velikost písma: A +/ A/ A -

Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 5. díl

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

První den v novém zaměstnání s sebou přináší řadu otázek a obav. Ale i s tím vám můžeme pomoci.

Rozeslali jste možná desítky životopisů, obešli desítky pohovorů, anebo jste měli štěstí a již po prvním pohovoru se můžete těšit na první pracovní den. Tak nebo tak, váš den D je tady a vy nastupujete do zaměstnání.

Jak se na první pracovní den připravit?
Především se dobře vyspěte. Čeká vás dlouhý a náročný den, musíte být odpočatí. Budíček si raději nastavte o něco dříve. Před odchodem do zaměstnání se nezapomeňte nasnídat, s prázdným žaludkem se hůře soustředíte. Do práce vyrazte raději o pár minut dříve, abyste měli jistotu, že nezmeškáte. Večer před spaním si nachystejte vhodné oblečení. Výběrové řízení jste již absolvovali, takže jste měli možnost zjistit, v jakém prostředí budete pracovat. Jistě jste na chodbě potkali řadu zaměstnanců a nebude pro vás problém odhadnout, jaký typ oblečení zvolit. Když si přesto nejste jisti, vsaďte na osvědčenou klasiku: dámy sukni těsně pod kolena a halenku, pánové kalhoty a společenskou košili.

Co vás čeká a nemine?
Po příchodu do zaměstnání vás pravděpodobně nejdříve odvedou na personální oddělení k vyřízení formalit. Nezapomeňte si proto s sebou vzít občanský průkaz, kartu pojištěnce, bankovní kartu a také zápočtový list z předchozího zaměstnání. Po podepsání smlouvy a vyplnění nástupních materiálů vás personalista odvede k vašemu nadřízenému. Ten by s vámi měl nejdříve projít oddělení, kde budete pracovat, seznámit vás s firemním prostředím a samozřejmě také s vašimi novými kolegy. Nemusíte se bát, že první den po vás budou chtít hned zázraky. První dny se budete pravděpodobně pouze zaučovat. Při zaškolení se nebojte klást otázky. Nezapomeňte si také s sebou vzít zápisník a všechny informace si poznamenávat. První dny toho bude hodně a jen zázrakem byste si mohli pamatovat všechno. Nikdo se nebude divit ani zlobit, když se na něco zeptáte, právě naopak, první dny se to od vás očekává, ale nic se nemá přehánět a dobrý dojem jistě neudělá, když se na stejnou věc zeptáte několikrát.

První dny se snažte především více naslouchat než mluvit. Je důležité získat co nejvíc informací, ale o své osobě nebuďte přehnaně sdílní. Není nutné, aby už první den celé oddělení vědělo, kolik máte dětí a co chystáte k večeři.

Ke všem, se snažte být milí a pozorní. Dávejte přednost ve dveřích, zdravte jako první, usmívejte se. Možná narazíte na někoho, kdo se k vám na první pohled nebude chovat vřele. Nenechte si tím zkazit náladu. Problém nemusí být ve vás, ale dotyčnému může například vadit, že jste obsadili místo po jeho kamarádovi. Věřte, že příjemným chování, zboříte mnohou barikádu.

Tip na závěr: Iniciativa nad rámec vašich povinností nikdy neuškodí, ale i tady platí všeho s mírou. Pracujte svědomitě, buďte iniciativní, ale nevystřílejte své nejlepší náboje hned první den. Vždy je lepší něčím ještě překvapit!

Kam dál:
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 2. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 3. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 4. díl
www.personalista.com
www.chovani.eu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.