velikost písma: A +/ A/ A -

Farářka: Bezdomovci mi říkají mámo

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: „Člověka, kterého rodina označí za černou ovci, většinou odvrhne navždy,“ říká farářka Lutherské evangelické církve augsburského vyznání Eduarda Heczková. Ta mimo jiné působí v občanském sdružení Dům Agapé, které nahrazuje domov komunitě lidí bez přístřeší.



Stává se, že rodina odvrhne člověka, protože zůstane bez domova?
Nejčastěji je to tak, že se člověk stane bezdomovcem tehdy, když mu rodina něco provede. Bezdomovectví tedy nezřídka bývá důsledkem toho, že je člověk rodinou odvržen a stane se z něj tedy ta takzvaná černá ovce.

Můžete být konkrétní?

Znám třeba případ člověka, kterého po smrti rodičů připravil jeho bratr právní kličkou během jednoho dne o dům. Odešel v jedněch džínách a do domu se už nedostal.
Bývají i případy, že se člověk před tím, než skončí bez přístřeší, stane černou ovcí rodiny nikoli proto, že ho příbuzní podrazí, ale třeba proto, že rodiče nesouhlasí s partnerkou dotyčného nebo se jim nelíbí cokoli jiného?
Osobně jsem se s takovým příběhem nesetkala, ale samozřejmě se to také stává. Často bývá příčinou alkohol. Člověk mu z nejrůznějších důvodů propadne, rodina ho odvrhne, nepomůže mu a on skončí na ulici. Znám ale příběh, kdy to bylo právě naopak, kdy romská dívka skončila bez domova kvůli problematickému chování partnera. Hrál na automatech, neplatil za byt a z bytu je vyhodili. On šel asi v padesáti letech k sestře, o střechu nad hlavou tedy nepřišel. Jeho partnerka, která situaci nezavinila, zůstala bez pomoci jeho příbuzenstva a naprosto bezprizorní.

Jaké měl tento příběh pokračování?
Vzali jsme ji do naší komunity, pár let u nás žila. Pak se k němu vrátila, je to ale stále dokola, on hraje automaty a zřejmě ji i mlátí.
Návrat domů jí tudíž nepomohl, ba naopak. Stává se, že rodina člověka bez přístřeší přijme zpět a vše se dá do pořádku?
Nesetkala jsem se s tím, ale psycholog, se kterým se často radím, mi říkal, že se mu podařilo pracovat s celou rodinou.

Čtěte také: Černá ovce v rodině

Vám se to nepodařilo?
Bohužel, rodina se zpravidla spolupráci brání. Člověka, kterého označí za černou ovci, většinou odvrhne navždy.
To musí lidi bez domova tížit minimálně stejně jako ztráta bydlení. Co je trápí víc, když se vám svěřují?
Obojí, bezdomovectví není jen to, že je člověk bez střechy nad hlavou, ale že je bez rodinného zázemí, bez přátel, bez domova. Když jsou mrazy, lidi bez domova asi nejvíce trápí to, že nemohou být v teple. Když je počasí lepší, asi si i více uvědomí, že prostě vůbec nemají domov. Zmíněný psycholog mi říkal, že jednoho člověka vyloženě preventivně poslal do psychiatrické léčebny, protože plakal kvůli ztrátě domova a rodiny.

Vaše komunita, která funguje pod občanským sdružením Dům Agapé, se lidem snaží rodinu nahradit. Jak?
Nejsme azylový dům s padesáti členy, je nás mnohem méně. Dříve nás bývalo dvanáct, nyní pomáháme čtyřem lidem. V rodinném domě v Dubči máme pronajatý byt tři plus jedna. V jednom pokoji žijeme s manželem a malým synkem, v dalších dvou pokojích vždy dva lidé bez domova. Jsme tedy širší rodina. Mně říkají mámo a myslím, že se cítí dobře, máme se rádi, to je hodně důležité.

A kde se scházíte na bohoslužbách? Tam chodí i jiní lidé bez domova. A nejen oni…
Ano, naše Lutherská evangelická církev augsburského vyznání se schází ve Sboru husitů (Moskevská 34, Praha 10-Vršovice), v prvním patře malé modlitebny. Scházíme se každou neděli v šestnáct hodin a mohou mezi nás samozřejmě zavítat všichni lidé, kteří ztratili rodinu a potřebují pomoci.

Potřebují bezdomovci i duchovní a psychologickou pomoc? Vyjádřete se na našem fóru nebo diskutujte přímo pod článkem.

Kam dál?
Jak se vyrovnat se ztrátou blízké osoby
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Menopauza: dá se s tím žít
Sexuální mýty
Sportovat lze i s kily navíc
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne