velikost písma: A +/ A/ A -

Zachráníme, co můžeme

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Takovým heslem se řídí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který spolu s dalšími jednal se zástupci ministerstva práce a sociální věcí o podobě navrhované sociální reformy, která je souhrnem návrhů novel, jež by měly začít platit zřejmě již od příštího roku. Vyjednáno bylo několik důležitých změn.


Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Foto: archiv Václava Krásy

Na nedávné protivládní demonstraci jste protestoval mimo jiné proti privatizaci sociální pomoci, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí chystá prostřednictvím takzvané sociální karty, jíž by v budoucnu museli platit lidé se zdravotním postižením a sociálně slabí, nebrali by ji všichni prodejci a nebylo by možné koupit na ni ani jedno pivo. Nyní jste nejen o případném zřízení této karty jednal se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Jak to dopadlo?
Podařilo se nám vyjednat, že si konkrétní člověk bude moci v budoucnu sám rozhodnout, zda mu dávky přijdou na účet, nebo bude chtít platit kartou sociálních systémů. Pro osoby se zdravotním postižením tedy nebude muset sloužit jako karta platební, ale identifikační - bude se jí prokazovat nějaký nárok. Určité zboží na tuto kartu nebude prodejné pro lidi pobírající dávky v hmotné nouzi, ale nikoli pro osoby se zdravotním postižením. Takový systém asi nebude funkční hned. Navíc se nám podařilo dojednat, že až do roku 2015 budou platit průkazky ZTP a ZTP/P, které chtělo ministerstvo zrušit již dříve a nahradit je právě onou kartou. Pokud ale někdo bude potřebovat už od Nového roku, kdy zřejmě začne balík vládních změn platit, novou průkazku ZPT či ZTP/P, dostane už právě kartu sociálních systémů, na které bude jasně vyznačeno, jestli se jedná o průkaz ZTP, nebo ZTP/P, případně průkaz TP.

Jaké další změny se vám při jednání s ministerstvem podařily v rámci chystané sociální reformy dojednat?
Uplatňovali jsme řadu pozměňovacích návrhů. Podařilo se nám například zachránit pomoc pro rodiny – rodinám, které pečují o dítě se zdravotním postižením nebo jeden z rodičů je sám osobou se zdravotním postižením, nebude sice v budoucnu vyplácen přímo sociální příplatek, ale o dva tisíce korun jim bude zvýšen měsíční příspěvek na péči. Podařilo se nám dosáhnout také toho, že příspěvek na péči se bude nadále vyplácet osobám, které potřebují službu, nikoli – jak navrhovalo ministerstvo – poskytovatelům služeb. Vyjednali jsme i to, že nový způsob ohodnocení míry závislosti na sociálních službách, který navrhuje ministerstvo, bude platit až po provedení prováděcího předpisu, na kterém bude spolupracovat naše Národní rada osob se zdravotním postižením. Dosáhli jsme i toho, že neslyšícím a nevidomým zůstanou kompenzace v oblasti veřejné hromadné dopravy, že držitelé průkazů ZTP a ZTP/P budou mít nadále nárok na úlevu v dopravném a pokud pojedou s průvodcem, ten bude mít dál dopravu zdarma.

Jste s jednáním spokojen?
Nejsem, celá reforma je od základů špatně postavena. Nejprve se mělo diskutovat o tom, co je cílem reformy, jak má vypadat sociální politika po ní. Tyto diskuse se ale nevedly. Stejně jako diskuse kolem skutečných výdajů na sociální péči. Měl být předložen věcný záměr zákonů, měly být jasně definovány kompetence obcí a úřadů práce. Řada kompetencí má totiž od obcí přejít právě na úřad práce. Nevím, jestli je to dobře. Řídíme se ale heslem: Zachráníme, co můžeme. Z tohoto pohledu se zdá, že jsme částečně úspěšní. Jednali jsme i o legislativní podobě změn. Snad to dotáhneme do nějakého slušného konce. Petici na podporu vyjednaných kompromisů podepsalo už asi 54 tisíc lidí.

Budete se zúčastňovat dalších protivládních protestů?
Určitě se zúčastníme demonstrace odborových svazů, která se koná 21. května na pražském Václavském náměstí. Existuje totiž řada dalších věcí, které nám v navrhovaných reformách vadí, třeba návrhy změn ve zdravotnictví nebo zvažované zvýšení a sjednocení DPH, jež na naše lidi neblaze dolehne. Neznamená, že se stáhneme proto, že jsme při dohadování s ministerstvem v některých záležitostech částečně uspěli. Naopak, budeme nadále aktivní i v dalších oblastech.

Kam dál?
Zneužívání postižených zaměstnanců vyřeší novela zákona
Naše Barbie - Lenka Kuncová
Labyrint sociálních služeb
Generální ředitel skončil na ulici

Budou sociální karty přínosem? Nebudou diskriminovat zdravotně postižené? Jaký je váš názor na současnou sociální politiku? Napište své mínění přímo pod článek nebo do fóra.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.