velikost písma: A +/ A/ A -

Jak zbytečně neupadnout a když, tak šikovně

Autor: Milena Bohatová | komentářů: 0

Zakopnout a upadnout se dá jak známo i na rovině bez jakékoli překážky. Stává se to každému, v každém věku a každém ročním období. Jediné, co se s tím dá dělat, je naučit se aspoň základní pravidla pádu. Tedy pokusit se chovat tak, aby následky nebyly tak bolestivé.



„Smysl pro rovnováhu jistí především vestibulární systém vnitřního ucha,“ vysvětluje MUDr. Jana Vaculíková a pokračuje: „toto tělísko rovnováhy dodává mozku informace, aby zajistil stabilitu – třeba aby člověk roztáhl ruce.“ Věřte, nevěřte, tenhle úplně nenápadný, ale nesmírně důležitý aparátek funguje u miminka už asi tři měsíce před narozením a jeho funkčnost se ve vašem životě dál odvíjí, mimo jiné, od vašeho zdravotního stavu a samozřejmě i věku. Jako téměř všechny životní mechanismy (třeba paměť) se dá i rovnováha trénovat. Stačí se podívat na krasobruslaře, gymnastky… Z praxe víte, že pořádně vytrénovanou rovnováhu ještě nemají právě caparti, kteří si ji teprve cvičí.

Nikdy nechoďte po schodech s rukama v kapsách!
Je to pravidlo, které většinu z nás učila už maminka. Ale málo platné, jak to mají dělat ženy s rukama plnýma tašek? Podstatné však je, že důležitější než právě nakoupená vajíčka je vaše zdraví.
- Tašky odhodit a rukama brzdit pád.

Nedělejte si doma překážkovou dráhu!
Každá z vás ví, kudy chodí třeba v noci na záchod, aniž si rozsvítíte. Třeba za to nemůžete vy, možná dítě nechalo ve vaší obvyklé dráze autíčko… Obezřetnosti není nikdy dost. Vy ale víte, kde máte nepřilepený kobereček (lze napravit), kde jste napastovala parkety nebo umyla podlahu mýdlovým přípravkem. Výborně se proti tomu osvědčily ponožky s protiskluzovými „čudlíky“, které jsou běžně ke koupi.
- Zafixujte si do hlavy mapu míst, kde jste „spáchaly“ úklid a nestyďte se šátrat podél nábytku.

Nevymýšlejte blbiny!
To se zvládne, na to štafle nepotřebuji! – Smrtící věta. Místo, abyste obtěžovala souseda a půjčila si štafle, raději dáte šikovně na sebe pár židlí a balancujete při výměně žárovky tak dlouho, až to skončí rozdrcenou patou nebo kotníkem (v nejlepším). Radost rodině neuděláte ani tím, že po vykoupání vyskočíte z vany jako srna, ale příští dva měsíce vám už budou pomáhat vaši blízcí jen dopajdat na záchod s nohou v sádře.
- Neriskujte své zdraví jen z pohodlnosti nebo z bujaré nerozvážnosti.

Nechte se odborně ošetřit!
Když už přece jen upadnete, nepodceňujte důsledky pádu. I když by mělo být samozřejmé, že máte v pořádku očkování proti tetanu, při větších odřeninách se nechte přeočkovat. Obzvlášť, když se odřete třeba při pádu z kola, mohou se do zranění dostat nečistoty. Štěrk, písek a jiné nečistoty je potřeba pořádně odstranit. Pokud na to nemáte sílu sama, ponechte to odborníkům. „Stejně tak se stává, že lidé nedocení to, že se jim od doby pádu často motá nebo pobolívá hlava, tu a tam se ozvou klouby nebo dokonce kosti. Včasný rentgen a lékařský pohled ušetří nejednu patálii,“ potvrdila MUDr. Jana Vaculíková.
- Nepřeceňujte samoléčbu.

U sportovců je to jiné!
U většiny sportů – juda, lyžování, bruslení, cyklistiky… je důležité právě umění padat „zdravě“. Je to vlastně součást tréninku. Těžké následky mívají hromadné sporty, kde se při pádu více lidí najednou jejich energie sčítá, a tím rychlejší a těžší je srážka (to dobře znají hokejisté, basketbalisti…). Jenomže, i když nejste sportovec, můžete se do padajícího chumlu dostat třeba na schodech v metru i v nacpaném autobusu. Dodržujte proto základní doporučení, které vás může ochránit, jakkoli zní obehraně: přidržujte se pohyblivých madel či držadel, pokud potřebujete pro svou stabilitu hůl, nestyďte se za ni a považujte ji za elegantní doplněk, při sportu nezapomeňte na chrániče a klidně si vylepšete koupelnu držadlem u vany nebo ve sprchovém koutu.

Pády patří k životu.Popovídat si o tom můžete na našem fóru nebo v diskuzi pod článkem.

Kam dál?
Vařte pomalu. A zdravě!
Jak pohřbít tetičku?
Vnoučata se ptají na sex
Farářka: Bezdomovci mi říkají mámo
Na co využít cigarety
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.