velikost písma: A +/ A/ A -

Pozor na vtipné dárky

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 2

Nevíte co dát partnerovi, rodičům či třeba kamarádovi k soukromému či pracovnímu jubileu? Zkuste zážitkový dárek! Vybírejte ho však opatrně, ne každý takový prezent skutečně potěší.

Hodina jízdy v tomto supervoze přijde v Praze na jedenáct tisíc. Jinde však nabízejí svezení ve ferari už za necelé tři tisíce.

Zážitkové obdarovávání se stalo velmi populárním. Pánové dostávají zejména různé dobrodružné aktivity, ženy pak hlavně zkrášlovací procedury, relaxační a romantické pobyty. Vychází se z toho, že dárek má být vždycky potěšení, ale ne každý je však dokáže vyvolat. Pátá šála v řadě nebo čtvrtá bonboniéra mnoho radosti obdarovanému nezpůsobí. A co s jubilanty, kteří opravdu mají všechno? Zkoušíme jim tedy darovat pár okamžiků, na které budou dlouho vzpomínat. Jde jen o to, co vybrat a za kolik, aby takový dárek skutečně přinesl radost.

Popeláře nebrat
Hrozí řada zádrhelů. Pozor například na vtipné dárky. V nabídkách „zážitkových obchodů“ (najdete je na internetu, mívají také pulty v obchodních centrech) najdete spoustu bizarních aktivit, které pobaví každého dárce. Projeví pro ně ale takové nadšení i obdarovaný?
Ne vždy. Hitem loňského roku byl například „Den popelářem“. S velkým nadšením tuto aktivitu kupovali zejména zaměstnanci svým šéfům. Málokterý z ředitelů však popelářskou směnu opravdu absolvoval. Když se váš vedoucí zmíní, že coby čtyřleté dítko chtěl být popelářem, může to být pravda, na 99 procent je však jisté, že coby padesátiletý šéf o realizaci tohoto snu nestojí.
Podobně riskantní jsou dárky typu let balónem. Jistě si vzpomenete na scénu z filmu Vratné láhve a děs, který měla ve tváři paní Tkalounová, (Daniela Kolářová), kterou manžel k výročí obdaroval hodinou letu v balónovém koši. Byla to rodinná veselohra a vše proto skončilo smířením. Letečtí provozovatelé vám však dokážou hodiny vyprávět o skutečných případech, kdy obdarovaný do letadla prostě odmítl vstoupit, nebo svému dárci dlouho neodpustil. Zvláště pro starší lidi navíc může představovat takový adrenalinový dárek riziko. Akrobatický let stíhačkou s přetížením 3G je jistě dech beroucí dobrodružství, pro netrénovaného šedesátníka však může být velmi riskantní – pouhé mdloby a těžká nevolnost jsou ještě relativně přijatelný následek.

Pozor na přirážky
Při výběru zážitkového dárku je také dobré se podívat, zda neplatíme za nepříliš atraktivní požitek nehorázné peníze. Dát starým rodičům k výročí svatby tisícikorunový poukaz na večeři ve špičkové restauraci vypadá sice krásně, zkontrolujte však předem, co tam za tisícovku dostanou! Jsou podniky, kde podobná suma nevystačí ani na jídlo pro jednoho! A pro osmdesátiletého tatínka, třeba učitele ve výslužbě, může být trapná situace s placením třikrát větší útraty značně traumatizující.
Pozor si dejte i na zmíněné „zážitkové agentury“. Jsou to totiž vesměs jen zprostředkovatelé. V atraktivním balení od nich často dostanete celkem všední zážitek, který byste si navíc mohli pořídit za třetinu ceny! Často je tedy lepší naplánovat „zážitkový dárek“ bez prostředníka. Má to i tu výhodu, že nejspíš podstatně lépe znáte různé záliby obdarovaného – a nebudete ho tedy v rámci romantického víkendu hnát na projížďku na koni, když víte, že se bojí i králíka.

Čtěte také Perlová,zlatá a diamantová svatba a jak ji oslavit

Nevnucujte zážitkové dárky peciválům
Komu zážitek dát a komu ne? Zkušení organizátoři tvrdí, že jsou tyto dárky sice pro muže i ženy, ale dámy ve starší generaci jsou většinou konzervativnější, divoký adrenalin jim obvykle radost nedělá. Vůbec není moc šťastné vnucovat zážitkové dárky lidem, kteří nejraději sedí doma. A to i přesto, že máme třeba triumfální pocit, něco jako „dělám dobrou věc, protože jinak by si to nedopřáli.“ Může jim to totiž sice otevřít nové obzory, je však i dost pravděpodobné, že budou celí nesví a budou se těšit na to, až to skončí. Na druhé straně zážitkový dar je ideální pro věčné neposedy, nešťastné třeba z toho, že si už „dobrodružství života“ nemohou dopřávat.
Jaké zážitkové dárky jsou v kategorii „starších a pokročilých nejoblíbenější? Jak už bylo řečeno, ženy jsou zejména rády rozmazlovány a opečovávány. Vedou u nich tedy různé wellness a lázeňské pobyty s dávkou skutečného luxusu. Oblíbené jsou i kursy vaření a pozdní taneční. Pánové se zase rádi vracejí do mladších let a dokazují si, že dosud nepatří do starého železa. Potěší je tedy často sport nebo svezení v různých dopravních prostředích – od luxusních aut jako jsou Porsche, Hummer či Ferrari přes vznášedla a sněžné skútry až po zmíněné balóny a letadla. Velmi populární je u mužů také hra na vojáky. Podle pana Vratislava Veselého, který provozuje komerční tankodrom v Milovicích, patří například muži mezi padesátkou a šedesátkou velmi často mezi ty, kdo si jdou do Milovic zajezdit v „bévépéčku“ nebo v tanku. Obvykle je to prý dárek od dcery nebo manželky ke kulatým narozeninám. Prostě tatínek tak dlouho vyprávěl o tom, jaký byl udatný voják, až mu rodina dopřeje si to zopakovat.

Máte nápad na zážitek, který by obdarovaný opravdu ocenil? Svěřte se na našem fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Úspěšná léčba ničím
Levné nápady pro hezký domov
Učila jsem se znovu vařit
Týrají vás děti?
Kde nakupovali pražští labužníci
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.