velikost písma: A +/ A/ A -

Návrat podnikání do Čech

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – PODNIKÁNÍ: Máte podnikavého ducha a sklon k adrenalinovým zážitkům? Pak pro vás bude podnikání to pravé. Živnostenské oprávnění získáte nyní snadno. Chce to „jen“ dobrý nápad, odvahu a dostatek informací.


Foto: iStock

Podnikatelů bude přibývat
Ke konci loňského roku bylo v Čechách celkem 2 233 474 podnikatelů. Vynecháme-li podnikající cizince, 1 908 925 z nich byly fyzické osoby a 324 549 osoby právnické. Mnoho dnešních firem začínalo doslova na koleně a vypracovaly se díky šikovnosti, nápadu a odvaze majitele. Příkladem může být pan Jiří Bláha, který dvakrát za sebou, v roce 2009 a 2010, obhájil titul Živnostník roku. Začínal v roce 1990 v panelákovém bytě a dnes se z malé výrobny stala síť pekáren, která dokáže čelit tlaku velkých obchodních řetězců. Lidé si u něj cení především dobrého zboží, kvality poskytovaných služeb i vstřícné a milé atmosféry.

Kdo zdědil – vyhrál?
Podnikání má u nás dlouhou tradici. Za první republiky se živnostníci a podnikatelé těšili úctě. Po roce 1989 došlo ke znovuoživení zaniklých a zrodu nových živností, bylo možné podnikáním navázat na rodinnou tradici. Zvláštní skupinu tvořili ti, komu v restituci byly vráceny výrobní prostory, zemědělské usedlosti či polnosti. Ve většině případů bylo ale zapotřebí velkých investic, aby se výroba či provoz mohly znovu zahájit. Dobré jméno firmy mělo cenu zlata, jeho zachování bylo zavazující. Této výzvy se chopili lidé v produktivním věku, lidé na sklonku profesní kariéry i důchodci. Ne každý měl a má pro zvolené podnikání kvalifikaci. Někdo využil možnosti odpovědných zástupců, jiní se rozhodli doplnit si patřičné vzdělání či využít rekvalifikační kurzy.

Čtěte také: Spokojený zákazník – osvědčená reklama zadarmo

Jak se stát živnostníkem?
Stát se osobou samostatně výdělečně činnou dnes opravdu není žádná věda. Pokud máte jasno o svém podnikatelském záměru, vydejte se na kterýkoli živnostenský úřad. Na místě vyplníte formulář, kde uvedete plánované činnosti svého podnikání. Existují tři typy živností – volné, vázané a koncesované. Pokud si vyberete z činností volných, stačí si vzít občanský průkaz a tisícikorunu. K ostatním typům živností potřebujete navíc odpovídající osvědčení o své odborné způsobilosti (výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom, osvědčení o rekvalifikaci, či koncesní listinu).

Kdy se stát plátcem DPH?
Dobrovolná registrace k placení DPH je vhodná pro ty, kdo prodávají zboží či nabízí služby, na které se vztahuje snížená sazba DPH. Povinně se stává plátcem DPH ten, kdo překročí celkový obrat 1 milión korun za uplynulých 12 měsíců.

Může se podnikat při důchodu?
V případě předčasného důchodu si lze podnikáním přivydělat jen do určité výše, tak, aby z výdělku nevyplývala povinnost odvádět sociální pojištění. Letos je to maximálně do výše 59.373 Kč za rok a z této částky je třeba odvést zdravotní pojištění. Během pobírání řádného starobního důchodu se může podnikat neomezeně (jako tzv. vedlejší činnost). Senioři však musí zdanit částku nad 288 tisíc korun za rok. Letos nově musí zdanit celou částku, pokud výdělek převýší 840 tisíc korun za rok. Pokud podnikáte při důchodu a z výdělku platíte sociální pojištění, můžete požádat přepočítání, tedy o zvýšení důchodu.

Myslíte si, že dnešní doba přeje podnikavým lidem? Máte sami zkušenost s podnikáním? Svěřte se svými úspěchy i nezdary v diskusním fóru nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu
To je ta moje skleróza
Ztratil partner práci? Podpořte ho!
Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne