velikost písma: A +/ A/ A -

Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 3. díl

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 1

Výborně napsaný životopis vám otevře dveře k pohovorům do všech firem. Ne nadarmo se říká, že dobrý životopis tvoří 50 % úspěchu!

Co na tom, že máte ty nejlepší předpoklady, když je nedokážete prodat, potencionální zaměstnavatel se o tom nikdy nedozví. A to je přece velká škoda pro obě strany. Personalistovi přijde řada odpovědí, nemůže je všechny pečlivě pročíst a tak pozve jen ty uchazeče, kteří ho dokázali zaujmout v prvních deseti vteřinách. Abyste mezi ně patřili, musíte mít výborně sestavený nejen životopis, ale také motivační dopis.

Proč psát motivační dopis?
Motivační aneb průvodní dopis řada uchazečů podcení. Veškerou pozornost věnují správnému sestavení životopisu, ale v průvodním dopise se omezí pouze na věty typu: „Dobrý den, posílám vám životopis.“ Zasíláte-li životopis emailem, což je dnes nejčastější forma, je to právě průvodní dopis, se kterým se personalista nejdříve setká. Když ho zaujme, mnohem větší pozornost pak věnuje samotnému životopisu. Průvodní dopis je tedy jakýsi předkrm pro personalisty. A sami víte, že výborný předkrm jen zlepší chuť na hlavní chod.

Nejde o to, jak je motivační dopis dlouhý, ale jak dokáže zaujmout. Doporučený rozsah je maximálně půlka A4. Motivačním se nenazývá náhodou, jeho cílem je sdělit, proč se o danou pozici ucházíte, vyzdvihnout vaše největší přednosti a přesvědčit personalistu, že právě vy jste ten pravý uchazeč.

Jak napsat motivační dopis?

Motivační dopis lze rozdělit do tří částí:

V první části nezapomeňte na oslovení. Pokud je životopis adresován konkrétní osobě, uveďte ji do oslovení, například: „Vážený pane Novotný“.

V druhé části uveďte přesný název pozice, o kterou se ucházíte, a důvody, proč na inzerát odpovídáte:

Vyvarujte se větám typu:

„Jsem přesvědčen, že splňuji vaše požadavky a jsem vhodným uchazečem“ – to personalistu jen rozzuří, podsouváte mu tím, že je zbytečné, aby četl váš životopis, vy jste to v podstatě již rozhodli za něj. On ale nejlépe posoudí, zda se profil uchazeče shoduje s požadavky společnosti.

Takovou větu proto raději nahraďte: „Věřím, že na této pozici budu moci využít veškeré své dosavadní zkušenosti z praxe a přispět tak k dalšímu rozvoji vaší společnosti“ – tímto asertivním přístupem získáte mnohem více a přitom také upozorňujete na vaše předpoklady k výkonu práce.

Ve druhé části motivačního dopisu vyzdvihněte nejzajímavější bod vašeho životopisu. Nejlépe nějakou pracovní zkušenost, kterou můžete využít právě na nabízeném pracovním místě. Pokud se hlásíte na obdobnou pozici, kterou jste již zastávali v předchozím zaměstnání, prostudujte si v inzerátu požadovanou pracovní náplň. Jestli se bude alespoň částečně shodovat s vašimi předchozími pracovními povinnostmi, upozorněte na to.

Třetí část motivačního dopisu věnujte stručnému rozloučení. Vyvarujte se však větám typu: „Těším se na pohovor s Vámi.“ Tato věta zní sice přátelsky, ale zároveň je příliš sebejistá. Lépe ji nahradit: „Budu rád, pokud dostanu příležitost se s Vámi osobně setkat.“

Jak napsat životopis?
Přestože průvodní dopis je důležitý, zapomínat se nesmí ani na životopis. Pro personalistu je zklamáním, když po přečtení nadějného průvodního dopisu, je zpracování přiloženého životopisu nekvalitní.

Na co nezapomenout:
1. V dnešní době neposílejte životopis v jiné než strukturované podobě. Musí působit co nejpřehledněji, aby se v něm personalista snadno vyznal.
2. Informace o vzdělání či pracovním zařazení své rodiny určitě vynechejte. Teď hrajete hlavní roli pouze vy.
3. Rozsah životopisu by neměl překročit 3 strany. Piště stručně, ale výstižně.
4. Životopis sestavujte logicky, nahoře musí být uvedeny ty zkušenosti, které se k inzerované pozici váží nejvíc.
5. Zajímavé informace zvýrazněte.
6. Pozor na pravopisné chyby v textu!
7. Ve vlastním zájmu v životopise uvádějte pouze pravdivé informace.

Tip na závěr: Nepoužívejte jeden stejný životopis na všechny pozice, na které budete odpovídat. Uložte si základní verzi a tu vždy poupravte, podle toho, komu jej budete posílat. Totéž udělejte i s průvodním dopisem. Každá pozice i firma je jiná, je proto nutné zdůraznit po každého něco jiného. Bude vás to sice stát více času, ale výsledek se určitě dostaví.

Kam dál?
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 2. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 4. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 5. díl
www.jobs.cz
www.personalista.com
www.prace.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.