velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červen

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

Červen je měsíc, kdy už se zpravidla těšíme z hezkého počasí a plánujeme prázdniny a dovolenou. Vyrazit za pěknými zážitky ale můžeme už teď!


Foto: Pavel Mára

Shakespearovské slavnosti
Přestože se Slavnosti naplno rozběhnou až v létě, s rezervací vstupenek se nevyplatí dlouho váhat. O lístky je i tuto sezónu totiž značný zájem. Platí to zejména pro letošní hvězdně obsazenou novinku, Zkrocení zlé ženy v režii Daniela Špinara. Výrazný režisér, držitel Ceny Alfreda Radoka, na sebe upozornil např. inscenacemi Vojcek nebo Marie Stuartovna v Divadle na Vinohradech. Do role hubaté Kateřiny obsadil Daniel Špinar populární Tatianu Vilhelmovou, roli Petruchia dostal Roman Zach. Inscenace se hraje od 23. června do 14. července, a pak se na program vrátí ještě krátce v druhé polovině srpna a začátkem září


Za filmy nejen do Zlína
Na přelomu května a června 2011 se bude konat již po jednapadesáté Zlín Film Festival. V posledních letech se festivalové filmové projekce uskutečňují nejen v samotném Zlíně, ale i v Praze a v řadě dalších měst České republiky. V rámci bohatého doprovodného programu patří mezi nejpozoruhodnější projekty známý Kinematovlak, tedy železniční vůz upravený do podoby projekčního sálu, brázdící po několik týdnů před a po filmovém festivalu území České republiky. Mimochodem, víte, že zlínské Velké kino bylo dokončeno už v roce 1932? Bylo tehdy největším kinosálem ve střední Evropě. Kapacita budovy, byla v té době více než 2.500 diváků! Ve Velkém kině se promítá dodnes, pravidelně se v něm rovněž koná zahajovací ceremoniál festivalu, stejně jako projekce na festivalu nejnavštěvovanějších snímků. Letošní ročník přinese kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží (hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský debut) i celou řadu nesoutěžních tzv. informativních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie a Walt Disney.


Stana Katic na Zlín film festivalu

Dětský den v Prokopském údolí
Už tradičně vysokou kvalitu a skvělou organizaci nabídne dětské odpoledne s bohatým programem pro děti i rodiče na terasách Domečku pod skalou. V takřka rodinné atmosféře se můžete skvěle bavit v sobotu 4. června od 14 do 17 hodin na adrese Ke hřbitovu 25/8, Hlubočepy. Soutěže o ceny doplní Kouzelné malování s čarováním a vystoupení Dětského folklórního souboru LUČINKA. Hrát bude známá kapela Šmidly boys a chybět nebude ani malování na obličej.


Tanec Praha 2011
XXIII. Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla obsadí hned tři pražské scény. Jednotlivá představení můžete vidět od 6. do 29. června v Hudebním divadle Karlín, na Nové scéně ND a v Ponci. Za tanečními událostmi sezóny se vypravte do Karlína v samotném závěru festivalu. 25. – 27. června zde uvidíte mezinárodně obsazené představení Sutra, ve kterém vystoupí Sidi Larbi Cherkaoui, Antony Gormley, Szymon Brzóska a mniši z kláštera Šaolin. Vrcholem festivalu bude 29. června skvělé představení Vertical Road anglického souboru Akram Khan Company.


Foto: Andree Lanthier

Zlatá ulička konečně přístupná
Více než rok byla Zlatá ulička na Pražském hradě v rekonstrukci. Hlavním důvodem stavebních prací byla oprava zastaralé kanalizace, která ohrožovala statiku tamních budov. Také domky ve Zlaté uličce prošly zásadní proměnou a zavedou návštěvníky například do zlatnické dílny z období pozdního baroka, renesanční krčmy, obydlí bylinkářky nebo slavné kartářky. Každý domek je vybaven skleněnou předsíňkou, přes kterou bude možné do jednotlivých expozic nahlédnout. Na jejich vybavení a úpravě spolupracovali filmoví specialisté z ateliérů Barrandov. Ulička bude slavnostně otevřena 1. června přesně ve 12 hodin.


Foto: archiv autorky

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru.

Kam dál?
Co si stojí za to předplatit?
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Čtení nejen na léto



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.