velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (16)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Nejen fotbal, jak už jsem zmínila, mi průběžně vstupuje života. Sport jako takový je většinou mužskou doménou, zejména pak sport pasivní, neboli televizní. V pohodlí, pokud možno vleže a s dobrůtkami na stole. Tento druh sportu je tak průbojný, že občas vytlačí ze své pozice i ten zlomek sportu aktivního.



Naše Linda má neštovice, takže pobyty u babiček na nějaký čas odpadají. Musí být doma a všechno má „na triku“ maminka Veronika neboli Véna. Předminulý týden (v kapitole číslo 14) jsem chválila svého muže, jak se vzorně angažuje v roli fotbalového dědečka s naším Adámkem. I tentokrát byla středa dnem přátelského utkání žáčků a Véna dokonce předem vznesla dotaz na dědu, jestli s ním může jako s doprovodem Adama opět počítat. Ale ouha! To by nesmělo zrovna probíhat mistrovství světa v ledním hokeji! V takovém případě jdou dědečkovské povinnosti stranou a nastává ona výše zmíněná situace, kdy sport pasivní zvítězí nad sportem aktivním. A to nekompromisně. Dokonce i u milujícího tatínka Honzíka. Zkrátka a dobře, celkem nepodstatný zápas našich hokejistů s Američany (bylo přece jasné, že ho vyhrajeme!) ovlivnil velmi podstatně rozdělení úkolů v rodině. A tak musela nakonec jet s Adamem na fotbal Véna. Zřejmě selhali i ostatní dědové, a že má holka na výběr!

Pro mě jsou naopak televizní přenosy sportovních mistrovství božím darem. Vím, že si mohu bez výčitek svědomí v té době naplánovat všechny své oblíbené akce a setkání, aniž by to mému muži vadilo. Dokonce i ve večerních hodinách. Podmínkou je samozřejmě plná lednice, zásoba chipsů a buráků (žijeme zdravě!) a nejlépe ještě něco teplého v troubě nebo na plotně. Aspoň dobrá domácí polévka, tu si umí ohřát. A já můžu vyrazit vstříc svým dobrodružstvím… No, abych zbytečně nepřeháněla. Dámské dýchánky většinou adrenalinem nehrozí, ale každopádně přinesou vždycky něco nového. Sama takové pravidelné sešlosti neboli FemmeSession (www.dklub.cz) organizuji už devět let, takže vím, co to obnáší. Ale jednou měsíčně se na ryze dámskou společnost opravdu těším a po těch letech mě samozřejmě zajímá, jak podobné akce probíhají jinde. Proto jsem přijala pozvání na jeden z večerů, který pořádá Klub dam hotelu Hoffmeister. Počasí vyšlo nádherně a posezení na vyhřáté terase s kulisou Pražského hradu nad hlavou bylo vskutku příjemné. Dámy všech váhových kategorií, módní přehlídka, šarmantní zpěvačka v našem věku, degustace moravských vín, salátky a grilované masíčko – řekla bych, že bylo dost důvodů čas hokejového utkání o hodně přetáhnout. Není nad správné rozdělení úkolů v rodině…

Čtěte také Z deníku nevlastní babičky (15)

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk). Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka (např. ČT, Dámský klub F1). Píše také pro společenský měsíčník Xantypa. V této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5. února každou sobotu dopoledne v 10.00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských.

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napište o tom do našeho diskuzního fóra nebo do diskuze pod tímto článkem.

Kam dál?
Jak získat zpět ztracené sebevědomí
Kam zase „kouká“?
Proč předstíráte práci?
Práce z lásky
O staré matky pečují penzistky

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Z deníku nevlastní babičky