velikost písma: A +/ A/ A -

Mapa nájemného doporučí ceny

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Prvním lednem skončila povinnost pronajímatelů řídit se zákonem č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytu. Tento zákon usměrňoval proces deregulace nájemného, tedy stanovil, jak je možné činže zvyšovat.Znamená to,že je nyní je tedy nájemník vydán napospas majitelům domu? Ne tak docela.



Připomeňme, že bydlení v pronajatém bytě může mít stále dvojí podobu. Buď máte nájemné smluvní nebo regulované. První varianta vychází ze situace na trhu nemovitostí, druhou ovlivňuje zákon, který pronajímateli určuje, o kolik může nájemné navyšovat.

Propast se zmenšila, ale
Deregulace nájmů tržní a regulované nájemné přiblížila, tedy propast mezi těmito dvěma variantami zmenšila. Tento proces trval čtyři roky, od roku 2006. Záměr srovnat rozdíly mezi oběma nájemnými formami se však úplně nepodařil. Tržní nájmy a regulované částky jsou stále značně rozdílné. V některých městech a obcích se termín postupného navyšování prodloužil ještě o dva roky. Do konce roku 2012 je tedy v části republiky zvyšování nájemních poplatků stále ještě zákonem ovlivňováno.
„V České republice existuje zhruba 900 tisíc nájemních bytů, z toho asi 700 tisíc podléhá regulaci. Ze 700 tisíc regulovaných bytů skončila regulace u 400 tisíc bytů k loňskému roku,“ statisticky shrnul náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Nakonec rozhodne soud
Ani tam, kde už od regulovaného nájemného upustili, si ale nemohou pronajímatelé diktovat částky, jaké je napadnou. Pro pronajímatele a nájemníky je závazná novela občanského zákoníku, nájemníci podle ní mají dvouměsíční lhůtu na souhlas s novou cenou. Pokud nedojde k dohodě, může se pronajímatel obrátit na soud, který částku stanoví. O adekvátní výši nájemného budou rozhodovat znalecké posudky.

Pomůcka pro dohodu
S koncem února představilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mapu nájemného. Více o mapě se můžete dozvědět na http://www.mmr.cz/mapanajemneho. Měla by to být pomůcka pro ty, kdo se s nástupem nového roku ocitli mimo ochranu regulovaného nájemného a dostali se se svým bydlením na volný trh. Mapa není závazná, je to pouze vodítko, které by mělo oběma stranám pomoci dojít ke shodě.
Mapa nájemného se bude kompletně plnit daty během letošního roku. „Chceme vytvořit model, který bude pomáhat řadu let,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Mapa nájemného bude obsahovat údaje z 639 měst a obcí nad 2 tisíce obyvatel, u kterých k 1. lednu 2011 skončila účinnost zákona o jednostranném zvyšování nájmu.

Co byste měli vědět o

… mapě nájemného
Je to databáze, která shrnuje údaje o výši nájemného v České republice. Na úvodní databázovou infrastrukturu naváže fáze sběru dat, která je primárně zaměřena na sídla nad 2 000 obyvatel, v nichž k 1. lednu 2011 skončila účinnost zákona 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájmů.

… ceně nájemného U všech sídel budou zohledňovány parametry, jako je stáří a technický stav domu, technologie výstavby domu, technický stav a velikost bytu. Pro sídla nad 10 tisíc obyvatel přibude ještě poloha domu v rámci aglomerace. Pro každou z těchto charakteristik má mapa nájemného tři různé kategorie, např. u technologie stavby je to panel, cihla, ostatní.

… o zákonu č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného:
Přesně definuje maximální možná navýšení nájemného v dané oblasti České republiky v průběhu platnosti zákona. Ta je stanovena do 31. 12. 2010 pro území České republiky s výjimkou Prahy, krajských měst kromě Ústí nad Labem a Ostravy a měst nad 10 tisíc obyvatel ve Středočeském kraji. Pro tato zbývající území je platnost prodloužena do 31. 12. 2012. Po skončení tohoto procesu již nelze nájemné za žádných podmínek jednostranně zvyšovat. Jakákoli změna výše nájemného je možná pouze se souhlasem obou stran, nájemce i pronajímatele.

Chcete se dozvědět o této problematice více? Otevřete debatu na našem fóru nebo diskutujte přímo pod článkem.

Kam dál

Řidičem až v důchodu
Levné nápady pro domov
Jak se zbavit černého nájemníka
Co vědět o nájmu
Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky
Projekt výstavby levných bytů i pro seniory
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.