TÉMA TÝDNE:
Hlavní výhodou biopotravin je větší obsah výživných a zdraví prospěšných látek. V prodejnách je poznáte podle loga – státní ekoznačky, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství.
Zatímco ještě před několika málo lety byly pro nás biopotraviny téměř
neznámým pojmem, dnes již pronikly do našeho povědomí natolik, že se staly samozřejmou součástí našich každodenních nákupů: ty dovezené z Evropské unie mívají kromě loga národních organizací také logo biopotravin EU. Jednotlivá národní loga členských států EU jsou rovnocenná a zaručují, že
výrobky, které je nesou, splňují všechny příslušné normy EU o ekologickém zemědělství.
Co jsou biopotraviny?
S označením „bio“ se dnes sice setkáváme v téměř každé prodejně potravin, ale ne každý ví, co to znamená. Bioprodukt je surovina
rostlinného nebo živočišného původu, která se získává v ekologickém zemědělství a je určena k výrobě biopotravin, krmiv a dalších ekologických výrobků, na niž bylo vydáno osvědčení o původu bioproduktu. Může to být například ovoce, zelenina, obiloviny, olejniny, ale také syrové
mléko a vejce nebo živá zvířata. Biopotraviny jsou pak produkty tak zvaného ekologického zemědělství – takto certifikovaný výrobek má právo používat ochrannou známku – logo BIO (zelenobílá zebra půlkruhového tvaru s doprovodným nápisem "Produkt ekologického zemědělství").
V úterý čtěte v rámci TÉMATU TÝDNE rozhovor s odborníkem na biopotraviny Karlem Machalou
Zdravé zemědělství je bez chemie
I ekologické zemědělství má svá
pravidla a ta musí být při produkci biopotravin dodržena. Bioprodukty jsou vypěstovány bez použití chemických prostředků, zakázané je použití umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů či dokonce geneticky modifikovaných organismů a výrobků na jejich bázi. Zvířatům chovaným na biopotraviny musí zemědělci poskytovat podmínky, které odpovídají jejich potřebám a
stylu života, to je zřízení dostatečného výběhu či možnost pastvy. Zakázané je i preventivní podávání antibiotik. Zařízení, které splňuje takovéto podmínky je označováno jako „biofarma“.
Jsou tyto výrobky lepší než ty běžné?
Tím "lepší" máme na mysli zdravější, chutnější a bezpečnější. Odpověď je nasnadě: je jistě něco jiného, upřednostňujeme-li produkty ošetřované agrochemikáliemi a doplněné chemickými přísadami a přídavnými látkami, tzv. "éčky", nebo jíme-li bioprodukty, které touto "kúrou" neprošly. Dnes už nepochybujeme, že biopotraviny jsou pro náš
organismus zcela jistě lepší a vhodnější. Mezi dva nejpodstatnější důvody, proč bychom měli preferovat právě je, patří lidské zdraví a šetrnost k přírodě. Už jen vyloučení látek, jako jsou chemické prostředky, umělá hnojiva nebo geneticky modifikované organismy, vede k menší zátěži našeho zdraví. Zařazením biopotravin na jídelníček značně zkvalitníme i naši stravu: bude mít vyšší obsah vitamínů a minerálů, často ale i lepší vůni a chuť. Důležitý a ne nezanedbatelný je i
ekologický aspekt: základní teze výroby biopotravin je totiž soulad s přírodou a šetrnost k životnímu prostředí.
Ceny se časem srovnají
Leckdy slýcháme výhrady, že bioprodukty jsou dražší. Vyšší cenou si zkrátka připlácíme za kvalitnější a
zdravější stravu. V budoucnosti se však předpokládá, že se ceny bioproduktů budou stále více přibližovat běžným potravinám, a to hlavně díky jejich rostoucí popularitě i státní podpoře. Fakt, že
lidé biopotraviny stále více vyhledávají, je nezpochybnitelný – a každoroční nárůst jejich spotřeby je toho důkazem.
Dáváte přednost bioproduktům? Nebo vám "normální", na pohled hezčí, potraviny zcela vyhovují? Diskutujte na fóru nebo pod článkem.
Kam dál?
Aby domácí práce nebolely
Jak na opilost? Třeba kyselinou sírovou!
Matka selhala ve výchově, zastoupila babička
Úskalí zpáteční cesty do hnízda
Sedmiletého Dominika trápí atopický ekzém