velikost písma: A +/ A/ A -

Vyhodit nemusíte nic

Autor: Milena Bohatová | komentářů: 0

Krize nás učí šetrnosti. Znovu si zvykáme využít každou „travičku“ ze zahrádky, nevyhodit tvrdý krajíček – zužitkovat, co se dá. Hospodářské i ekologické podmínky nás vlastně vracejí k původním zvykům našich babiček, kterým jsme se možná dříve usmívali.


I tetrapakové obaly od mléka se dají prakticky využít

Zkrátka – ještě než odpad vytřídíme, můžeme ho vlastními silami zredukovat téměř na polovinu. Otázka je nerudovská: Kam s ním?

Jak využít krabice od mléka
Po odstřihnutí vrchní části krabice a důkladném vymytí slouží tvrdý obal jako krabice. Můžete ho například vyložit mikroténovým pytlíkem, do kterého vložíte cokoli sypkého, co máte v úmyslu zmrazit – například zeleninu. Po zmrazení pytlík, který získal pevný tvar, vyjmete a můžete ho v mrazničce uskladnit lépe než neforemné sáčky.

Korkové zátky
Kromě toho, že se dají použít opakovaně, jsou samy o sobě výtvarným materiálem, který se dá využít od šperků až po rohožky. Stačí jen pár drátků, případně barvičky.

Pet lahve
Ideální pro uskladnění odstáté vody na zalévání květin. S odstřiženým vrcholem (asi 5 mm před zúžením) poslouží na podlévání pokrmů, vyplachování odpadů, rozmíchávání jíšky… odstřižený vrchol (jde to i nůžkami) zase poslouží jako trychtýř. Spodky lahví mohou prokázat dobrou službu třeba v manželově skříňce na šroubky, hřebíčky a jiná „udělátka“.
Z pet lahve můžete zhotovit jednoduché krmítko pro sýkorky. Dno prorazíte hřebíkem a pomoci dvou proutků pod něj připevníte víčko polárkového dortu. Z boků láhve vyříznete dva otvory, kudy z ní sýkorky vytahují slunečnicová semínka – sama se postupně posunují. Jestli dáváte přednost roztomilým sýkorkám a netoužíte po vrabcích, zavěšte láhev na provázek – pohupování dělá dobře právě jen sýkorám.

Umělohmotné kelímky
Když si je neschováte pro uchování pomazánek, zbytků potravin a na zamrazení ovocných dření a jiných pochutin, může je využít manžel. Z kelímků od jogurtu, pomazánkových másel, hořčice může vytvořit dokonalé lepidlo třeba na kachlíky. Čisté kelímky prostě rozpustí v ředidle na barvu a vzniklou hmotu přiměřeně zahustí sádrou a popelem.
Takováto hmota vyrobená z průhledných kelímků funguje jako ochranný nátěr přes nápisy, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům (jmenovky, zvonky…). Je vhodná i do spár a nerovností třeba na nábytku před konečným nátěrem.

Děravé ponožky
Při práci na zahradě, při opravách – prostě leckde oceníte suché, příjemné rukavice. Jednoduše je vytvoříte z ponožek, které jsou už na odpis. Na vyžehlené ponožce, kde jste patu inscenovala doprostřed, tuhle díru odstřihnete. Vznikne tím díra vlastně uprostřed dlaně, kam jednoduše všijete palec rukavice. Ten vytvoříte z další ponožky. Vzhledem k tomu, že jde o pracovní rukavice, s úpravou si zas takovou práci dávat nemusíte.

Obyčejná pecka?
Úroda švestek a meruněk se dá využít hned nadvakrát. Když pecky nevyhodíte, ale očistíte a uschováte, vzpomeňte si na ně, až přijdete z vycházky s mokrými botami. Pecky dáte na plechu do trouby ohřát, nasypete je do mokrých bot a zakryjete třeba novinami. Ráno budou boty dokonale suché a bez poskvrnky.

Na zahrádce je to jasné

Co se venku urodilo, to tam také prospívá. Je jasné, že veškerý přírodní odpad během roku kompostujete a připravujete si tak ideální zeminu – hnojivo na záhonky. Příroda je tak dokonale „vymyšlená“, že i její odpad na konci vegetačního období zase pomáhá vzniku nového života. Podzimní ořezání živého plotu poskytne materiál – jehličnaté větve – k zakrytí záhonů, růží a skalky před mrazy. Větve z průklestu okrasných keřů rozmělněné drtičem užijete místo mulče a vyšší vrstva štěpky je skvělá tepelná izolace. Větve opadavých keřů zase dodají hromádky listí, kterými chráníte citlivé rostliny, před rozfoukáním.

Jednoduché nápady pomohou přírodě, šetří peněženku a ještě jsou k radosti. Stojí za to zamyslet se dřív, než něco definitivně vyhodíte. A jestli i vy máte nějaké podobné zkušenosti či nápady, budeme rádi, pokud se o ně podělíte s ostatními čtenáři Žijeme naplno. Stačí napsat do našeho diskusního fóra, nebo se o tom rozepsat v diskuzi pod článkem.


Kam dál?
Levné nápady pro hezký domov
Při depresi jezte mungo a chřest
Vykouzlete si doma letní atmosféru
Růži si vybírejte, když kvete
Jízdné by nám asi nevrátili...
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.