velikost písma: A +/ A/ A -

Sousedi do nepohody

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – COHOUSING: Uvažujete, kde a jak budete ve stáří bydlet? Nájmy jsou vysoké a domovy pro penzisty praskají ve švech. Inspirujte se v zahraničí, odkud k nám pozvolna pronikají nové alternativní trendy v bydlení. Jedním z nich je cohousing.


Foto: archiv Ing. arch. Veroniky Bešťákové

Mezi svými
Cohousing je způsob bydlení. Koncept vznikl v 70. letech v Dánsku. Ve Skandinávii, Holandsku, Německu a USA se do dnešního dne zrealizovalo přes 1000 cohousingových projektů. Každá domácnost má vlastní bytovou jednotku a zároveň spoluvlastní společné prostory a vybavení. Lidé vyhledávající tento typ blízkého sousedského bydlení chtějí žít spolu, nikoliv jen vedle sebe. Cohousing vznikl jako reakce na nevýhody běžného bydlení – anonymitu, náročnou péči o děti či o staré rodiče. Pro děti je takové prostředí ráj, kde se mohou učit v přirozeném prostředí mezi ostatními dětmi a dospělými, pro starší zase radost ze sdílení. Výzkumy z oblasti psychologie potvrzují, že kvalita blízkých vztahů, dokáže udělat člověka mnohem šťastnějším, než dobrá práce, majetek či dokonce zdraví. V zahraničí vznikla také varianta pro starší – senior cohousing navržený citlivě podle potřeb a přání starších lidí jako zajímavá alternativa k domovům pro seniory či domům s pečovatelskou službou.

Čtěte také: Cohousing není sekta

Už od středního věku
Způsob bydlení významně ovlivňuje kvalitu života. Paradoxně polovina obyvatel domovů pro seniory zde nebydlí proto, že by ze zdravotních důvodů potřebovali pomoc. Nejčastější příčinou jsou pocity osamělosti, obavy, kdo se o ně v budoucnu postará nebo nechtějí být na obtíž svým dětem. Cohousingy jsou projektovány tak, aby společenské kontakty naopak podporovaly. Obvykle 15 až 25 domácností má jasně definovaný soukromý, polosoukromý a sdílený prostor. Každý má tedy na výběr, zda chce trávit čas o samotě, s partnerem, nebo ve společnosti sousedů, v centru sociálních aktivit. Spodní věková hranice pro možnost bydlet v senior cohousingu je v různých státech odlišná, pohybuje se mezi 40 – 50 roky. Senior cohousing je alternativou nejen pro zdravé a aktivní lidi, kteří se chtějí zapojit do dění kolem sebe a trávit čas svými zálibami, ale stejné možnosti nabízí i lidem s mentálním či fyzickým hendikepem.

Čtěte také: Rosi: „V domově důchodců musí být nuda"

Otázka dohody
Klíčovým slovem je komunita. Ta se vytváří už při vymýšlení a zakládání samotného stavebního projektu, všichni obyvatelé se podílejí na projektu finančně, názorově i vlastními silami. Chce to námahu, ale ve výsledku je cohousingové bydlení levnější a ekologičtěšjí. Samozřejmě v každé skupině lidí se musí počítat s menší či větší mírou rozporů, ale vše je otázkou dohody. Neexistují vůdci, pouze vůdčí role. Stejně tak neexistuje pojítko, ať už náboženské či jiné. Obytný komplex je spravován svými obyvateli, kteří si sami určí pravidla. Každá domácnost je finančně nezávislá, společná ekonomika neexistuje.

Jak je tomu u nás?
V České republice je zatím cohousingových projektů poskrovnu. Projekt Zåhrada v Lysé nad Labem funguje na základě majetkového vlastnictví, ale sousedského sdílení. Projekt je ve výstavbě a v současnosti se hledají noví sousedé. Prvky cohousingu zahrnuje také Alfarezidence v Praze. Českému myšlení je takový druh bydlení a života možná trochu vzdálený, protože vyžaduje vlastní aktivitu, otevřenou mysl a chuť debatovat jak od mladých, tak od seniorů. Novou koncepci bydlení připravuje v současné době Ministerstvo pro místní rozvoj. S Ministerstvem práce a sociálních věcí spolupracuje na přípravě tzv. sociálního bydlení pro domácnosti, které nemohou za tržních podmínek získat přiměřené nájemní bydlení. “Bude se jednat právě o domácnosti seniorů či jiných nízkopříjmových skupin občanů”, uved Petr Sulek z tiskového oddělení MPSV. Zda však koncepce bude zahrnovat i zahraniční moderní trendy bydlení, si musíme počkat.

Myslíte si, že je cohousingové bydlení řešením i pro naši společnost? Diskutujte o možných řešeních v našem fóru .

Kam dál?
Dům na klíč za cenu bytu? Zapomeňte!
Jak se můj otec zamiloval do zahrady
Práva a povinnosti nájemníků
Trénujeme paměť
Mapa nájemného doporučí ceny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne