelce, abych ho mohla užít již v 17.00 hodin ve škole. Mám problém si vzpomenout, jestli jsem si ho vzala nebo ne. (Jsem roztržitá, protože ve škole se na mě děti pořád s něčím obracejí).
Středa: Dnes jsem brzy ráno odpovídala na dotazy pani redaktorky z ČRo2 o našem projektu Típni TO!, a z představy, že jsem v živém vysílání, jsem byla trošku nesvá. Syn se zastavil na oběd. S dětmi kreslíme portrét podle živého modelu, střídáme se, i já kreslím s nimi.
Čtvrtek: Každodenní rituály, povinnosti a radosti.
Pátek: V rámci celkové očisty jsem absolvovala hydrocolon terapii.
Sobota: S kamarádkou, která se dnes pasovala na vůdce, jdeme výšlapem do Prokopského údolí. Zapomněla si doma peněženku i cigarety a i když tvrdí, že bez nich vydrží i 8 hodin, vracíme se domů o tři hodiny dřív než je naším zvykem.
Každý můj předcházející odvykací pokus (a bylo jich v průměru 3-4 za rok) byl provázen těžkými abstinenčními příznaky, maximální pevnou vůlí a odříkáním. Tentokrát si připadám, jako kdybych prošla časovou smyčkou a stala se tak nekuřákem hned. Ani se mi nechce věřit, že jsem někdy kouřila...
Neděle: S kamarádkou a jejím manželem jdeme na kávu a se zákuskem a potom do divadla na taneční představení Šípková Růženka. Pozvaly nás na něj děti z naší školy.

Alena
Máme další týden za sebou. Bohužel stav s nízkým tlakem se opakoval, ale statečně jsem ho překonala díky cvičení. Přiznám se, připadala jsem si tento týden jak králík. Tolik zeleniny jsem nesnědla za poslední rok, jako za poslední týden. Bohužel jsem nikdy moc neholdovala tekutinám, ale tento týden už jsem zvýšila denní příděl na 1,5 litru a pokračuji se zvyšováním množství vypité vody. Mám velkou radost, že už pociťuji žízeň.

Na cigarety už skoro vůbec nemyslím, myšlenka na tento ošklivý zlozvyk už přicházela tak možná pět krát během tohoto týdne. Psát každý týden, že vše probíhá bez problému, proto si dovolují podělit se radostí i z jiné oblasti.

Jediná myšlenka, která mi nedává spát, je ta, jestli přijde i nějaká krize. Připadá mi to s léky až příliš snadné. Tento týden jsem byla na kontrole v centru pro závislé na tabáku a raději jsem se na to zeptala.

Aneta
V pondělí jsme si s přítelem definitivně vybrali zájezd. Pondělí a úterý bylo velmi hektické, zařizování od rána do večera a samé telefonáty. Byla jsem celkem nervózní, abych vše stihla a klaplo to podle našich představ. Měla jsem občas silné chutě na cigaretu, touhu po chvilce zastavení a relaxaci, neměla jsem totiž čas inhalovat pravidelně jako obvykle. Paní doktorka mi doporučila přejít z 15mg náplasti na 25mg, z toho jsem měla trošku strach, neboť po minulých zkušenostech mi tato nejsilnější náplast přišla až moc silná v kombinaci s inhalátorem. A bez inhalátoru bych nejspíš nevydržela nesáhnout po cigaretě. Ale možná poslechnu radu odborníka a zkusím i silnější náplast, ale obávám se, abych nezůstala závislá na nikotinových náhražkách.

Zatím náplast 25mg půlím, což mi připadá dostačující, pokud inhaluji 5-8 krát denně. Tento týden jsem se snažila vše naplánovat, tak abych chodila co nejvíce pešky a měla trochu více pohybu. K domácímu cvičení se ne a ne přemluvit. Mamča mne pozvala na hodinu cvičení na „stolech“. Bylo to zajímavé, něco úplně jiného, ale mám smíšené pocity, trošku mi bylo špatně od žaludku. Ve středu jsem ve VŠTJ dostala členskou kartičku s podobiznou zpoceného tlouštíka a prošla vyšetřením Bodystatem. Po dovolené mám naplánovaný první trénink v aerobní místnosti a 13. 7. konzultaci jídelníčku s nutriční terapeutkou. Po 3 měsících mi bude opět naměřena aktivní svalová hmota, tuk a voda v těle kvůli vyhodnocení mého úsilí.
Jsem šťastná, že jsem zvládla měsíc bez cigarety!!! :) Teď jen nepolevit na pláži pod palmičkou u drinku…


Podrobnosti k projektu Típni TO! LIVE zde
Všechny díly seriálu Típni TO! LIVE zde

Podpořte náš čtyřlístek! Slova povzbuzení nebo radu můžete umístit do našeho fóra nebo jim můžete napsat . Do předmětu uveďte jméno účastnice a Típni TO! LIVE.

Petice proti kouření ve veřejných prostorách: www.stopkoureni.cz

Partneři projektu: ČRo 2 Praha, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku, prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., MUDr. Iveta Vondrová, Oddělení pneumologie, alergologie a klinické imunologie

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.