velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE (1): Na chodbě se švihadlem

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Do akce Típni TO! se do určeného termínu přihlásilo přes deset velmi různorodých lidí obou pohlaví. Ke dveřím s nápisem Centrum pro závislé na tabáku s námi ale 29. dubna v 9,00 hodin ráno dorazila jen čtveřice ke všemu odhodlaných – žen. Pánové z našeho týmu, který se bude veřejně zbavovat kouření, vypadli ještě před začátkem.


Co s kuřákem v ložnici?

Muž jako lampa
„Je to typické?“ ptám se MUDr. Alexandry Kmeťové, jedné ze dvou lékařek, které v Centru pracují. Pohledná blondýnka vrtí hlavou: „Individuálně sem k nám chodí jak ženy, tak i muži. Je ale fakt, že dam bývá více, odhaduji to tak na pětapadesát procent.“
O to víc si tady ale mužských považují! Třeba výzdoba na stěnách sice asi lahodí i ženskému oku, cílena je však spíše na pány. Dokonalé fotografie zachycují možnosti, k čemu se hodí notorický kuřák v ložnici – nahatí obtloustlí pánové jsou na nich třeba coby stojací lampy či noční stolky! „Ona totiž u mužů těžká nikotinová závislost velmi často způsobuje i impotenci,“ vysvětluje doktorka. O důvod více pro pány přestat kouřit! Proč ale tedy přesto v našem vzorku muži chybí? „Já myslím, že chlapům víc vadí medializace vlastní osoby,“ domnívá se.
Náš ženský čtyřlístek naopak čtenářský dohled nad jejich odvykací kůrou vítá. Ne z marnivosti, ale protože mají o důvod víc vydržet. „Takhle je to závaznější,“ věří Aneta, která se tady s lékařskou pomocí pokoušela nekouřit už před časem.

Schopny bez vady
Centrum pro závislé na tabáku je v poliklinice na pražském Karlově náměstí. To je jedno z nerušnějších pražských zdravotnických zařízení. Pacienti sem chodí i na dosti nepříjemná vyšetření a terapie. Místnosti s tabulkami jako Gastroenterologie, Klinická onkologie i Neurologie tedy míjíme s nepříliš příjemnými představami.
Naše čtveřice však nemusela mít obavy, v Centru pro odvykání tabáku je nic dramatického nečekalo. Účastnice jen dostaly k vyplnění sáhodlouhé dotazníky a pak si s nimi paní doktorka Kmeťová a vedoucí programu MUDr.Eva Králíková individuálně popovídaly o prodělaných nemocech a stávajícím zdravotním stavu. Součástí bylo také vyšetření jako u běžného praktického lékaře – navíc ale zahrnovalo také třeba změření oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu, některé účastnice si také musely v přízemí polikliniky dát odebrat krev. Všechny ovšem pak potěšilo, že celá čtyřka – Zlatica , Štěpánka, Alena a Aneta vstupní prohlídkou prošly a mohou akci Típni to! absolvovat.

Zkrácené video z úvodní schůzky najdete zde

Abstinenční příznaky zvládnou léky
Vstupní vyšetření tedy náročné nebylo, naše čtyři dámy ovšem vědí, že je teď čeká těžké období. Na první terapeutické schůzce, která se konala hned po úvodní „screeningové“ části, jim MUDr. Králíková řekla naplno :„My vám můžeme pomoci ulehčit období abstinenčních příznaků. Budete mít možná špatnou náladu, nebo dokonce depresi a budete špatně spát. Okolí bude špatně snášet, že budete podrážděné až zlostné. Taky je možné, že vás začne přepadat úzkost, objeví se neschopnost odpočívat a zvýšená chuť k jídlu. A samozřejmě budete pociťovat silné nutkání kouřit. Dobrá zpráva pro vás je, že se tyto jevy dají výrazně omezit pomocí léků, které vám předepíšeme, a vy je budete brát alespoň po tři měsíce. Zároveň však musíme říci, že ani tyto medikamenty vám nezaručí, že opravdu přestanete kouřit. Pomůžeme vám zdolat vaši fyzickou závislost, s psychickou závislostí se ale budete muset vyrovnat bez berliček. Pomoci vám můžeme – radou a nastíněním postupů,které už pomohly jiným.“
Jaké to jsou? Jak doktorka Králíková vysvětlila, je hlavně nutno změnit denní návyky, prožívání dne. Každý odvykající kuřák by si třeba měl dopředu připravit náhradní řešení, jak prožít své typicky kuřácké situace bez cigarety. Každý jsme však jiný, každý adept nekouření si to tedy musí vymyslet sám.
Někdo pak místo cigarety udělá pár dřepů, jiný si jde po jídle vyčistit zuby. Někomu pomůže sníst kus ovoce, jinému meditace. „Jedna paní si brala do práce švihadlo a když dostala chuť na cigaretu, šla si zaskákat na chodbu,“ doplňuje doktorka Kmeťová. Zní to úsměvně, ale prý to pomáhá. Je však třeba dodržovat důležité pravidlo – cigaretu je třeba nahradit tím, co je nám příjemné. „Když skákání přes švihadlo nenávidíte, nepomůže vám. Časem se vám po době, kdy jste nemusela skákat, začne stýskat a je docela pravděpodobné, že si zapálíte znovu,“ říká MUDr. Králíková.

Všechny články o průběhu unikátní reality show najdete v rubrice Típni to!.

Jak neztloustnout
Nekouření je zkrátka i psychologie v praxi. Někdy ale ani tato strategie nestačí! Třeba když se začne po skoncování s cigaretami rapidně přibývat na váze. Pro náš čistě dámský čtyřlístek je tohle zřejmě noční můra. „To mě fakt děsí,“ přiznala například Zlatica, A Alena dodává: „ Do pěti kil navíc to zvládnu. Pak propadnu panice.“
Naštěstí jim přišel na pomoc specialista na obezitologii MUDr. Martin Matoulek. „Když přestanete kouřit, opravdu začnete přibývat na váze. Přitom tomu nemá smysl vzdorovat dietami – musíte se soustředit na odvykání kouření, to je pro vás nejdůležitější,“ vysvětlil nejprve našim zděšeným „típařkám“. Na uklidněnou jim nabídl dietologické sledování stravy a hlavně cvičení, které by mělo udržet jejich váhu zhruba na dnešní úrovni. Tento program nebyl součástí původního balíčku „Típni TO!“. Všechny čtyři účastnice nezaváhaly radostí přijaly – do VŠTJ Praha k panu doktorovi budou na cvičení rády chodit, každé kilo se prý počítá.

Se Zlaticou, Štěpánkou, Alenou a Anetou můžete také diskutovat v našem fóru.

Kam dál?
Típni TO!
TíPNI TO! Klub nešťastných hvězd
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.